Osamljemost

Vprašanja na tosemjaz.net.
Punca

Osamljemost

ObjavaNapisal Punca » 13 Avg 2019 22:52

Živijo
Eno sporočilo sem napisala pred parimi minutami sam mislim da ni bilo poslano zato bom napisala se enkrat. Torej počitnic bbo kmalu konec. Ampak jaz se počutim zelo osamljeno. Med počitnicami sem se le enkrat dobila s prijateljico. Počutim se telo osamljeno. Včasih se najraje zprem v sobo in sem na telefonu. Mislim da grem ljudem na živce. Da sem jim v napoto. Sedaj grem v srednjo. V osnovni sem imela eno najboljšo prijateljico. San ona ni tista prava. Jaz s ji zaupala ona meni ni. V srednji hočem dobit eno osebo ki bi ji lahko zaupala in ona bi meni, osebo ki bi me podpirala, pomagala. Samo nevem kako. Nisem zelo samozavestna(morda je zato kriva moja višina s katero nisem zadovoljna 180cm). Sem tudi zelo sramežljiv. Pa si vseeno želim prijateljico. Res tisto pravo. Dovolj imam osamljenostj
Ememe

Re: Osamljemost

ObjavaNapisal Ememe » 17 Avg 2019 18:19

Same lah se zacneva pog. U kero srednjo pa gres ce te ne moti povedat k me zanima ce greva slucajno v isto
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Osamljemost

Uredništvo » 19 Avg 2019 17:19

Odgovor svetovalke
___________________

Lepo pozdravljena,

ljudje smo si med seboj različni, nekateri potrebujejo v svojem življenju ogromno ljudi, katerim zaupajo in s katerimi imajo tesen odnos, drugim pa je dovolj le en dober prijatelj, ki mu lahko zaupa. Z dobrim prijateljskim odnosom je zadovoljena naša potreba po pripadnosti in sprejemanju. Ker sama omenjaš prijateljico, s katero sta bili v osnovni šoli dobri prijateljici, ti predlagam, da si sama tista, ki daš kdaj tudi pobudo za srečanje z njo. Napiši ji, kdaj ima čas, da gresta na sprehod ali sladoled. Pomembno je, da ohranjaš stik z njo in s tem se bo vajino prijateljstvo ohranilo, morda celo okrepilo, kljub temu, da nadalje ne bosta sošolki.
Z vstopom v srednjo šolo pa se ne obremenjuj preveč s tem, da moraš najti prijateljico. Poskusi se čim več pogovarjati z novimi sošolci, odzivaj se na njihova povabila, tu in tam jih tudi sama povabi kam ali da se za kak predmet skupaj učite in podobno. S tem, ko se boš izkazala kot zaupanja vredna oseba, se bodo prijateljstva oblikovala sama od sebe. Prav tako boš lahko stik z vrstniki navezala skozi različne aktivnosti, ki jih sicer sama rada počneš. To so lahko sprehod, rolanje, kolesarjenje, gledanje filmov. Prav tako se lahko vključiš v razne skupinske dejavnosti v tvojem kraju ali na šoli (npr. kakšno društvo, ustvarjalne delavnice, igralski krožek,…). S tem boš bolj zaupala vase, saj se boš udejstvovala v aktivnostih, v katerih si še posebej dobra. Medtem, ko boš izvajala aktivnost, v kateri uživaš, boš spletala nova prijateljstva čisto mimogrede.

Upam, da sem ti s svojim odgovorom pomagala. Le pogumno, svet čaka nate, da te spozna.

Če imaš še kakšno vprašanje, te vabim k dialogu.

Lepo te pozdravljam,
Tjaša Rola, mag. psihologije
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Osamljemost

Uredništvo » 20 Avg 2019 13:24

Pozdravljeni Ememe in Punca.

Če bi si želeli izmenjati podatke in stopiti v stik druga z drugo, nam prosim pišita na naš mail: tosemjaz@nijz.si

Lep pozdrav iz uredništva