Stran 1 od 1

Tattoo

Objavljeno: 23 Avg 2019 17:23
Napisal zivap
Pozdravljeni,

sem bodoča brucka medicinske fakultete, s študijem pričnem oktobra. Ker si že nekaj časa želim narediti tattoo na podlaket (enega majhnega že imam diskretno skritega na vratu) me zanima, če je kje kakšna zakonodaja, da zdravniki ne bi smeli imeti tetovaž oz. kako je z zaposljivostjo zdravnika s tetovažo na vidnem mestu.

Menim, da ni pošteno, da bi ljudi obravnavali na podlagi predsodkov, in čeprav smo že leta 2019, ko bi nekaj takšnega, kot je tetovaža pri javnih uslužbencih, moralo biti stvar izbire posameznika in ne nazadnjaške družbe, se mi zdi, da temu še zmeraj ni tako.

Hvala in lepo pozdravljeni.

Re: Tattoo

Objavljeno: 27 Avg 2019 14:28
Napisal Barbara Stožir
Odgovor svetovalke
_________________

Pozdravljena Zivap,

najprej čestitke za sprejem na Medicinsko fakulteto.

Vprašanje, ki mi ga postavljaš, je zelo zanimivo in odpira kar nekaj vprašanj, o katerih se sprašuješ tudi sama. Vsekakor se strinjam s tabo, da je odločitev za tattoo stvar posameznika, njegove želje in izbire. Pri tem seveda obstajajo starostne omejitve, pa vendar. Občutek imam, da se odnos do ljudi, ki izbirajo to obliko telesne poslikave spreminja v pozitivno smer oz. da je teh predsodkov, sploh v urbanih središčih vedno manj. Mnenje o posamezniku naj ne, kot praviš sama, temelji na tattoojih.

Predsodki so kot sicer praviš sama, še vedno prisotni. Sploh kadar govorimo o ljudeh, ki opravljajo določene poklice npr. v javni upravi, bančništvu, šolstvu, zdravstvu.
Zakonske podlage za predsodke ni, niti ne za prepoved tetoviranja. O tem ne govori niti etični kodeks zdravnikov.
V kolikor se boš odločila za tattoo, pa se boš verjetno soočala s kakšnimi opazkami, neprijetnimi pogledi ljudi, ki imajo predsodke. Na tem mestu se potem pojavlja vprašanja kako si ti osebno močna, se boš znala obraniti predsodkov, pripomb ali boš dovolila, da bodo takšni ljudje vplivali na tvoje razpoloženje in odnos do same sebe.

Kot zanimivost link do krajšega članka: https://maribor24.si/slovenija/medicins ... vojem-delu

Upam, da sem ti odgovorila na vprašanje.

Bodi dobro in dober štart,