....

Vprašanja na tosemjaz.net.
MMajaa

....

ObjavaNapisal MMajaa » 26 Jan 2019 16:39

Prosim da se spodnje sporocilo ne bi dalo brati javno, hvala
------
/Izbrisano v uredništvu/
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: ....

Uredništvo » 28 Jan 2019 13:08

Pozdravljena MMajaa,

ker je tvoje vprašanje obsežnejše in te zanima več tem, smo vprašanje poslali dvema svetovalkama. Na prvi del vprašanja ti bo odgovorila ginekologinja, na drugi del pa strokovnjakinja zakonskih in družinskih študij

Lep pozdrav iz uredništva.
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: ....

Uredništvo » 29 Jan 2019 09:40

Odgovor svetovalke
__________________

Pozdravljena,

možnost za zanositev v opisanem primeru sicer obstaja, vendar je zelo majhna- če bi slučajno izostala naslednja menstruacija, napravi test za nosečnost, ki ga lahko kupiš v lekarni.

Lep pozdrav.
Tinkara Srnovršnik, dr.med.,
specialistka ginekologije
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: ....

Uredništvo » 29 Jan 2019 11:22

Odgovor svetovalke
__________________

Drago dekle,

skozi pisanje izražaš neverjetno razumskost, zrelost, ki presega tvoja leta. Zelo se zavedaš dogajanja okoli sebe, kakor znotraj sebe. Zato najprej res pohvale.

V samem dopisu si nekako že sama sebi odgovorila na dilemo glede staršev. Čeprav se ne zavedaš, v bistvu nosiš odgovor že v sebi in veš kaj je prav v nadaljnji situaciji za storiti.

Kot si lepo napisala, zaupanje je temelj vseh medosebnih odnosov. Še toliko bolj pomembno je to v odnosih, ki nam pomenijo največ in starševski odnos do svojega otroka, je vsekakor v samem vrhu. Gre za najverjetneje najbolj kompleksen odnos, saj se med starši in otroci prenašajo čustva, pričakovanja, potreba po varnosti, zaščiti, pravilni usmeritvi lastnega otroka. Starši v želji po zaščiti svojega otroka pred "svetom" včasih izbirajo neustrezne in neučinkovite metode. S prevelikim pritiskom glede pričakovanj do otroka ali pa pretiranim omejevanjem svobode, lahko v otroku povzročijo upor. Povsem razumljivo je, da se ob tem počutiš slabo - verjetno si bila na starše jezna in zato uporniška. Lažje ti bo, če boš spremenila pogled na starše v smislu, da oni v sami osnovi absolutno vedno zate želijo samo najbolje in te v veri, da te ščitijo in varujejo, kdaj izberejo "stroge" odločitve. Ko boš v njih videla najprej dobro in pozitivno, ti bo lažje sprejeti njihova dejanja, ki te bodo "na prvo žogo" jezila ali žalostila.

Zelo lepo je bilo prebrati, da se po več letih razumeš s svojimi starši. Verjamem, da v kolikor boš še naprej gradila na vašem odnosu, bo tudi novost "fanta" veliko lepše in lažje sprejeta, kot pa, če bi z novico vstopila, ko ste imeli turbulenten odnos. Torej, bodi odločna, vendar prijazna ter sočutna do svojih staršev. Izberi trenutek, ko boš predlagala, da se pogovorite. Naj bo to umirjen, prijazen pogovor s tvoje strani. Kontroliraš lahko samo sebe in nikoli staršev, zato se osredotoči na sebe - kakšne besede boš izbrala, kako jih boš povedala, kako se boš ob tem počutila. Ob opisu je razbrati, da te ima tvoj fant resnično zelo rad, zato ne vidim razloga zakaj bi se morala ti počutiti, da počneš karkoli narobe. Ljubezen se zgodi in zgodila se je tebi in fantu. Poudari v pogovoru s starši, da se imata res rada, da ti pomeni ogromno, da te spoštuje (navedi primere ob katerih se počutiš cenjeno), povej jim, da sta odgovorna, da ne želita prehitevati z ničemer, le želita si, da bi ga tvoji starši sprejeli. Ponudi jim možnost, da ga spoznajo in se sami prepričajo kakšen fant je in kakšno družino ima. To bo tvoje starše sigurno "potolažilo". Bodi iskrena, prijazna, pripravljena na poslušanje, a vseeno odločna v tem kar jim želiš sporočiti.

Želim ti vse dobro,
Ines Vugrinec, mag. zakonskih in družinskih študij
Hsiagsya

Re: ....

ObjavaNapisal Hsiagsya » 09 Feb 2019 18:07

Pozdravljeni, ponovno prosim da bi se dalo brati le odgovor, hvala.
/ izbrisano v uredništvu /
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: ....

Uredništvo » 11 Feb 2019 14:16

Odgovor svetovalke
__________________

Drago dekle, lepo pozdravljena ponovno:)

Hvala, hvala, hvala za sporočilo!!! Zelo toplo mi je pri srcu, da sem prejela tvoje povratno sporočilo.
V spisu vidim, da se stvari lepo, počasi a vendar pozitivno, odvijajo. Breme neželene nosečnosti je padlo iz tvojih ramen, kar je ogromno olajšanje kajne! Sedaj pa naprej, pogumno, preudarno in optimistično. Kot si napisala, pravilno je, da vseeno želiš s starši izpeljati pogovor in jim predstaviti svojega fanta. Pravilno, saj bi te ta "skrivnost" zelo obremenjevala v nadaljnje... Zaupala si se že bližnjemu sorodniku. Ta te je podprl in verjamem, da te bodo starši tudi - tako ali drugače.

Vzemi pogum, ki ga imaš v sebi in kateri je bil prisoten, ko si naredila korak naprej in se zaupala sorodniku - in se s starši pogovori. Absolutno ti sporočam svoj mail naslov, v kolikor bi mi želela pisati in bi potrebovala podporo: ines.vugrinec@gmail.com. Vedno dobrodošla!

Toplo te pozdravljam,
Ines Vugrinec, mag. zakonskih in družinskih študij