Težave s prehrano in težo, količino treningov, menstruacijo, ...

Vprašanja na tosemjaz.net.
eye-contact
Objave: 11
Pridružen: 07 Jul 2019 16:39

Težave s prehrano in težo, količino treningov, menstruacijo, ...

ObjavaNapisal eye-contact » 07 Jul 2019 17:34

Pozdravljeni,
stara sem 13 let in 10 mesecev (september, 2005). Januarja 2019 sem tehtala okoli 48kg. Začela sem bolj redno trenirat (treningi teka in zimska vadba). Začela sem tudi bolj paziti na prehrano (najprej sem izločila le sladkarije, čokolado, potem nisem jedla po 18h, kasneje pa sem za večerjo pojedla bolj skromno). Moja teža je padala in meni je nekako ustrezalo. Imela sem redno menstruacijo, ampak je problem, da sem jo nazadnje imela marca. Postala sem preveč obsedena s pojmom zdrave hrane - začela sem izločati živila z preveč kalorijami, ves junk food, sladkarije. Najbolje se počutim, ko jem le zelenjavo in beljakovine. Ne morem se pripraviti do tega, da bi pojedla kaj kar po moje ni zdravo.
Res imam rada tek. Starši mi ne dovolijo, da bi tekla, dokler se ne zredim. Trener pravi, da sem se ''posušila'', ampak jaz ne morem brez teka. Ne tečem zaradi kurjenja kalorij, ampak, ker sem dobro počutim ob teku, ker mi je všeč, da imam neko splošno kondicijo. Ko sem še lahko tekla sem tekla okoli 40km (tečem pa 4-5x na teden) na teden, kar starši pravijo da je preveč, ampak jaz vem, da to zmorem.
Trenutno tehtan okoli 40kg. Imamo tudi tehtnico, ki pokaže odstotek maščob. Pravi, da imam okoli 9% maščobe in 45% mišic. Grozno se počutim ob misli, da nisem tekla že tri dni.Ne želim izgubiti vse kondicije in aerobne pripravljenosti. Vem, da bi bilo najboljše, da bi se enostavno zredila in čim več jedla, ampak ne morem. Bojim se, da bi šlo vse v maščobe. Prav ''gnilo'' se počutim, ko ne tečem.
Res bi rada normalno jedla, ampak ne morem preko sebe. Ne vem kaj je z mano. Zanima me koliko kalorij na dan bi potrebovala, glede na to, da zdaj ne tečem. Delam le vaje za moč, da naredim nekaj zase. Mogoče tudi količino ogljikovih hidratov, beljakovin in maščob.
Vedno imam v sebi občutek, da bom pojedla preveč. S tem, ko bi vedela, da potrebujem toliko in toliko kalorij in toliko ogljikovih hidratov bi bila pomirjena. Me pa še zanima kaj vi priporočate glede teka. Je res, da dokler nimam 42kg ne smem tečt? In tudi glede količine: je 40km res preveč zame? Katera teža je zdrava zame? Ko sem imela menstruacijo sem tehtala 45 kil.
Želim si tudi zgraditi mišice, ampak vem, da če ne bom dovolj jedla ne bo nič. Mami želi, da bi vsak večer pila gainer (skupek ogljikovih hidratov in beljakovin - https://www.proteini.si/sl/gainerji/hit ... 000-1000g/), da bi hitro pridobila. Mene je pa strah tega, da bi na hitro pridobila, ker se mi ne zdi ta teža kvalitetna. Bi mi lahko povedali, kam gre višek hrane v mojem primeru - takoj v maščobe?
Hvala vam za odgovor. Upam, da sem bila razumljiva.
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Težave s prehrano in težo, količino treningov, menstruacijo, ...

Uredništvo » 12 Jul 2019 14:42

Odgovor svetovalke
_________________

Pozdravljena, draga eye-contact.

Zelo težko vprašanje si zastavila. Dolgo sem se ubadala z njim. Lažje bi bilo odgovoriti ti iz oči v oči. Povedala bom, kot mi narekujejo moja vest, izkušnje in znanje.

