ponavljajoče okužbe

Vprašanja na tosemjaz.net.
rešitev123

ponavljajoče okužbe

ObjavaNapisal rešitev123 » 09 Jan 2019 00:56

Pozdravljeni, že nekaj časa (pol leta-1 leta) imam težave s ponavljajočimi se vnetji mehurja, k vnetji mehurja pa se od jesenskega časa dalje velikokrat pojavlja tudi glivična okužba nožnice. Prvotno okužbo mehurja je zdravnica zdravila z Primotrenom, prav tako je naslednji dve okužbi mehurja zdravil dežurni zdravnik z enakim antibiotikom. Naslednje vnetje sem si sama pozdravila z brusničnimi kapsulami, približno v času novembra. Imela sem občutek, da se okužba na koncu novembra in začetku decembra konstantno ponavlja, saj me je po končanem uriniranju vedno skelelo, zato sem redno jemala kapsule, ker pa izboljšanja ni bilo sem se napotila k zdravnici. V vzorcu urina ni bilo prisotnih bakterij, zato je predvidevala, da imam že cel čas rahlo glivično okužbo nožnice. Napotila me je v lekarno po Lactogyn kapsule. Par dni po obisku zdravnice sem zbolela za virozo in takrat se mi je pojavilo zelo boleče pekoče bolečine in zbadanje v nožnici. Predvidevala sem, da se je zaradi viroze in posledično imunskega sistema razvilo v hujšo obliko tudi glivično vnetje. Tako sem v lekarni kupila Canesten kremo, ter 3 dni kremo vbrizgavala v nožnico ter mazala zunanje spolovilo. 3 dan sem kupila še Kolorex intimno mazilo, ki naj bi dopolnilo zdravljenje z Canestenom (nasvet farmacevta), to mazilo sem uporabljala še naslednje 3 dni. Izboljšanje sem čutila že 1 dan po Canestenu. V manj kot pol leta se mi je glivična okužba pojavila sedaj že 4. Prvič sem jo zdravila z Canestenom vaginalnimi globulami in kremo, naslednjič sem šla h ginekologinji, ki je dejala, da imam hudo glivično okužbo, ter mi iz materničnega vratu obrisala nekaj glivic in predpisala Canesten vaginalete. Stanje se je izboljšalo. Tretjič sem spet samozdravila z Canestenom.

Sedaj nekje 14 dni po zadnji glivični okužbi, me zelo peče ob uriniranju in imam bolečine v spodnjem delu trebuha, ker je na začetku bil urin zelo moten, sem menila, da imam spet vnetje mehurja. Ampak sedaj po jemanju brusnic in obilni količini čaja se stanje ne izboljšuje, kajti včasih imam prisoten pekoč občutek in zbadanje že ob sedenju. Urin pa je sedaj po dveh dneh spet bister in svetle barve. Na hlačkah pa zaznam belo sluz, ki je manj obsežna kot takrat, ko sem imela glivično vnetje, zunanjost spolovila pa je zaznati rdečino.
Imam pa kar nekaj vprašanj.
Katero okužbo imam najverjetneje: sečil ali nožnice?
Je možnost, da so za pogosta vnetja krivi spolni odnosi?
Ali je možno, da glivične okužbe v resnici niso glivične, ampak jih povzroča kakšna bakterija?
Ali je za ponavljajoče se okužbe možen kakšen poseben razlog oz. obolenje (npr. kandidoza)?
Kako naj preprečim ponavljajoče se okužbe?

Zahvaljujem se za vaš odgovor. Upam, da mi pomagate z odgovorom, saj me že zelo skrbi, kaj tiči za temi okužbami. :)
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: ponavljajoče okužbe

Uredništvo » 09 Jan 2019 19:34

Odgovor svetovalke
________________

Pozdravljena.

1. Za vnetje nožnice je značilno, da imaš ves čas pekoč ali neprijeten občutek, medtem ko je za vnetje mehurja značilno, da so težave bistveno hujše med lulanjem (ali pa so prisotne celo samo med lulanjem), poleg tega je pa je potrebno zelo pogosto hoditi na vodo.
2. Jap, za pogosta vnetja so poleg drugega krivi spolni odnosti. Pojdi vedno takoj po sexu lulat.
3. Ja, možno. Dg mora postaviti ginekolog.
4. Kandidoza samo pomeni glivično vnetje, povzročeno s Candido.
5. Najprej potrebuješ pravo diagnozo, glej točko 1. Seveda gre lahko tudi za kombinacijo, npr. glivično vnetje zaradi antibiotika. Obrni se na svoje osebnega zdravnika in na ginekologa, morda prej na ginekologa.
Anita Jagrič Friškovec, dr.med.,
specialistka šolske in urgentne medicine