Švedska dieta

Vprašanja na tosemjaz.net.
Chacha
Objave: 44
Pridružen: 17 Mar 2018 22:29

Švedska dieta

ObjavaNapisal Chacha » 04 Jan 2019 17:30

Pozdravljeni!
Stara sem 16 (cez pol leta bom 17) visoka 162cm, telesna teza pa 76 kg. Zeloo rada bi shujšala in na spletni strani Cosmopolitan sem zvedela za švedsko dieto. To je prehranjevanje brez OH. Zanima me, a je v redu ta dieta in če je zdrava in primerna zame. Kar se tiče jedilnika mislim da bi se lahko komot drzala te diete saj oh nasploh ne jem dosti in mi res ustreza.
Lep pozdrav
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Švedska dieta

Uredništvo » 11 Jan 2019 05:43

Odgovor svetovalca
__________________

Pozdravljena!

Dieta čisto brez ogljikovih hidratov ni nikoli priporočljiva saj so le-te vir energije za tvoje telo. Smiselno je sicer, da zmanjšaš njihovo količino, če jih res uživaš veliko, ne bi pa ti priporočala, da jih popolnoma izključiš iz prehrane. Naj bodo to zdravi ogljikovi hidrati (polnozrnate testenine, rjav riž, polnozrnat kruh...) in enakomerno razporejeni čez cel dan.

Za izgubo teže pa je poleg pravilne prehrane zelo pomembno tudi gibanje. Svetujem ti, da v svoj vsakdan vključiš več aerobne vadbe (tek, hitra hoja, plavanje, kolesarjenje, aerobika ipd.).

Lep pozdrav,
Sanja Vulović, dr.med., specializantka pediatrije
Chacha
Objave: 44
Pridružen: 17 Mar 2018 22:29

Re: Švedska dieta

ObjavaNapisal Chacha » 18 Jan 2019 18:04

Pozdravljeni!
Hvala za odgovor. Glede tega se imam en problem... Od OH imam rada le bele OH torej bele testenine, bel kruh,... Sem probala vse bele OH zamenjati za polnozrnate OH pri tem sem pazila na količino pa tudi na vso drugo hrano in vključila veliko gibanja in tukaj sem ugotovila da mi polnozrnati izdelki preprosto ne ustrezajo, niso mi dobri, nemaram jih, sem probala tudi vse druge polnozrnate izdelke npr. Polnozrnati prepecenec, druge polnozrnate testenine in pri vseh je isto niso mi dobri in nemorem jih jesti ker so mi ogabni, silit se pa s hrano ki mi ni dobra niti nocem niti ne morem,...
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Švedska dieta

Uredništvo » 21 Jan 2019 09:04

Odgovor svetovalke
__________________

Pozdravljena!

Ogljikovi hidrati niso le kruh in testenine. Zdravi ogljikovi hidrati so tudi v kosmičih (recimo ovsenih), rjavem rižu, krompirju (predvsem sladki krompir), bučah, korenju in drugih gomoljnicah, sadju, stročnicah, oreščkih...
Prepričana sem, da lahko na nek način vključiš ta živila v svoj jedilnik. V manjših količinah pa lahko seveda uživaš tudi bel kruh in testenine.

Lep pozdrav,
Sanja Vulović, dr.med., specializantka pediatrije