Ptekinitev nosecnosti

Vprašanja na tosemjaz.net.
Punca s problemi
Objave: 1
Pridružen: 13 Mar 2019 17:09

Ptekinitev nosecnosti

ObjavaNapisal Punca s problemi » 13 Mar 2019 17:13

Živjo stara sem 15 let in se bojim da sem noseca menstruacija mi zamuja 4 dni in me zanima v primeru da sem noseca kaj moram storiti za splav in ali je kaksna omejitev starosti res nocem da bi starsi izvedeli svojega ginekologa pa se nimam kaj naj storim
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Ptekinitev nosecnosti

Uredništvo » 14 Mar 2019 09:09

Odgovor svetovalke
________________

Pozdravljena,

najprej je potrebno napraviti test na nosečnost, ki ga lahko kupiš v lekarni. Če bo pozitiven, čimprej obišči ginekologa; nosečnost lahko prekineš brez vednosti staršev, tvoj ginekolog jih pa o tem tudi ne bo obveščal.

Lep pozdrav.
Tinkara Srnovršnik, dr.med.,
specialistka ginekologije
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Ptekinitev nosecnosti

Uredništvo » 15 Mar 2019 12:03

Odgovor svetovalke
________________

Drago dekle,

ginekologinja ti je že napisala pomembna dejstva, ki jih moraš vedeti. Ob enem pa je enako pomembno, da se zavedaš, da pri 15 letih nezaščiteni spolni odnosi ali "ponesrečeni" spolni odnosi, kjer kontracepcija ni uspešna, lahko zate kot mlado dekle zelo zamajejo tvoj svet.

Kakor sama izkušaš - v primeru neželene nosečnosti, prideš do situacije, ki ti povzroča stisko. Kako naprej, kam po ginekološko pomoč, kako staršem "prikriti" nosečnost, itd... Vsa ta vprašanja si primorana razrešiti in za mlado dekle kot si, je to ogromen zalogaj.

Kje je podpora fanta? Ti bo v primeru nosečnosti stal ob strani? Kako bosta postopala v primeru, da si noseča? Navsezadnje, drago dekle, žal ostaneš sama s svojo odločitvijo. Seveda s podporo družine, fanta, prijateljev, strokovnjakov... Vendar gre pri prekinitvi nosečnosti vedno za poseg v telo, torej potencialno poseg v tvoje telo. Zato resnično ni za zanemariti resnosti nosečnosti pri tako mladih letih, kot so tvoja. Si še zelo mlada, svoje življenje šele ustvarjaš in oblikuješ - skozi šolo, hobije, prijatelje, družino, spoznavanje same sebe. Zato ti toplo polagam na srce, da se raje osredotoči nase - na svoje aktivnosti, na razvijanju svoje pozitivne samopodobe. Imej se rada, s spolnostjo pa še nekoliko počakaj oziroma jo "preloži".

Srčno upam, da se vse izide dobro zate in veliko lepega ti želim v prihodnje.

Ines Vugrinec, mag. zakonskih in družinskih študij