Izbira poklica

Vprašanja na tosemjaz.net.
Lina00

Izbira poklica

ObjavaNapisal Lina00 » 12 Jun 2019 12:05

Pozdravljeni,

že veliko časa se sprašujem nadaljni poti izbire študija. Strah me je zaradi mojega obširnega polja interesov. Imam obdobja, ko rada delam z ljudmi in vodim skupine pri načrtovanju, po drugi strani pa uživam v samostojnem umetniškem ustvarjanju.

Zanima me veliko področij, med katerimi so vsekakor jeziki, družboslovne vede (psihologija, sociologija, filozofija), prav tako pa me navdušujejo vsi naravoslovni predmeti (ki pa jih vseeno postavljam na drugo mesto, a jih ne zanemarjam). O karieri sem se že pogovarjala s psihologinjo in socialno delavko. Predstavila sem ji načrt, da bi najprej po srednii šoli dokončala dvoletno višjo šolo z ustvarjalnim poudarkom, nato pa bi znova začela bolj teoretičen študij.

Kaj pa vi menite?

Najlepša hvala za odgovor in lep pozdrav.
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Izbira poklica

Uredništvo » 14 Jun 2019 13:05

Odgovor svetovalke
------------------------

Zdravo.

Predlagam, da pregledaš Razpis za vpis (najbrž si to že naredila) in si izpišeš študijske programe, ki pritegnejo tvojo pozornost. Na spletnih straneh fakultet lahko pogledaš predmetnike posameznih programov - tako boš videla, kje so poudarki študija. Za marsikoga veliko prispeva tudi informativni dan, obisk fakultete, spoznavanje študentov in profesorjev, vzdušje …

Mnogi študijski programi so takšne narave, da ne določajo zgolj enega delovnega mesta, pač pa lahko z določeno izobrazbo opravljaš zelo raznolika dela. Na magistrski stopnji (torej po treh ali štirih letih) lahko študij zamenjaš in nadaljuješ na drugi fakulteti ali programu. Mnogi študenti na prvi stopnji odkrijejo področje, ki ga prej niso dovolj dobro poznali, in jih zelo pritegne.

Skratka, odločitev za študijski program ni tako usodna in dokončna. Vpis najprej na višješolski program in potem na univerzitetnega ali visokošolskega se mi ne zdi najbolj smiseln. Višješolski so res bolj praktični, teorije je manj, ampak sprašujem se, kako bi čez dve do tri leta našla motivacijo za zahtevnejšo stopnjo študija. Seveda pa je odločitev tvoja.

Lepo te pozdravljam in ti želim lepo poletje.
mag. Helena Maher Resinovič, univ. dipl. psihologinja