Bivsi

Vprašanja na tosemjaz.net.
SonGokuSan

Bivsi

ObjavaNapisal SonGokuSan » 15 Apr 2019 21:50

Pozdravljeni.
Imam težavo. Pred 2 tednoma sem pustila svojega fanta, ker se okrog njega nisem počutila dobro. To sem mu tudi povedala, vendar se z mojo odločitvijo ni strinjal. Za 15 let vnaprej je planiral najino življenje in zdelo se mi je grozno. Zdaj se spravlja na mene že en teden in postaja me zelo strah. Vse kar sem mu povedala, je zaupal mojemu sošolcu, in sedaj o mojih težav ve že pol razreda. Mislila sem, da mu lahko zaupam. V preteklosti sem imela namreč anoreksijo in tega me je ful sram. Imam tudi obsesivno kompulzivno motnjo, kar sem bivšemu tudi zaupala in je rekel, da me razume. Vsaka punca bi svojemu fantu zaupala to, kar jo muči in pričakuje se, da jo o tem ne bo obsojal. Sedaj, ko pa sem ga pustila, se mi glede tega norčuje in povedal je tudi svojim prijateljem, ki me v šoli ne pustijo na miru. Strah me je in nočem več iti v šolo. Prav tako mi je težko to zaupati staršem, saj se ne razumemo preveč. Sošolci mi govorijo, da sem kurva, da sem grda, da si vse izmišljujem za pozornost. Kurva je postal moj razredni vzdevek. Fant je namreč rekel, da sem medtem ko sva bila skupaj, osvajala druge in da že imam novega fanta, kar ni res. Ne morem verjeti da je fant vse o meni zaupal drugim. Mojemu sošolcu je rekel, da sem mu rekla da mi “odmirajo možganske celice in da bom umrla”. Tega mu nikoli nisem rekla, saj je to en velik nesmisel. O meni si izmišljuje stvari in je zelo otročje. Nisem sama kriva da imam obsesivno kompulzivno motnjo. Žal mi je da sem predolga, vendar težko ubesedim vse, kar se dogaja. Prosim čim prej mi povejte kaj naj storim, ker me je ful strah. Hvala.

M.
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Bivsi

Uredništvo » 16 Apr 2019 13:44

Odgovor svetovalke
_________________

Pozdravljena M.!

Nihče si ne zasluži takšnega ravnanja od kogarkoli, sploh pa ne od bivšega fanta. Jasno je, da si mu zaupala in si tudi pričakovala, da tvojih osebnih stvari, ne bo delil kar tako naprej. To meče nanj res zelo slabo luč in je dober pokazatelj tega, da je dobro, da sta končala vezo. V pristni partnerski zvezi smo kadar se počutimo ljubljene, sprejete, slišane in odnos temelji na zaupanju - ko tega ni več, je boljše oditi vsak svojo pot.

Če imaš diagnosticirano obsesivno kompulzivno motnjo, ni s tabo nič narobe in ne dovoli si, da bi te zaradi tega poniževali. Dejstvo, da si premagala anoreksija pove o tebi to, da si borka, ki si pripravljena vnesti v življenje spremembe na bolje.
Ne dovoli, da te sošolci zastrahujejo. Če tega ne zmoreš kontrolirati sama, prosi za pomoč - sošolke, prijateljice, učiteljico, svetovalno delavko - kogarkoli, kjer boš lahko dobila podporo in pomoč. Takšnih vzdevkov si zagotovo ne zaslužiš in sošolce je lahko njihovega vedenja in opazk sram.

Zaradi nezrelih posameznikov ni vredno živeti v strahu in se izogibati šoli, saj boš na dolgi rok največ izgubila ti. Ne dovoli, da drugi kontrolirajo tvoje življenje. Prositi za pomoč ni znak šibkosti, prej nasprotno, je znak zrelosti in dokaz, da želiš sama sebi najboljše za prihodnost. Bivšega fanta pa se poskušaj čimbolj izogibati.

Upam, da sem ti bila vsaj malo v spodbudo in pomoč.
Tina Rzeničnik Uršič, mag. psihologije