Stran 1 od 1

Velike prsi pri moških

Objavljeno: 15 Avg 2019 16:25
Napisal 14432555
Spoštovani,
Pišem vam zato, ker imam 2 vprašanji:

1.Ali je za 12 letnega fanta, visokega 174 cm teža 77 kg primerna, in če ne, kolikšna bi bila? Če načeloma je, ali je na robu debelosti ali pač ne?

2.Kot opisan fant imam (pre) velike prsi. Ali je za to, kot predvidevam kriva teža? Debelega trebuha in nog namreč nimam, prsi pa imam izrazito velike. Ali se jih da kako znebiti, ali je edini recept preprosto shujšati, in kako naj bi sploh shujšal? Načeloma koliko kalorij bi moral zaužiti pri svojih merilih na dan jaz?

Najlepša hvala in prisrčen pozdrav,
Jaka 😀

Re: Velike prsi pri moških

Objavljeno: 19 Avg 2019 10:56
Napisal Lucija Gobov
Odgovor svetovalke
__________________

Lepo pozdravljen, Jaka,

teža je za tvojo starost res previsoka. Če bi bil star 17 let, bi bila tik nad normalno prehranjenostjo, za 12 let pa je preveč. Ni pa potrebno, da bi hitro shujšal. Po hitrem hujšanju je nevarno, da teža poraste še bolj, kot je bila na začetku. Če se ne boš več redil in boš shujšal 2 kg na leto, bo tvoja teža že čez 2 leti primerna. Jej 5 rednih obrokov, brez vmesnih prigrizkov, zmanjšaj količino ogljikovih hidratov (kruh, sladkane jedi, krompir – še posebno čips). Jej dovolj zelenjave, za malico sadje. Veliko se gibaj. Če ti ne bo šlo in bi teža še vedno naraščala, se pri osebni zdravnici ali zdravniku pozanimaj, če imajo v centru za krepitev zdravja skupino mladostnikov za hujšanje oz. za zdrav življenjski slog, v katero bi se lahko vključil.

Izbočene bradavice pa tudi nekaj žleznega tkiva in maščevja pod njimi so pri fantih v puberteti povsem normalen pojav. To imenujemo ginekomastija. Ima jo 30 – 50% mladih fantov. Običajno izgine 6 mesecev do dve leti po tem, ko je nastala. Redkokdaj ostane še po sedemnajstem letu. Lahko jo imajo tako suhi kot prekomerno prehranjeni. Drugo pa je psevdoginekomastija, ki pa se res pojavlja samo pri prekomerno prehranjenih, ta pa se lahko zmanjša s hujšanjem.

Vse dobro ti želim in lep pozdrav.