Stil oblačenja in sošolke

Vprašanja na tosemjaz.net.
Chacha
Objave: 44
Pridružen: 17 Mar 2018 22:29

Stil oblačenja in sošolke

ObjavaNapisal Chacha » 13 Jan 2019 18:56

Pozdravljeni!
Moj problem sice ni tako velik ampak bom vseeno vesela vašega nasveta. Torej letos sem začela hoditi v srednjo šolo in ker je to prestop iz OŠ v SŠ sem si zaželela majhne stilske preobrazbe (berite: spremenila bi svoj stil oblačenja) do zdaj se oblačim čisto navadno v preproste puloverje in pajkice in ker sem zdaj ko sem v SŠ nisem več tisti mali osnovnošolček si želim biti bolj urejena, bolj zrihtana za v šolo tako da bi začela nositi nakit, si dostikrat obleči krilo in obleko v šolo, tako bolj odštekane majice in vsa taka oblačila ki so v zadnji modi ampak ki so še vedno najstniška tudi pričesko bi maloo spremenila in pa makeup, zdaj imam še šolsko torbo pol bi začela nositi torbice. Zdaj če se sprasujete zakaj bi spremenila stil oblačenja in svoj zunanji videz to pa zato, ker me to zelo osrečuje...obožujem oblačila, modo, urejenost, nakit, torbice in vse te ženske stvari zelo rada se urejam, si naredim makeup, zelo rada pa tudi kombiniram stvari (katere hlače gredo h kateri majici,...) zelo dobro se počutim ko sem lepo oblečena in urejena in preprosto obožujem vse naštete stvari. In spravijo me v dobro voljo npr.vedno ko sem zalostna ali pa imam slab dan grem po soli v nakupovalni center in grem v vse trgovine z polno oblačili po zadnji modi in ogromno kozetike in nakita in tako se takojjj dosti dosti boljse pocutim ali pa ko sem doma pa sem slabe volje grem na spletne strani z oblačili in gledam nove kolekcije pa tako... In zdaj kje je problem jaz imam v šoli dve prijateljici ki smo se spoznale in smo zelo hitro full dobro zaštekale res smo si podobne po karakterju res smo kot si zeloo blizu vse stvari v šoli počnemo skupaj, zelo dobre odnose imamo, skupaj se ogromno smejimo in mislim da bo tako tidi do 4.letnika pa tudi po SŠ... In jaz že nekaj časa načrtujem to mojo preobrazbo in me je prejsni teden malo zaskrbelo ker sta toti dve moji prijateljici isti kot jaz zdaj isto se oblačimo oz. Podobno oni2 tudi nosita navadne pajkice in navadne puloverje,... ( aja pa oni2 ne vesta o moji preobrazbi) In prejsni teden smo se na ulici blizu sole med odmorom pogovarjale in sta je ena zacela temo o tem kako ne razume kako se ene punce rihtajo v solo, da zakaj to, da sola ni nic kaj posebnega da bi se tak zelo urejal za njo in druga se je z njo strinjala jaz pa sem bila samo tiho ker me je zelo zaskrbelo kako bosta oni2 odreagirali na to ko bom jaz se zacela malo bolj rihtat ker nocem da me izrineta saj mislim da se dan danes druzis predvsem s tistimi ljudmi s katerimi si si podobem predvsem karakterno pa tudi vizualno se pravi zunanji izgled ker me smo si kar podobne imamo priblizno iste postave isti stil obalcenja pa podobne karakterje... In ja kot sem napisala za me skrbi da bi me malo izrinile ker nocem da se pocutita manj vredno kot jaz ali pa da bi mislile da sem jaz kaj vec od njiju zaradi oblacil,... Kaj vi o tem menite? Kaj naj naredim?
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Stil oblačenja in sošolke

Uredništvo » 16 Jan 2019 14:32

Odgovor svetovalke
___________________

Pozdravljena!

Torej, če te prav razumem, želiš spremeniti svoj stil oblačenja v bolj urejenega, ženstvenega. Praviš, da te to osrečuje (kombiniranje oblačil, urejanje, make up, moda). Praviš tudi, da te osrečuje, če greš v nakupovalne centre, gledaš oblačila in nove kolekcije po spletu. Praviš, da načrtuješ svojo stilsko preobrazbo. V šoli se družiš z dvema prijateljicama, praviš, da ste si podobne po karakterju, postavi, stilu oblačenja. Tvoji prijateljici ne razumeta, zakaj bi se nekdo urejal za v šolo in te skrbi, kako bosta sprejeli tvojo preobrazbo.

Moram reči, da se ne strinjam s tem, da se družimo le z ljudmi, ki so nam podobni. Zelo zadovoljujoče odnose lahko imamo tudi z ljudmi, ki nam karakterno niso podobni. Še manj pa igra vlogo zunanji izgled in pa stil oblačenja. Torej, hej, lahko se družiš s komerkoli! Torej ljudje se NE družimo samo s podobnimi sebi... Niti karakterno, še manj pa vizualno. Nič ni narobe s tem, če boš imela drugačen stil oblačenja kakor tvoji prijateljici. Potem kasneje mogoče drugačne hobije, drugačnega fanta, drugo fakulteto...

In... Ti sklepaš, da se bosta oni dve počutili izrinjeno, manjvredno v primerjavi s teboj, če se boš ti bolj urejala. To je tvoj pomislek. To je dobro, da preveriš pri njiju. Torej spremeni stil oblačenja in preveri pri njiju, kako jima je to. Lahko pa še preden začneš nositi druga oblačila, to prijateljicama tudi poveš. Mogoče pa bosta tebe razumeli in spremenili mnenje glede tega in pri tebi odobravali urejanje za v šolo.

Torej... Svetujem ti, da jima poveš tako, kot si napisala tukaj v sporočilo. Razloži jima, kako te urejanje osrečuje, kaj ti to pomeni in si želiš, da bi se urejala tudi za v šolo. Hkrati pa te je strah, da te bosta zavrnili. Predlagam, da se odpreš in to deliš z njima.

In svetujem ti tudi, da pri sebi opazuješ, kaj te še osrečuje poleg oblačil in mode, kaj te še lahko spravi v boljšo voljo. Dobro je, da nimaš samo enega načina. Super pa, da si našla svoj interes!

Želim ti vse dobro,
Pia Robida, mag. psihologije