Stara si skoraj 14 let in v pol leta si izgubila 8 kg teže ter menstruacijo. Pozabila si napisati, koliko meriš v višino. V vsakem primeru si prelahka. To vem po tem, da je telo nehalo "izgubljati kri" preko menstruacije. Telo ve, enostavno ve, kdaj je potrebno "šparati". Izgubila si v tem času skoraj vse maščobe iz telesa. Spolni hormoni so narejeni iz njih, zlasti iz holesterola. Zdaj jih telo skoraj ne izdeluje več, ker špara. In to zate ni dobro. V nobenem primeru ni dobro. Verjamem, da nočeš, ampak težo 45 kg bo potrebno dobiti nazaj. Počasi, postopoma. Kako? Gainer zvečer bo super. Tako, da boš ob vsakem obroku pojedla nekaj beljakovin, maščob, vitaminov in tudi ogljikovih hidratov. Redno in brez izpuščanja obrokov. Redno 5 obrokov. V zavedanju, da je hrana tvoj prijatelj. Ki bo pomagala tvoje telo ohraniti pri življenju. Saj veš, kam vodi izgubljanje teže še naprej? v anoreksijo. In to ni bolezen, s katero bi se dalo šaliti! Potegne te noter in ne moreš več ven in včasih še bolnišnica več ne pomaga!

Ne moreš brez teka, pišeš. Verjamem ti. Poskusi s polovico krajšimi teki kot doslej. Vem, da brez teka ne bo šlo, a z enako količino teka kot doslej si boš telo le uničevala. Želiš to?

Edino kar je smiselno črtati iz tvojega jedilnika, so vse sladkarije. Da, tu ne bo nobene škode.

Sprašuješ, kam gre višek hrane. Če si predebel, pa še kar ješ, gre seveda v podkožje in v okolico ledvic, črevesja, notranjih organov pač. Pri tebi bo šel ves "višek" v obnovo krvi, v rast!, v obnovo mišic, za pretvorbo v hormone, ki jih nujno potrebuješ, za obnovo ledvičk, jeter, črevesja in vseh drugih organov, ki zdaj trpijo hudo pomanjkanje. Ko boš prišla nazaj na 45kg, ko ti bo telo spet zaupalo, se bo enkrat pojavila menstruacija. Zelo jo boš vesela. Takrat boš šele vedela, da ravnaš prav, da si spet prava najstnica.

Želim ti tega iz vsega srca. Objemam te in te prosim, piši kmalu spet.

Imej zelo zelo lepe počitnice,

mag. Damjana Žolnir, dr.med.,
specialistka šolske medicine
MissCute
Objave: 6
Pridružen: 13 Jul 2019 08:24

Re: Težave s prehrano in težo, količino treningov, menstruacijo, ...

ObjavaNapisal MissCute » 14 Jul 2019 08:58

Jaz imam malce podobno težavo. Odločila sem se, da bom bolj zdravo živela in zato sem prenehala jesti sladkarije (kar se mi zdi čisto OK) in začela sem redno telovaditi (ampak ne pretiravam). Hrane pojem dovolj in se je ne izogibam.
Visoka sem 147 cm in nimam menstruacije.
Edino kar me skrbi je, da sem shujšala iz 33 kg na 31 kg (in se mi ta teža zdi premajhna).
S takim načinom prehrane in telovadbo sem pridobila postavo, ki si jo želim in se bojim, da če se spet zredim, ne bom več tako izgledala. Pravtako pa me je strah, da ne bom nikoli dobila menstruacije (stara sem 14 let).
Ne vem, kaj naj spremenim, da bi se malo zredila po kilogramih in ne po izgledu. A je možno, da zaradi tega menstruacije res nikoli ne dobim?

Hvala vam za odgovor
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Težave s prehrano in težo, količino treningov, menstruacijo, ...

Uredništvo » 16 Jul 2019 08:15

Odgovor svetovalke
_________________

Draga MissCute, hvala za dober opis svojega stanja in težave. Stara si 14, meriš 147 in tehtaš 31. S svojo postavo si zadovoljna, skrbi te samo, če boš dobila menstruacijo. Zelo mi je težko, a žal ti moram napisati resnico: dokler boš imela tako malo kilogramov, menstruacije ne boš dobila. Zakaj? Ker tvoje telo ne premore dovolj hranil, ne premore nobene zaloge beljakovin, maščob, glikogena in vitaminov, iz katerih bi lahko sestavilo dovolj ženskih spolnih hormonov. Prav je, da ne ješ sladkarij, a ni ti treba biti popolnoma brez njih. Tu in tam si jih privošči in se potrudi, da boš imela rada samo sebe. Tudi to delaš prav, da redno telovadiš. Bi lahko skrajšala treninge za deset minut in si nato podarila kakovosten obrok z dovolj ogljikovimi hidrati? Vem: ne gre, boš rekla. A samo ti odločaš o tem, če boš vseeno vztrajala. Tvoj želodec se je v mesecih odpovedovanja hrani zelo skrčil. Sama nase si ponosna, da lahko obvladaš svoj apetit. A veš, da je ta ponos lahko nevaren za tvoje telo? Vsak dan pojej žličko več kot prejšnji dan. Čisto počasi bo šlo na boljše. Tvojemu telesu. Če boš vztrajala.

