Prenajedanje

Vprašanja na tosemjaz.net.
Pitica
Objave: 3
Pridružen: 14 Okt 2018 20:19

Prenajedanje

ObjavaNapisal Pitica » 25 Apr 2019 19:56

Upam da mi lahko pomagate. Vsak vecer imam problem imam probleme s prenajedanjem. Zjutraj pojem obilen zajtrk, v soli normalno jem malico, za kosilo ze pojem res velik, pol se kake sladkarije, za vecerjo najprej zdravo, normalno pol se pa zacne... Sladoled, smetana v tubi, cokolada, piskoti.. Imela sem anoreksijo, ampak zdaj nimam vec(zredila sem se za vec kot 6kg),sem pa se vedno brez menstruacije. Prosim pomoc, mogoce kaksen jedilnik tudi z grami ker ne znam vec jesti normalno, vsak vecer se slabo pocutim in si govorim nikoli vec, ampak je naslednji dan isto. 😔😭
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Prenajedanje

Uredništvo » 26 Apr 2019 09:08

Odgovor svetovalke
_________________

Pozdravljena!

Glede na to, da si v preteklosti že imela anoreksijo ti toplo svetujem, da obiščeš kliničnega psihologa. Motnje hranjenja je moč premagati z močno voljo in strokovno pomočjo. Velikokrat je pri najstnicah slika takšna kot jo opisuješ ti - torej, da se ena oblika motenj hranjenja čez čas spremeni v drugo obliko. V ozadju so vedno določene čustvene stiske, ki jih posameznik rešuje na neprimeren način, s tem pa na dolgi rok škoduje sebi - svojemu telesu in psihičnemu blagostanju. Pomoč staršev je tu zelo pomembna - kaj pa tvoji starši menijo o tem, kakšen odnos imaš z njimi? Kako pa ti gre v šoli? Imaš prijatelje? Vse to so vprašanja, ki so pomembna za osvetlitev tvojih težav.

"Najlažje" je, da doma nimate sladkarij - torej, da ti nezdrava prehrana ni dostopna, tako bo skušnjava manjša. Pa tudi, da poskušaš zavestno preusmeriti pozornost stran od hrane, zvečer ko to ni potrebno. Torej, da takrat "zaposliš" svoje možgane s kakšno aktivnostjo - branje, TV, sprehod, pogovor s kom, čiščenje, karkoli kar bo tvojo željo po prenajedanju utišalo.
Še enkrat pa te prosim, poišči pomoč, da ti ne bodo stvari preveč ušle izpod kontrole in boš škodila sama sebi, tega pa si najbrž ne želiš, ane?

Upam , da sem ti bila kaj v pomoč, v nasprotnem primeru te vabim k ponovnemu pisanju.

Čim lepše majske dni ti želim,
Tina Rzeničnik Uršič, mag. psihologije
škorpijonka21

Re: Prenajedanje

ObjavaNapisal škorpijonka21 » 15 Maj 2019 19:16

Deklica, jaz sem se iz anoreksije v bulimijo zredila 25kg. potem sem tudi shujšala, zdaj mi pa teža že leta niha za nekje 15kg. Poišči si pomoč. Možnosti je veliko, lahko govoriš z osebnim zdravnikom/psihiatrom, da te napoti na EMH v psihiatrično kliniko ( LJ ). Lahko poskusiš s psihoterapijo tudi.

Še nekaj bi pripomnila na odgovor uredništva, prosim ne vzemite za slabo.
1. To da doma nima sladkarij ne bo pomagalo. Jih bo šla kupit. Ko pri teh boleznih padeš v trans avtomatičnih manevrov nič ne pomaga. Vse narediš, da prideš do ''doze''.
2. Bolezen skorajda ni povezana s hrano - razen posledično. Tko da to, da doma ne bo hrane ne bo prav nič pomagalo.