Stran 1 od 1

starejsi fant (Samo odgovor prosim)

Objavljeno: 14 Apr 2019 14:41
Napisal zajceeeeeeeeeek
/ izbrisano v uredništvu /

Re: starejsi fant (Samo odgovor prosim)

Objavljeno: 19 Apr 2019 10:09
Napisal Uredništvo
Odgovor svetovalke
_________________

Drago dekle,

tvoje vprašanje sem prebrala večkrat, da bi ga čim bolj lahko razumela. Razbrati je, da se v tebi odvija pravi čustveni vrtiljak, odgovore na vprašanja pa bi vsekakor najlažje dobila skozi pogovor s fantom.

Ko namreč vzpostavljamo stik, kontakt z nekom, se nam lahko besede zapletajo, stavki zatikajo, lahko zardevamo, lahko se potimo, saj želimo na osebo, ki nam je všeč, narediti kar najboljši vtis. Znajdemo se lahko v »popolni praznini«, ko se ne spomnimo nobene teme, ki bi bila lahko povod za razgovor. Ker smo nesproščeni. In to je nekaj, kar je znano vsem, ki so bili zaljubljeni. Vsi smo se s tovrstnimi situacijami že soočali. S prijateljicami smo se potem pogovorile, predebatirale, slišale nekaj nasvetov, predlogov, kako ravnati… In nam je bilo potem vsekakor lažje, ko smo spoznale, da tudi ostalim »ne steče«. Ker je to del »navezovanja stika« z osebo, ki nam je zelo, zelo všeč. Nekateri postanejo z leti potem pravi mojstri v navezovanju kontakta s simpatijo, nekateri pa ostanejo še vedno simpatično sramežljivi, nerodni. Kar je OK.

Z današnjo tehnologijo imate mladi takojšen dostop do fotografij nam »naj, naj bolj luštnega fanta«. Mi smo se namreč morale zelo potruditi, se »bojno posvetovati« s prijateljicami, njegovimi prijatelji, da smo predvidele, kje se bo tisti dan zadrževal in smo potem povsem »naključno« uzrle njegovo »krasoto«. Kar pa je tudi pomenilo, da smo bile v njegovi bližini. Z njim »komunicirale«, četudi ne govorile. Ga opazovale, se spogledovale…

Ko se pogovarjam z mladimi, prepoznavam, da nekoga zelo hitro pojmujete za prijatelja, ker pač lahko z njim komunicirate preko socialnih omrežij, pa čeprav zgolj s fotografijami, lajkanjem, sončki in srčki… Zelo hitro imate občutek, da osebo poznate. A žal ni tako. Osebo spoznamo zgolj in samo skozi bližino. Biti z njim v kontaktu, se pogovarjati, se ne-pogovarjati, ga poslušati, spoznavati, kaj ima rad, katero glasbo posluša, kateri šport ga veseli, kaj meni o ….. Ker v kontaktu pokažemo, da nam je zanj mar. Da nam je pomemben. Da ga želimo poslušati, biti v njegovi bližini neskončno dolgo, pa četudi ne govoriti. Povsem običajno je, da pogovor tudi zastane. Toda tudi takrat še vedno komuniciramo. Nebesedno. S telesno govorico. Njegove oči bodo lahko povedale veliko, veliko več kot besede. In najlepše je, ko se v pogledu »lahko utopiš«… In želim ti, da se ti tudi zgodi.

Naj pogovor ne poteka v smislu »zasliševanja« (kaj ti je kdo poslal, napisal, čemu, zakaj, ipd.), pravzaprav tega nihče ne mara. In lahko je to tudi razlog, da se je umaknil. Pokliči ga, povabi ven. Iskreno pokaži zanimanje zanj, za njegove interese, želje, pokaži mu, da ti je zanj mar. Tudi, če imaš občutek, da je postal bolj hladen, ga lahko povprašaš. A sama presodi, če je to smiselno.
Želim ti, da bi našla stik, se pogovorila, se povezala.
Če pa ne bo šlo, potem sledi tudi težji del, ko spoznamo, da nam pomembna, ljubljena oseba ne želi več biti z nami. In se učimo soočati tudi z bolečino, ko smo zavrnjeni.
A želim ti, da bi se izšlo v želeno smer.

Vse dobro in držim pesti zate.
Polona Kunstelj, univ. dipl. socialna pedagoginja