Ljubosumnost

Vprašanja na tosemjaz.net.
AndreaPaunovic2003
Objave: 4
Pridružen: 30 Jan 2019 08:24

Ljubosumnost

ObjavaNapisal AndreaPaunovic2003 » 08 Feb 2019 19:53

Imam fanta,ki je mel slabo navado da je usaki punci,ki mu je bila lusna pisu..jaz sem izvedela za to in zdej mu ne zaupam vec.Noce me uzet resno,ko mu to recem i ne vem vec kaj da naredim.Ko gre kam z njegovimi prijatelji je men obcutek,taksen kot,da ga zgubljam in skos gleda druge punce,ko sva uzuni.Kaj naj naredim? :(
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Ljubosumnost

Uredništvo » 13 Feb 2019 10:53

Odgovor svetovalke
_________________

Pozdravljena, "AndreaPaunovic2003",

vesela sem, da si se s svojo dilemo obrnila name. Če te prav razumem, imaš fanta, ki mu zaradi njegovega načina osvajanja v preteklosti težko zaupaš, prav tako pa ti te občutke vzbuja tudi njegovo pogledovanje za dekleti. Imam prav?

Lahko te razumem, da te takšne stvari jezijo in v tebi zasajajo številne dvome. Zaupanje je pomemben temelj vsake partnerske zveze, prav tako pa ima vsak od nas za seboj svojo zgodovino, na katero smo lahko ponosni ali pa tudi ne. Veliko ljudi na različne načine išče bodočega partnerja in pri tem uporablja različne metode. Med njimi je tudi spletno klepetanje, kjer lahko pišemo samo določeni osebi, ki nam je všeč in si jo resnično želimo osvojiti, lahko pa v stilu avantur pišemo več osebam hkrati, ker so nam všeč, si želimo pogovora z njimi in ker pravzaprav še ugotavljamo, kaj si želimo, mnogi pa to počnejo tudi zato, ker jih to zabava, čeprav se takšne stvari pogosto ne končajo dobro.

Kot pišeš sama, je bil tudi tvoj fant eden takšnih, ki je pisal več dekletom, kar je v tebi zasejalo nezaupanje. Glede na to, da praviš, da te ne jemlje resno, ko mu omeniš, da te to moti, se mu morda tvoje pripombe zdijo brezpredmetne, ker tega ne počne več in se je odločil zate. V kolikor pa to kljub zvezi s teboj še vedno počne, pa je prav, da se o tem resno pogovorita in da vztrajaš, da ti prisluhne, se skuša postaviti v tvojo kožo in te razumeti, zakaj te to tako moti in boli. Povej mu, da to v tebi povzroča nezaupanje, imaš občutek, da zanj nisi edina in da ga na ta način izgubljaš ter da si želiš, da s tem preneha, v kolikor te ima res rad in te ne bi želel izgubiti.

Zavedati pa se moraš, da partnerska zveza z nekom še ne pomeni, da moramo prekiniti vse ostale stike s prijatelji in znanci, da ne smemo brez partnerja nikoli več kam iti. In to, da gre naš partner kam sam, brez nas, še ne pomeni, da ga bomo izgubili. Predvidevam, da greš tudi ti rada kam sama, s prijatelji in se imaš vseeno lepo, četudi fanta takrat ni ob tebi. Pa to še ne pomeni, da te bo izgubil. Tudi v šolo gresta najverjetneje vsak zase, vsaj pol dneva preživita ločeno, pa sta še vedno skupaj in nista izgubila drug drugega, kajne? Vendar je ponovno temelj za to zaupanje. Če ti fantu zaupaš, da gre s prijatelji ven, na kavo, pijačo in se ima lepo ter da ti ne prikriva česa, kar ti ne bi smel, te ne rabi biti strah. Tudi on te najverjetneje pusti s prijateljicami samo in bi te jezilo, če bi ga to motilo ali v njem vzbujalo nezaupanje, kajne?

To, da pa v tvoji prisotnosti opazuje druge punce, pa tudi lahko razumem, da je moteče in da te jezi. Nobeni od deklet ne bi bilo prijetno, da fant očitno gleda za drugimi dekleti, saj takoj začnemo razmišljati, da so ostale lepše od nas, da imajo nekaj, česar me nimamo in podobno. Prav je, da se o tem pogovoriš z njim: povej mu, da te to moti, jezi, vzbuja strahove in dvome, prav tako pa ga poskušaj postaviti v svojo kožo: kako bi se on počutil, če bi ti v njegovi prisotnosti opazovala druge fante, komentirala njihovo postavo in podobno. Prepričana sem, da tudi njemu ne bi bilo vseeno.

Glede na vso nezaupanje, ki je trenutno v tebi, je pogovor tisti, ki lahko med vama največ reši in pa vajina želja po tem, da ostaneta skupaj, ker vaju vežejo posebna čustva. Ne pustita, da vaju takšne stvari, ki so sprva videti malenkostne, ločijo. Pogovorita se, vzpostavita zaupanje in poskušajta razumeti drug drugega ter se podpirati. To je edina pot, ki vaju bo vozila po skupni poti.

Želim ti vse dobro in verjamem, da zmoreš,
Anja Knez, mag. psihologije