virus

Vprašanja na tosemjaz.net.
virs

virus

ObjavaNapisal virs » 16 Jul 2019 18:03

se virus hpv lahko prenaša tudi preko uporabe javnih stranišč, skupnih brisač, skupnega spodnjega perila? če ima nekdo na roki bradavice, lahko virus prenaša tudi na spolne organe?
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: virus

Uredništvo » 17 Jul 2019 09:00

Odgovor svetovalke
_________________

Pozdrav, virusov HPV je zelo veliko; poznamo preko 100 različnih variant. Virusi HPV povzročajo različne težave, od genitalnih bradavic, papilomov, navadnih bradavic, predrakavih sprememb in raka na različnih lokacijah. Virusi, ki povzročajo genitalne bradavice in predrakave spremembe na spolovilu oziroma spolnih organih in zadnjični odprtini, se prenašajo z intimnimi stiki in različnimi spolnimi odnosi. Preko javnih stranišč ne, bolj v teoriji kot v praksi pa bi bil možen prenos s hitro souporaba skupne brisače, s katero bi si okuženi obrisal spolovilo. Podobno je s spodnjim perilom. S pranjem tudi to teoretično tveganje izgine.

Bradavice, ki so na roki, ne povzročajo HPV virusi, ki povzročajo genitalne bradavice. Navadne bradavice so po koži izven spolovil, genitalne, ki jih povzročata HPV 6 in HPV 11, pa so locirana na koži in sluznicah spolovil in spolnih organov.

Lep pozdrav,
Prim. dr. Alenka Trop Skaza, dr.med.,
specialistka epidemiologije
Annabella

Re: virus

ObjavaNapisal Annabella » 17 Jul 2019 09:55

To tudi mene zanima. Se preden sem imela prvi spolni odnos se mi je pojavilo. Tako da je potem zrastla ogromna bradavica, in kasneje se ena...je potrdil ginekolog da gre za hpv. Imela sem pred tem polne roke bradavic tako da se mi je po moje preneslo na ta nacin ali pa preko wcja.
virs

Re: virus

ObjavaNapisal virs » 18 Jul 2019 11:37

koliko časa pa je običajno oseba kužna, če je okužena s hpv? koliko časa virus običajno ostane v telesu? če je oseba prebolela določen hpv se lahko z njim okuži ponovno?
čisto navadne bradavice, ki niso povezane z virusi hpv se lahko pojavijo tudi na spolovilu ali okoli njega? s spolnih organov se torej virus ne more prenesti na roke ali pa v usta?
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: virus

Uredništvo » 18 Jul 2019 14:40

Odgovor svetovalke
_________________

Pozdrav,

kužnost je odvisna od vrste HPV. Natančnega odgovora glede kužnosti pri okuženih s HPV 6 in HPV 11, ki povzročata genitalne bradavice, ni. Lahko, da je oseba okužena več mesecev, četudi nima vidnih genitalnih bradavic, lahko več let, lahko tudi doživljensko. Preživetje in s tem kužnost pri drugih HPV virusih, ki se prenašajo s spolnimi odnosi, je odvisna od značilnosti posameznika.

Načeloma pri 90 % okuženih okužba izzveni oz. jo imunski sistem okuženega premaga v enem do dveh letih, pri 10 % okuženih pa pride do perzistence virusa, torej do trajne okužbe. Posledice le te so predrakave spremembe na materničnem vratu, zunanjem spolovilu moškega ali ženske ter anusu; če te spremembe niso odkrite dovolj zgodaj, napredujejo v rakavo bolezen. Te spremembe in s tem virus se odstranijo z različnimi operativnimi posegi (npr. LEETZ, konizacija, radikalna operacija).

Prebolela okužba posameznika ne obvaruje pred okužbo z enakim HPV oziroma z drugimi HPV. Če se bradavice pojavijo na območju spolovil, gre za genitalne bradavice in ne "navadne."

HPV virus se lahko prenaša tudi v ustno votlino; znano je, da so določeni raki v ustni votlini posledica okužbe z rakotvornimi HPV, prav tako je bolezen, ki jo poznamo pod imenom benigna papilomatoza, posledica okužbe s HPV.

Lep pozdrav,
Prim. dr. Alenka Trop Skaza, dr.med.,
specialistka epidemiologije
virs

Re: virus

ObjavaNapisal virs » 22 Jul 2019 13:14

se virus prenaša samo z drgnjenjem spolnih organov? kako pa lahko načeloma veš, da oseba nima nekih spolno prenosljivih okužb in si lahko zaradi tega brez skrbi po spolni preteklosti po čem?
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: virus

Uredništvo » 29 Jul 2019 07:00

Odgovor svetovalke
________________

Pozdrav,

HPV se lahko prenese iz okužene osebe tudi ob kontaktih anogenitalnega področja, ker se virus nahaja tik pod površino sluznice tega področja,; sicer je najpogostejši prenos s spolnimi odnosi. Kako veš, da nekdo nima katere od spolno prenosljivih okužb? Tega ne moreš vedeti, saj je veliko spolnih boleznih, kjer je oseba okužena, pa nima nobenih težav oziroma vidnih sprememb v okolici spolovila oziroma kje drugje. Zato je pomembno, da čim bolj poznaš osebo, s katero si v intimnem razmerju; seveda se lahko pred intimnimi odnosi odločiš za testiranje, ki pa ni mogoče za vse okužbe.

Lep pozdrav.
Prim. dr. Alenka Trop Skaza, dr.med.,
specialistka epidemiologije
virs

Re: virus

ObjavaNapisal virs » 01 Okt 2019 21:37

Ima tudi nedolžna ženska ali spolno neaktivna ženska lahko vnetne spremembe v brisu, so te spremembe povezane s hpv virusom?
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: virus

Uredništvo » 02 Okt 2019 08:41

Odgovor svetovalke
_________________

Pozdrav,

lahko ima vnetne spremembe, vendar ne zaradi HPV okužbe. Pri spolno neaktivni osebi, ki še nikoli v življenju ni imela intimnega stika z drugo osebo (klasični spolni odnos s penetracijo, spolne igre, dotikanje spolovil brez penetracije), pa te spremembe ne morejo biti posledica HPV okužbe.

Lep pozdrav,
Prim. dr. Alenka Trop Skaza, dr.med.,
specialistka epidemiologije
virs

Re: virus

ObjavaNapisal virs » 03 Okt 2019 15:06

Napisali ste, da se za bris pap šteje samo vaginalni spolni odnos, vse ostalo ne, torej za žensko vnetne spremembe jih ima lahko, če ni imela vaginalnega spolnega odnosa, vse ostalo lahko je imela. Ali vnetne spremembe v nobenem primeru, ne glede na spolno aktivnost ali neaktivnost niso povezane s hpv virusi in nastanejo zaradi drugih stvari ali lahko nastanejo tudi zaradi hpv?
Kako se zdravi vnetne spremembe, se pusti nekaj časa, če minejo same od sebe in se potem šele zdravi, če je potrebno?
Spremembe, ki niso posledica vnetja, so pa vedno s hpv povezane? Jih ima lahko tudi ženska, ki vaginalnega spolnega odnosa ni imela? Se tudi za te spremembe pusti, če minejo same od sebe ali se jih takoj zdravi?