DEBELOST

Vprašanja na tosemjaz.net.
BFF v avstraliji

DEBELOST

ObjavaNapisal BFF v avstraliji » 30 Okt 2018 14:51

Pozdravljeni
Stara sem 12 let visoka okoli 155 cm a imam 70,9 kg. Zelo zelo si želim shujšati a ne morem ker sem imela možgansko operacijo kar je povzročilo težavnost pri telovadbi. Požrešna sem in se ne morem upreti hrani ki jo imam rada. Zelenjave ne maram. Zaradi debelosti se tudi bolj potim in me starši gnjavijo naj se boljše umijem-nisem jaz kriva da se ves čas potim. Imam dve sestri in enega brata ki me zmerjajo z "debela", "Požrešna", itd. BFF je pred enim tednom zbil avto. Druga BFF pa živi v avstraliji kot veste. Babi me ne mara ker sem debela in sošolci tudi ne. Nihče me ne mara. Občutek imam da me še starši ne marajo.Enkrat sem že bila pri dietetičarki a mi je predpisala telovadbo in zdravo prehrano kar mi ne pomaga. Še k osebnemu zdravniku me je strah iti ker me je enkrat vsak dan bolelo uho. ker že dolgo nisem bila tam je rekel da sem se zredila kar vem in mi ni všeč in bilo me je sram
POMAGAJTE MI PROSIM!!!

PROSIM ZA ČIMHITREJŠI ODGOVOR!!!!!!!


LP, HANA!
Chacha
Objave: 44
Pridružen: 17 Mar 2018 22:29

Re: DEBELOST

ObjavaNapisal Chacha » 02 Nov 2018 06:53

Pozdravljena! Tudi jaz imam prekomerno telesno težo. In tudi meni družina govori kako sem debela in kako morem shujšati, par dni nazaj me je mami skoraj prisilila da grem na neko dieto brez ogjikovih hidratov ampak je nisem poslušala ker vem da je to za moje zdravje zelo slabo. In ker si tudi jaz zelooo želimm shujšati sem poiskala nekaj nasvetov: 1. Sladkarije jej le 1x na teden pa še to bolj malo-1 tablica čokolade (vem da je težko ampak preprosto brez tega ne bo šlo in če si želiš shujšati moreš to narediti) 2. Odpovej se sladkim, gaziranim pijačam, hitri hrani, ocvrti hrani, slanim prigrizkom... 3. Jej 4-5 MALIH obrokov na dan in k vsakem obroku daj sadje in zelenjavo, vem da zelenjave ne maraš ampak se probaj potruditi sigurno obstaja vsaj ena zelenjava ki ti je všeč, pri sadju ne pretiravaj saj ima dosti sladkorja. 4. Namesto sladkih pijač pij 3 litre vode na dan. 5. Belo moke zamenjaj s polnozrnato ali pa pirino tako da namesto belega kruha in žemljic ješ polnozrnate, meni je ful dober polnozrnati prepečenec. 5. Vse klobase, salame, pršut, slanine, poli klobaso, pašteto odpiši vstran ker ni nič pametnega notri namesto tega rajši jej piščančja prsa SLIM&FIT taki narezek dober in zdrav je pa nizkokaloričen. 6. Odpiši vstran tudi kečap, majonezo, senf, ajvar, kajmak, maslo, margarino, marmelado 7. Ful dober je za malico sirni namaz ABC CLASSIC na polnozrnat kruh namazan 8. Ne jej 3 ure pred spanjem težkih obrokov, lahko male in bolj lahke. 9. Telovadi vsaj 3× tedensko: tek, sprehod,.. Karkoli samo da migaš in vsaj 1 uro. Upam da ti bo to kaj pomagalo in lepo se mej :)
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: DEBELOST

Uredništvo » 02 Nov 2018 14:06

Odgovor svetovalke
________________

Draga obiskovalka spletne strani, imaš hud problem. Stara si 12 let, rada bi izgubila težo, ki je prevelika. Zaradi možganske operacije se ne moreš veliko gibati. Rada ješ in ne zmoreš se odpovedati svoji najljubši hrani. Vsi te sovražijo, nihče te ne mara. Tudi osebni zdravnik ti očita tvoje kilograme in se ga izogibaš. Kje začeti? Najprej pri sebi. Obljubi sama sebi, da se boš borila zase, pa naj bo, kar hoče.

