Stran 1 od 2

(Sončna) očala, leče ...

Objavljeno: 01 Avg 2019 09:43
Napisal dekle-z-ocali
Zdravo.

Sem najstnica, ki končuje OŠ. Očala sem začela nositi pri dobrih 7 letih in pol. Začelo se je s precej majhno dioptrijo, -0.25 na vsakem očesu, ki pa se vsako jesen zviša (poslabšanje se pojavi poleti, jeseni dobim nova očala). Tako da sem trenutno na okoli -3.75 na vsakem očesu (tam nekje, ne vem natančno).
Letos poslabšanja še nisem opazila. Nova očala imam 1 leto, dobila sem jih ravno zaradi spremembe dioptrije. Upam, da letos do poslabšanja ne bo prišlo. V tem primeru se mi poraja vprašanje, ali lahko letošnjo naročilnico, ki jo izda okulist (stroške pa krije zdravstveno zavarovanje), porabim za stekelca za sončna očala z dioptrijo? Stara so mi namreč že skoraj premajhna, poleg tega pa niso narejena po najnovejši dioptriji (imam jih cca 3 leta).
Rada pa bi slišala tudi vaše mnenje. Mi priporočate, da naredim zgoraj opisano (torej da naročilnico izkoristim za stekelca za sončna očala), ali da se naročim na pregled k okulistu in prosim za leče in potem nosim navadna sončna očala? Kaj je boljše iz zdravstvenega in finančnega vidika?
Kako pa je z lečami na splošno? Jih nosijo tudi moji vrstniki, ali sem še premlada? Je res, da vplivajo na poslabšanje oz. izboljšanje vida? Drugače imam dokaj občutljive oči, dokler nisem dobila očal sem imela zelo pogosto konjuktivitis in suhi očesi.

Najlepša hvala že vnaprej!

Re: (Sončna) očala, leče ...

Objavljeno: 01 Avg 2019 10:52
Napisal Igor Rakuša
Odgovor svetovalca
________________

Pozdravljena,

vsekakor svetujem pregled pri optiku ali okulistu, ki ti bosta vedela bolje svetovati, saj včasih ni dovolj poznati le dioptrije.
Osnovnošolci imajo le redko leče. Tudi srednješolci imajo kdaj težave z odstranjevanjem leč z očesa. Tudi to bi ti specialist za oči vedel bolje povedati.

Bodi dobro,

Re: (Sončna) očala, leče ...

Objavljeno: 01 Avg 2019 13:10
Napisal Evvva
Če imaš očala, potem so za zaščito oči pred uv žarki dovolj že navadna očala, ali potrebuješ še sončna očala, recimo tudi z dioptrijo?

Re: (Sončna) očala, leče ...

Objavljeno: 01 Avg 2019 15:16
Napisal Igor Rakuša
Pozdravljena,
očala sama po sebi, vsaj večina njih, ne ščiti pred UV žarki.

Pozdrav,

Re: (Sončna) očala, leče ...

Objavljeno: 02 Avg 2019 08:20
Napisal Simon Štiblar
Zdravo Evva lahko pa si vzameš na clips oz na klips ali pa samo nastavek

Re: (Sončna) očala, leče ...

Objavljeno: 02 Avg 2019 17:55
Napisal Evvva
Če imaš očala (z dioptrijo) potem potrebuješ še sončna očala z dioptrijo? Če se ti spremeni dioptrija, moraš naročiti nova očala in še nova stekla za sončna očala?

Re: (Sončna) očala, leče ...

Objavljeno: 04 Avg 2019 23:15
Napisal anaxp123
Živjo. Letos grem v 8 razred in nosim kontaktne leče že pol leta. Očala nosim redko. Moja d -3.50. Ja vidim slabo. Priporočam leče začni z mehkimi.

Re: (Sončna) očala, leče ...

Objavljeno: 05 Avg 2019 08:36
Napisal Igor Rakuša
Odgovor svetovalca
___________________

Pozdrav,

če imaš očala z dioptrijo, ni nujno imeti sončnih očal z dioptrijo. Odvisno je od tega, ali si kratko ali daljnovidna in koliko slabše vidiš. Vsekakor pa, če želiš imeti zaščito pred soncem in videti dobro, je fajn imeti sončna očala z dioptrijo ali pa vsaj nastavke, da si lahko daš gor.

Pozdrav,

Re: (Sončna) očala, leče ...

Objavljeno: 05 Avg 2019 11:28
Napisal Evvva
Opazila sem, da tisti ljudje, ki nosijo očala z dioptrijo imajo navadna očala tudi za na sonce in ne nosijo sončnih očal. Ker ne vem, predstavlja (med drugim) to tudi dodatni strošek za starše mogoče aline vem zakaj?
Dioptrijo imam —1,50 in—2,50.
Je to ful visoka dioptrija, ker se res ne spoznam, ker sem šele dobila prva očala?Imam doma sončna očala brez dioptrije in zdaj za na sonce imam sončna brez dioptrije. Čeprav sem opazila, da pač ja z dioprijo pač lepše vidim, ane? V optiki so mi rekli, da cenejša verzija pride, če naročiš nova očala z že nastavkom, ampak da boljša izbira, nudijo boljšo zaščito pred soncem, so/nudijo sončna očala, pač sončna očala z ali brez dioptrije (če imaš kontaktne leče). Tudi zato, ker potem bi mi šel v nič okvir sončnih brez dioptrije. Da kao tudi, če bi se mi spremenila dioptrija, bi še vedno lahko na sončnih, če bi si naredila stekla z dioptrijo, imela ista stekla (s staro diptrijo), na očalih pa novo dioptrijo.
Bega me ravno to, kaj če se ti spremeni diptrija, moraš pol plačati za nova očala+za nova stekla za sončna (torej moraš dvojno plačati)?
Kaj mi svetujete torej, za na sonce navadna očala, sončna brez dioptrije, da naročim nova očala z nastavkom, sončna z dioptrijo, kontaktne leče+sončna (brez dioptrije)? So pol kontaktne leče za na sonce boljša rešitev oz. Zelo praktične in rešiš pol problem, čeprav naj bi bila za oči „boljzdrava“ očala in tudi to predstavlja dodaten strošek?

Re: (Sončna) očala, leče ...

Objavljeno: 05 Avg 2019 15:34
Napisal Igor Rakuša
Odgovor svetovalca
_________________

Pozdravljena,

dobro si ugotovila, da je ena od rešitev, da imaš leče, preko katerih si potem daš sončna očala in tako vidiš dobro, istočasno pa si zaščitena pred soncem. Če nimaš leč in nosiš očala, imaš potem zmeraj dilemo, ali imeti očala z dioptrijo in ne imeti zaščite pred soncem ali pa imeti sončna očala brez dioptrije in v soncu slabše videti. Pametnega nasveta, kaj od tega je bolje, ti ne morem dati. Včasih je bolje videti malo manj ostro in zaščititi oči kot obratno.

Rešitev, ki pa ni idealna, so tudi očala z dioptrijo in nastavkom za sončna očala.
Da bi vsakega pol leta ali leto kupovala nova navadna in sončna očala, je precej predrago za večino ljudi in tega tudi zavarovalnica ne bi plačala.

Odvisno je tudi od tega, kako hitro se ti menjuje dioptrija in kako pogosto bi bilo dobro menjati očala.

Bodi dobro,