Fitnes?

Vprašanja na tosemjaz.net.
Chacha
Objave: 44
Pridružen: 17 Mar 2018 22:29

Fitnes?

ObjavaNapisal Chacha » 16 Dec 2018 13:55

Pozdravljeni!
Imam en problem. Stara sem 16 let visoka 168 cm in imam 76 kg. Želim shujšati in glede zdrave prehrane mi je vse jasno sem se vse pozanimala kako in kaj(5malih obrokov na dan dosti sadja in zelenjave, dosti vode, polnozrnati izdelki namesto belih, omejiti sladkarije,...) zatakne se pri telovadbi, dostikrat sem že poskušala s telovadbo, ampak sem hitro obupala, saj doma v svoji sobi nimam dovolj prostora, ker imam malo sobo isti problem imam v vseh prostorih v hiši. Tako da zelo težko telovadim doma. Ampak grem pa rada tekat in na sprehode v svoji okolici ampak ker je hujšanje učinkovito če delas več z utežmi in vaje s lastno težo kot pa cardio sem se mislila vpisati v fitnes blizu moje šole. Ampak nisem prepričana ker sem stara 16 let in če se ni mogoče prezgodaj fitnes za 16 letnico? Kaj menite vi o tem je fitnes bolj za odrasle? In če imate kakšno idejo kako bi lahko še drugače rešila to?
Hvala za odgovor in želim Vam lepe praznike!
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Fitnes?

Uredništvo » 17 Dec 2018 13:06

Odgovor svetovalca
________________

Lep pozdrav Chacha,

Za trening ne potrebuješ veliko prostora, potrebuješ pa veliko samodiscipline. Celoten trening lahko narediš v sobi, vendar moraš vedeti kaj. Poskusi poiskati idejo tukaj https://www.youtube.com/results?search_ ... nditioning

Gre za 6 osnovnih vaj, v različnih pojavnih oblikah, ki jih otežiš oziroma olajšaš po potrebi. To bi moralo za začetek povesem zadostovati.

V fitnesu je načeloma lažje. Ko prideš tja z namenom trenirati, te ne zmotijo stvari kot doma. Na razpolago je veliko pripomočkov, ki pa so roko na srce v večini nepotrebni.

Razumeti pa moraš, da ta trasformacija gre zelo počasi in ti ne sme vzeti volje, če ne bo šlo vse tako hitro kot si si predstavljala.

Lep pozdrav,
Mito Šinkovec, prof. športne vzgoje

www.mito.si
www.telodrom.com
Chacha
Objave: 44
Pridružen: 17 Mar 2018 22:29

Re: Fitnes?

ObjavaNapisal Chacha » 18 Dec 2018 18:23

Hvala za odgovor. Zanima me še, koliko minut pa naj bi telovadila na dan? Eno uro, manj ali več?
Lep pozdrav
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Fitnes?

Uredništvo » 09 Jan 2019 11:59

Odgovor svetovalca
_________________

To niti ni tako pomembno.

To je podobno kot če bi vprašala, koliko časa moraš pospravljati sobo, oziroma koliko časa se moraš učiti. Odgovor je povsod enak: 'dokler nisi gotova'.

Pri treningu moraš telesu zagotoviti, primeren dražljaj, v kolikem času pa to narediš pa niti ni tako pomembno. Če boš delala intevarlni trening naprimer tabata protokol, bo to zelo hitro. Če pa boš delala nek krepilni trening, kjer se boš dodatno ogrela pa bo to trajalo dalj časa. Menim, da za korekten krepilni trening ne moreš biti gotova prej kot v 50 minutah.

Lep pozdrav,
Mito Šinkovec, prof. športne vzgoje

www.mito.si
www.telodrom.com