Spalna paraliza

Vprašanja na tosemjaz.net.
Nenaspana

Spalna paraliza

ObjavaNapisal Nenaspana » 11 Jul 2019 01:21

Pozdravljeni!

Pišem, ker imam že dolgo težave s spanjem (nespečnost, zato imam predpisan tudi Loquen/Kventiax), ampak v zadnjih mesecih (sploh od decembra 2018) se je stanje poslabšalo do mere, ko imam epizode spalnih paraliz tudi po večkrat tedensko, kar je izredno nadležno.
Ne vem, kaj naj storim, da se ne bodo pojavljale tako pogosto, še raje pa bi videla, da jih sploh ne bi imela. Praktično odrasla sem, pa ne morem spati brez prižganih božičnih lučk, česar ne je izredno sram. Poleg tega sem trenutno še doma pri starših, ki me ob dveh zjutraj nahrulijo ker se "zbudim kriče kot nek dojenček" (ne morem jim pojasniti zakaj, ker me ne poslušajo) in strah me je, da bo enako v študentskem domu, ko grem oktobra na faks...
Res se želim znebiti spalne paralize oz. vsaj dobiti nasvet kako jo "preživeti (vem, da ni smrtno nevarna, lol) " brez da bi s kriki (gre bolj za klic "na pomoč") zbudila druge.

Za pomoč hvala že zdaj,
Nenaspana
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Spalna paraliza

Uredništvo » 11 Jul 2019 09:45

Odgovor svetovalca
_________________

Pozdravljena,

verjamem, da je to zelo moteče.

Ne razumem sicer, kaj točno misliš kot spalna paraliza, saj je paraliza ohromelost in spalna paraliza bi pomenilo, da se ponoči ne zmoreš premikati.

Vsekakor pa bi bilo dobro, da se stvar malo bolj razišče, zato svetujem obisk pri svojem izbranem zdravniku ali pediatru. Dobro bi se bilo pogovoriti tudi s kakim psihologom.

Upam, da sem kaj pomagal,
Igor Rakuša, dr.med.,
specialist družinske medicine
Nenaspana

Re: Spalna paraliza

ObjavaNapisal Nenaspana » 11 Jul 2019 11:09

Pozdravljeni!

Da polj podrobno opišem, dogaja se mi sledeče:

Ponoči se zbudim in res je, ne morem se premikati, včasih celo dihati ne. Včasih imam občutek, kot da imam na sebi tono težko utež, ali pa da tonem v vzmetnico, kar je izredno grozljivo.
Redkeje se zgodi, da kaj vidim - nekaj temnega nad menoj ali v kotu sobe, pa tudo če je soba popolnoma temna imam občutek, da je nekaj z mano v sobi.
Samo enkrat se je zgodilo, da sem čutila bolečino - videla sem dekle, ki je svoj noht porinila v moje koleno in to sem lahko čutila (še nikoli nisem čutila tako hude bolečine!).
Res je, v tistem trenutku sem ohromela in zelo me je strah, zato skušam klicati na pomoč, kar mi po nekaj sekundah uspe, zbudim vso hišo in vsi so jezni name.
Morda je dobro, da povem, da sem dve leti hodila k psihologu zaradi depresije, anksioznosti in motnje hranjenja, trenutno si iščem novega ker grem na faks na drugi konec Slovenije.
O mojih težavah s spanjem sem se poskusila pogovoriti s starši, pa pravijo, da so krive grozljivke. Jaz sem prepričana, da to ni res, saj nikoli ne doživim scenarijev iz teh filmov. Želim si le odkriti vzrok za moj problem in ga odpraviti.

Lep pozdrav,
Nenaspana
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Spalna paraliza

Uredništvo » 11 Jul 2019 13:12

Odgovor svetovalca
_________________

Pozdravljena,

vsekakor bi bil pogovor s psihiatrom na mestu.
Ti pa odsvetujem gledanje grozljivk in branje podobnih vsebin.
Pomembno je, da pred spanjem preveč ne ješ in piješ. Pred spanjem se odsvetuje gledanje televizije, mobitel pusti v drugem prostoru.
Najprej pa pojdi do osebnega zdravnika.

Drži se,
Igor Rakuša, dr.med.,
specialist družinske medicine
Nenaspana

Re: Spalna paraliza

ObjavaNapisal Nenaspana » 11 Jul 2019 23:32

Hvala za hiter odgovor.

K psihiatru žal ne morem pred oktobrom (zdi se mi nesmiselno poiskati nekoga za le dva meseca), a bom poiskala nekoga ko bom na faksu, do takrat pa bom poskusila zmanjšati količino pogledanih grozljivk in bom upoštevala tudi ostale Vaše nasvete.

Ponovno hvala in lep pozdrav,

Nenaspana
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Spalna paraliza

Uredništvo » 12 Jul 2019 09:03

Odgovor svetovalca
_________________

Pozdravljena,

grozljivke ne samo zmanjšaj, ampak jih nehaj gledati.

Pri psihiatru so lahko čakalne dobe, zato mogoče lahko že zdaj kontaktiraš kakega v kraju, v katerem nameravaš študirati, da boš potem oktobra hitro začela s terapijami pri njem.

Bodi fajn,
Igor Rakuša, dr.med.,
specialist družinske medicine
Razmesarjena

Re: Spalna paraliza

ObjavaNapisal Razmesarjena » 14 Jul 2019 01:33

Hojla, ne vem ali ti bo moj nasvet kaj v pomoč, ampak vseeno...

Verjetno si že veliko prebrala o spalni paralizi, zakaj se to dogaja in podobno. Sama sem bila te grozljive izkušnje deležna samo enkrat do zdaj, imam pa fanta, ki se mu je kot otroku to dogajalo ves čas. Veliko sva se pogovarjala o tem in razlagal mi je, kako naj bi pomagalo če si pred spanjem umirjen, da se počutiš varno. Kot otrok je ugotovil, da nima spalnih paraliz, če si pred spanjem pokrije ušesa, da spi s pokritimi ušesi, s kapo, trakom ali pa preprosto pokrit čez glavo, da mu je v ušesa toplo.

Ne vem ali ti bo to kaj pomagalo, ampak zelo sočustvujem s tabo, ker vem, kako grozno je.

Lahko noč in eno bolho za pomoč