MissCute, vem, da si stara ravno toliko, da je zate zunanji videz zelooo pomemben. A življenje je kompromis! Zdravje ali suhost: za kaj se boš odločila?

Prosim te, premisli in oglasi se še. Krasne počitnice ti želim,

mag. Damjana Žolnir, dr.med.,
specialistka šolske medicine
eye-contact
Objave: 11
Pridružen: 07 Jul 2019 16:39

Re: Težave s prehrano in težo, količino treningov, menstruacijo, ...

ObjavaNapisal eye-contact » 16 Jul 2019 16:01

Visoka sem 164 cm. Pri zdravniku so mi povedali, da imam ortoreksijo in anoreksijo. Trudim se več jest, a je v meni vedno tisti glas. Pojem okoli 1700-1800 kalorij. Enostavno sem takoj sita, nisem lačna za malico in bojim se pojest kakšne bolj kalorične stvari. Groza mi je, ker se tega zavedam, a ne morem iti preko sebe in svojih neumnih navad. Uničuhem tudi družinsko življenje. Po resnici povedano sem že obupala, ker več jem nisem se pa zredila tako kot si želim. Glede kaloričnega vnosa, bi mogla pojesti okoli 2000 kalorij, da bi se zredila glede na to, da sem visoka 164 in težka 40kg - glede gibanja pa so le vaje za moč, lahkoten sprehod s psom in hišna opravila.

Prenehala sem s tekom (že skoraj 2 tedna nič ne tečem). Delam le vaje za moč, ki niso preveč intenzivne. Ko bom imela 42 kg bom lahko spet tekla.

Glede gainerja. Zdravnica je predlagala, da bi pila *** /izbrisano v uredništvu /. Bi bilo res treba, da bi poleg navadne prehrane pila se to čez dan?

Ne vem česa me je strah. V sebi imam nekaj čez kar ne morem. Mi svetujete kako bi to premagala. Hodim na pogovor z gospo glede motenj hranjenja, ampak se še nisva čisto ujele.
MissCute
Objave: 6
Pridružen: 13 Jul 2019 08:24

Re: Težave s prehrano in težo, količino treningov, menstruacijo, ...

ObjavaNapisal MissCute » 16 Jul 2019 20:12

Hvala za tako nazoren odgovor.
Kot sem že rekla, po izgledu nisem presuha, res izgledam popolnoma normalno. Treniram največ 30 minut na dan, kar se mi ne zdi tako veliko. Zgoraj ste napisali, da se je moj želodec skrčil zaradi odpovedovanja hrani, ampak se ji nisem niti enkrat še, razen sladkarijam in junk food-u. Res ne pojem premalo. Moja sestra je velika toliko kot jaz, izgleda enako, poje manj količine hrane, pa ima več kilogramov kot jaz. Kar se tiče ogljikovih hidratov jih zaužijem kar veliko in predstavljajo kar velik del moje prehrane. Če se bom zredila v kilogramih, se bom tudi po izgledu, kar pa nočem, saj sem si takšna kot zdaj všeč in sem ravno pravšnja. Res ne vem, kaj naj naredim.

Hvala za vašo pomoč
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Težave s prehrano in težo, količino treningov, menstruacijo, ...

Uredništvo » 19 Jul 2019 12:58

Odgovor svetovalke
_________________

Draga MissCute, lepo, da si tako zadovoljna s seboj. Po moje bo najboljše, da se boš vsak dan trudila ohranjati težo in se zmerno gibati. Lepo si opisala, kako smo si različni. S sestro sta iste višine, različne teže in imata različno potrebo po hrani. Ja, samo po pameti se je modro primerjati med seboj!

Morda si najdeš nekoga, ki bi potreboval tvojo vsakodnevno družbo in kakšno majhno pomoč. Recimo babico, dedka, staro teto. Če ni nikogar v tvojem sorodstvu, morda sosedo ali starejšega človeka v domu starejših. Takega, ki bi mu tvoj vsakodnevni obisk prišel zelo prav. Ali pa sosedovega otroka, starega pet, šest let. Pozabila bi nase za urico na dan, tudi na težo, začutila bi svoje človeško bistvo in s seboj boš še bolj zadovoljna.

