Gostinsko-turistični tehnik

Vprašanja na tosemjaz.net.
Chacha
Objave: 44
Pridružen: 17 Mar 2018 22:29

Gostinsko-turistični tehnik

ObjavaNapisal Chacha » 27 Jun 2018 16:52

Pozdrav!
To šolsko leto sem končala 1.letnik ekonomskega tehnika na ekonomski soli. In za pocitnisko delo delam v restavraciji. Ko sem se vpisala v ekonomsko sem mislila da je to sola za te 4 leta nato bi sla delat poklicno in splosno maturo ter se vpisala za faks za profesorico anglescine saj mi je ta poklic full vsec. Ampak zdaj ko delam v gostinstvu me je full zacela mikati ta smer da bi se vpisala v gostinsko tiristicno solo v mariboru. Ampak ze dolgo si zelim postati po poklici profesorica in nevem kaj naj naredim ker ce se vpisem v gostintvo bo moj poklic gostinsko turisticni tehnik in ne profesorica. Prosim za nasvete in cim vec podatkov o gostinskem tehniku-razmere za delo, plača, moznosti za zaposlitve... Hvala ze vnaprejj
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Gostinsko-turistični tehnik

Uredništvo » 05 Jul 2018 08:56

Odgovor svetovalke
_________________

Zdravo.

Ekonomski tehnik in gostinsko - turistični tehnik sta oba srednješolska programa, ki se zaključita s poklicno maturo iz štirih predmetov. S poklicno maturo se ne moreš vpisati na univerzitetni študijski program - za študij angleščine bi morala kot dodatni predmet na splošni maturi opravljati angleščino, na poklicni pa v tem primeru matematiko. Vprašanje je tudi, ali bi pridobila dovolj znanja iz angleščine pri rednem pouku, saj je zahtevnost v gimnazijskih programih precej višja.

Lahko pa se tudi po ekonomskem tehniku odločiš za visokošolski strokovni študij turizma ali višješolski študij na področju gostinstva, nikakor nisi ujeta v ekonomijo.

Glede dela na področju gostinstva ti lahko odgovorim zelo na splošno. Delovni čas je spremenljiv in naporen - pogosto gostinci delajo ob večerih, vikendih, praznikih. Je pa to odvisno od določenega delovnega mesta.

Če se boš odločila za preusmeritev na drug srednješolski program (to je po 1. letniku še mogoče, če je na željeni šoli še prostor), boš za 1. letnik opravljala predmetne izpite iz strokovnih predmetov, ki jih na ekonomski nisi imela.

Želim ti lepe počitnice,
mag. Helena Maher Resinovič, univ. dipl. psiholginja
Chacha
Objave: 44
Pridružen: 17 Mar 2018 22:29

Re: Gostinsko-turistični tehnik

ObjavaNapisal Chacha » 16 Jul 2018 16:51

Aha, hvala za odgovor! Sem se odlocila da bom koncala ekonomsko solo in se bom v 4. Letniku odlocala ali anglescina ali gostinstvo. Lp