Nato pojdi k svoji mami in/ali očetu in jima povej, kako zelo hudo ti je zaradi vsega skupaj. Prosi ju, da gresta s teboj k zdravniku. Tudi njemu povej, kaj vse te teži. Ne vidim druge možnosti kot je ta, da greš v program zdravega hujšanja za najstnike, ki ga imajo v Zavodu za bolezni mladine v Šentvidu pri Stični. Tam boš 14 dni, izgubila boš prve 3 ali 4 kg, želodec se ti bo malo skrčil. Z dietno hrano boste nadaljevali doma. Imela boš kontrolne preglede v Šentvidu in počasi boš izgubila še kilogram, dva, tri. Tvoja samozavest se bo spet počasi zvišala. Sorojenci in sošolci bodo videli, da zmoreš. Tudi sama boš vse bolj verjela vase. Še malo in svet ne bo več tako črn.

Prosim, ne premišljuj več. Danes se odloči. Naredi korak. Zase.

Rada te imam. Da si to zapisala, moraš biti zelo pogumna.
Kmalu se spet oglasi. Stiskam pesti zate,
mag. Damjana Žolnir, dr.med.,
specialistka šolske medicine
BFF v avstraliji

Re: DEBELOST

ObjavaNapisal BFF v avstraliji » 04 Nov 2018 16:34

Zdravo Spet sem tu

Bila sem na taboru Gibaj in zmagaj kjer sem se veliko gibala in malo jedla pa nisem zgubila niti kg.


Zato sem si preko spleta naročila "zdravilo" za izgubo teže imenuje se purple mangosteen. Ali je to vredu ? Ker sem res obupana nad sabo.kaj mi priporačate?

S starši se ne pogovarjam rada o tem oz. Se nočem.PROSIM ZA ČIMHITREJŠI ODGOVOR!
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: DEBELOST

Uredništvo » 07 Nov 2018 14:05

Odgovor svetovalke
_________________

Pozdravljena, ne vem, kako dolgo si bila na taboru, vem pa, da se formula "veliko gibanja+malo hrane" ne more poznati na tehtnici že po parih dneh. Tako da, nadaljuj z obojim, tudi zdaj, ko si doma, prosim te. Če boš zares vztrajna, uspeh ne bo izostal. Veš, najtežji je začetek. Po prvih dneh se začne zmanjševati prostornina črevesja, šele nato se zmanjšajo kilogrami. Če smo dovolj vztrajni in potrpežljivi. Predvsem pa, če smo dovolj samodisciplinirani.

Sladkarije bo treba odstraniti vse po vrsti. Namesto belega kruha jej polnozrnatega, enako velja za testenine. Pij le vodo ali nesladkan čaj, vse druge pijače črtaj. Najdi si solato, ki ti bo všeč. Jej jo vsak dan. Skuhaj si vsak dan tudi zelenjavno juho, ki jo imaš rada. Jej meso, lahko vsak dan. Ne jej salam, klobas, paštet, namazov. Razen skutinega, v katerega si nareži čebulo, česen, peteršilj, skratka neke vitamine. Sadje uživaj vsak dan. Suho sadje v majhnih količinah si morda privoščiš za nagrado, kadar ti uspe znižati težo za kilogramček.

Purple maangosteen je še ena od komercialnih prevar. Lahko da je preparat celo škodljiv. Ne vemo. To bomo vedeli, ko ga bo preizkusilo dovolj "pogumnih" ljudi.

Želim ti veliko odločnosti, trdne volje in to, da boš vse bolj zadovoljna s seboj,
mag. Damjana Žolnir, dr.med.,
specialistka šolske medicine