Lepe počitnice ti želim,
mag. Damjana Žolnir, dr.med.,
specialistka šolske medicine
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Težave s prehrano in težo, količino treningov, menstruacijo, ...

Uredništvo » 19 Jul 2019 13:36

Odgovor svetovalke
_________________

Zdravo, eye-contact. Zahvaljujem se ti za dodaten opis tvojih težav. Prav si ugotovila: tisto, kar v tebi ugovarja, da bi še kaj pojedla, je bistveno. Težko je o tem strahu govoriti na glas, zares težko. Pomaga, če čutimo, da nas oseba resnično želi razumeti, če ji je mar za nas. Skupaj bosta lažje premagali zaporo v tebi. Trudi se vztrajati, pa naj se zdaj zdi še tako brezupno. Če bi lahko sama rešila vse to, itak da bi že.

Glede teže prav tako prosim, da boš potrpežljiva s svojim telesom. Več ješ, pa se še nisi zredila, kot si načrtovala. Boš se, čisto počasi, po dekagramih. Verjamem v to.

Glede gainerja: vsak požirek bo malo doprinesel k tvojemu cilju. Pij ga, kolikor zmoreš.
Pišeš, da s svojo boleznijo uničuješ družinsko življenje. Tvoje težave so po drugi strani tudi priložnost, da se starša uskladita v svojih ciljih in načrtih. Da se zbližata. Saj je jasno, da bosta več dosegla in lažje prebrodila težko obdobje, če se bosta veliko pogovarjala in gradila medsebojno zaupanje.

Objemam te in ti želim lepe poletne dneve,

mag. Damjana Žolnir, dr.med.,
specialistka šolske medicine
MissCute
Objave: 6
Pridružen: 13 Jul 2019 08:24

Re: Težave s prehrano in težo, količino treningov, menstruacijo, ...

ObjavaNapisal MissCute » 19 Jul 2019 22:15

Prisrčna vam hvala za vašo pomoč. Tudi vam želim lepe počitnice.
eye-contact
Objave: 11
Pridružen: 07 Jul 2019 16:39

Re: Težave s prehrano in težo, količino treningov, menstruacijo, ...

ObjavaNapisal eye-contact » 17 Nov 2019 15:19

Pozdravljeni!
Ponovno se oglašam. Moje stanje se je izboljšalo, seveda pa ne morem reči, da sem čisto 100% zdrava... Hrana ni več v mojih mislih 24 ur na dan, ne razmišljam več o kalorični vrednosti živil, ki jih pojem, nimam več v glavi tega, da bi morala nujno telovadit, teči,... Dojela sem, da moram poslušati sebe - seveda sebe brez anoreksije. Ko sem lačna - jem, ko se slabo počutim ali se mi ne da iti na trening - ne grem (anoreksična jaz bi kljub bolezni ali slabemu počutju šla).
Teža mi gre počasi gor, imam 5 hranilnih obrokov (vedno imajo vir OH). Ponovno sem začela hodit na zimsko vadbo 2-krat na teden. Prav zanimivo je kako bolj ''premišljeno'' delam razne vaje in tečem. Ko berem kaj sem napisala pred 4 meseci, lahko rečem, da je bil strah, da bi izgubila mojo pripravljenost popolnoma odveč. Oktobra sem se udeležila državnega ekipnega prvenstva v atletiki in odtekla 1000 metrov in to manj kot sekundo slabše kot takrat ko sem bila najbolj pripravljena, kljub temu, da 3 mesece nisem redno tekla.
Najboljši občutek je, ko po treningu pojem veliko skledo močnika (ena mojih najljubših jedi) in vem, da sem naredila nekaj dobrega za sebe. Zanimivo je tudi, da ima moje telo ponovno urejen ritem za lakoto. Če bi mi kdo rekel, da moram za kosilo ali večerjo pojesti le skledo zelenjave, tega ne bi mogla naredit. Prav čutim kako ima moje telo željo po ogljikovih hidratih.
Še glede družinskega življenja. Z mami sem veliko bolj povezana - vsi najini pogovori so se izplačali. Veliko bolj ji zaupam in ona me veliko bolj razume. Zdi se mi, da smo bolj povezani.
Malce me je strah glede menstruacije. Imate izkušnje koliko časa traja, da jo dobiš nazaj po tem, ko prideš na začetno težo? Ima eno leto brez menstruacije velike posledice na samem razvijanju in kosteh? Je mogoče, da nikoli ne bom imela več redne menstruacije ali pa, da ne bom plodna?
Hvala Vam še za prejšnja sporočila :)