Starost

Vprašanja na tosemjaz.net.
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Starost

Uredništvo » 11 Sep 2019 11:26

Odgovor svetovalke
_________________

V kolikor razumem tvoje sporočilo, te skrbijo dve zadeve:
- kako izgleda/deluje zaupen odnos med dvema, ki se podajata v spolnost. Kakšna naj bi bila komunikacija in ali je primerno povedati prav vse drugi osebi ali ne.
- vprašanje izkušenosti pri spolnosti in ali je tisti, ki prvič vstopa v spolnost v šibkejšem položaju.

Zaupen odnos med teboj in fantom, s katerim si želiš ali morebiti načrtuješ imeti spolne odnose je izredno pomemben! Zakaj? Skozi komunikacijo s fantom boš izvedela kdo on je, kako on doživlja spolnost, kakšen pogled ima nanjo, ali teži k odgovornemu ravnanju ali ne, kakšen odnos ima navsezadnje do tebe in kako si vaju predstavlja - samo kot prijatelja, kot par, kot znanca? Torej, nikoli se ne rabiš opravičevati ali imeti slabe vesti, če boš zelo radovedna in željna informacij kadar gre zate in tvojo situacijo. Vstop v spolnost je pomembna odločitev, zato je prav in zaželeno, da vprašaš prav vse kar te zanima, česar ne razumeš, kar bi rada, da se ti pojasni. To ti bo tudi dalo občutek varnosti in pomembno informacijo kdo je tista oseba, ki ti daje odgovore. Je iskren, je pripravljen na pogovor, je odgovoren, goji čustva do tebe? Vse to so pomembne informacije zate in prav je, da jih izpostaviš v pogovoru.

Izkušenost v spolnosti osebi ne daje "statusa" večvrednosti. Daje ji samo izkušnje. Torej, nikakor ni tisti, ki je manj izkušen v spolnosti manjvreden, ranljivejši. Pomembna je ljubezen, pristna čustva, komunikacija. Če te fant ima rad, nikoli ne bo videl v tebi manjvredne osebe, ker imaš manj izkušenj v spolnosti kot on. Kdor ti daje ali pa ti bo dajal tak občutek, ni zaradi pravih namenov s teboj.

Vedi, da si ti tista, ki odloča zase in ti si tista, ki dovoli ali ne dovoli določeno vedenje, obnašanje. To ti daje moč. Radovedno sprašuj še naprej in išči odgovore, ki te zanimajo. To je odličen znak, da si pristno razmišljujoča, da znaš oceniti situacije in navsezadnje, da skrbiš zase.

Želim ti vse dobro,
Ines Vugrinec, mag. zakonskih in družinskih študij