Ne razumem se

Vprašanja na tosemjaz.net.
Gyv

Ne razumem se

ObjavaNapisal Gyv » 24 Avg 2019 22:06

Imam tezavo ki jo pravzaprav opazam ze dlje casa - let, se mi zdi pa da je vedno huje. Sem mascevalna. Ce mi kdo kaj slabega naredi, mu vrnem. Ampak njega lahko se bolj boli kot mene. Zanima me zakaj sem po vasem mnenju tako hudiceva, zakaj sem mascevalna? In to predvsem do meni najpomembnejsih oseb :( gre morda za to da sem nad njihovim dejanjem toliko prizadeta da jih hocem prizadet nazaj? En izmed primerov je ta: ce mi prijateljica 1x ali 2x zapored rece da nima casa zame, ga jaz zanjo ne bom imela 5x. Take stvari no...bolj kot ne so neumne. Tega se zavedam. Pa tudi ce bi bile bolj neke resne stvari, me moti da sem taka. Ni prav. Ampak ko si govorim naj ne pocnem vec tega, ne pomaga. Je kaksno upanje zame da se tega resim in sem bolj normalna?
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Ne razumem se

Uredništvo » 05 Sep 2019 07:46

Odgovor svetovalke
__________________

Pozdravljena "Gyv",

vesela sem, da si se s svojimi opažanji in vprašanji, ki se ti porajajo, obrnila name. Če te prav razumem, sebe zaznavaš kot maščevalno osebo in se sprašuješ, zakaj si takšna, saj te to moti in in bi se rada spremenila. Imam prav?

Pohvalno je, da opazuješ sebe, svoje lastnosti in ravnanja ter da si do njih kritična, ko je to potrebno. Marsikdo tega ne zmore in išče napake ter vzroke pri drugih. Sama si že ugotovila, da lastnost, ki jo opažaš pri sebi, ni dobra in da si zaradi nje prizadeta tako ti kot ljudje okoli tebe. Torej ta lastnost ne prinaša nič dobrega.

Morda bi lastnost, ki jo opisuješ, na podlagi zapisanega primera raje poimenovala kot zamerljivost. Videti je, da hitro zameriš tudi dejanja svojih bližnjih (primer prijateljice, ki si ga opisala) in jim želiš vrniti to, kar so oni storili tebi. Zavedaš se, da to ni prav in da s tem lahko komu škoduješ.

Lahko te razumem, da je težko, če veš, da ne ravnaš prav, pa si vendar ne znaš pomagati, da ne bi tako ravnala. Morda bi bilo dobro, da bi v takšnih situacijah razmislila o tem, kako tebe prizadene ali razjezi takšno vedenje nekoga drugega in pomisliš, ali bi ti bilo v redu, da bi za takšne malenkosti takšna občutja ti povzročala pri drugih. Včasih je dobro stopiti korak nazaj, se umakniti in s podobnim vedenjem ne posnemati nekoga drugega, saj kot sama vidiš, ta vedenja niso vedno dobra. Verjamem, da si dobra punca, ki bi rada ravnala prav, kar sem zaznala iz tvojega zapisa in seveda je upanje zase!

Vsakdo lahko svoje lastnosti in ravnanja spremeni, če si to dovolj želi. Verjamem, da je tvoja želja močna, saj ne želiš biti takšna, kot se opisuješ. Ko te bo zamikalo, da bi ponovno zamerljivo in maščevalno ravnala, se spomni, da ne želiš biti takšna in stopi korak nazaj. Boljše je, če poveš osebi, katere ravnanja te motijo, da ti to ni všeč, da te je prizadelo in da ti ni vseeno. To je precej bolj sprejemljiv način, ki obrodi več sadov kot zamerljivost in maščevanje, saj se v tem primeru samo vrtimo v začaranem krogu in postopoma kvarimo ter izgubljamo odnose, ki nam veliko pomenijo.

Veš, včasih je v situaciji, ko ne vemo, kako se odzvati, najbolje, da smo še malo bolj prijazni, saj s tem ne moremo zgrešiti. Verjamem, da ti bo uspelo!

Želim ti vse dobro in te lepo pozdravljam,
Anja Knez, mag. psihologije