TREMA

Vprašanja na tosemjaz.net.
Colors

TREMA

ObjavaNapisal Colors » 02 Jun 2018 12:07

V petek imam zaključni izpit.Naredit morm piškote in pekovske izdelke .No zvedela sem ,da bo tam komisija ,ki nas bo opazovala kako delamo in nas ocenila .Kako naj se znebim treme saj me vedno pred ocenjevanjem itd boli trebuh ,hitro mi bije srce ter se zacnem potiti in me potem zelo ovira saj ne morem biti sproščena .Kako naj si pomagam ?Ali obstaja še kaksna druga rešitev ?Ker me to zelo moti in ovira..
book lover
Objave: 30
Pridružen: 08 Sep 2017 21:08

Re: TREMA

ObjavaNapisal book lover » 05 Jun 2018 21:39

Pac doma veckrat vadi pred starsi, pa pred izpitom kaksno minuto deli sporostitvene vaje z dihanjem pac enakomerno dolg vdih in enak.dolg izdih
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: TREMA

Uredništvo » 06 Jun 2018 20:43

Odgovor svetovalke
___________________

Pozdravljena!

Jutri pojdi zgodaj spat, da boš v petek spočita in pripravljena na izziv. V petek zjutraj razmišljaj o lepih stvareh, ki te čakajo ko bo konec šolskega leta in čim manj razmišljaj o izpitu. Spremeniti ne moreš nič, lahko pa vplivaš na to, kako se boš počutila med izpitom. Poskusi se umiriti z globokim dihanjem pred samim izpitom. Čisto sproščena zagotovo ne boš, nekaj treme je dobre, saj se tako bolj potrudimo. Hitrejše bitje srca poskusi čimbolj odmisliti in se osredotoči na to, kar boš morala narediti. Komisijo poskusi v čim večji meri odmisliti, zagotovo bodo prijazni in nevsiljivi, tako da boš lahko pokazala vso znanje, ki si ga pridobila. Nenazadnje si si izbrala to šolo, ker te peka veseli, mar ne? Torej, sprosti se v kuhinji, tako kot se doma ko pripravljaš kaj zase in svoje bližnje.
Predvsem pa zaupaj vase, saj boš zagotovo naredila odlično pecivo.

Uspešen in sladek petek ti želim.
Tina Rzeničnik Uršič, mag. psih.
Tina Rzeničnik Uršič, mag. psihologije
ČOKOLADAA

Re: TREMA

ObjavaNapisal ČOKOLADAA » 08 Jun 2018 13:51

Ponovno vam pišem ,danes sem imela zaključni izpit .No in sm useno nardila nekaj napak ker sem zmedla .Pred komisijo sem bila uprašana 3vprašanja znala sem 1 a sem samo 1stvar pozabila .Uprasana sem bila se drugega a ga nisem znala 3sem pa znala .potem pa sem se zmedla in sm sigurno se kaksno napako nardila ce ne so mi pa izdelki ratli uredu use drugo je blo pa ok ..Pac sam strah me je da nisem nardila in da za to ker nism nardila zakljucni izpit ne bom mogla iti na 3letno srednjo šolo .In da bom mogla delat use se enkrat od začetka ..Kaj naj naredim .Ker mam dovolj tega ..NIKOLI MI NIČ NE USPE
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: TREMA

Uredništvo » 10 Jun 2018 21:05

Odgovor svetovalke
__________________

Pozdravljena.

Pa je le mimo stresen dan kajne. Sledeč po tem kako si izpit opisala, sem skoraj prepričana, da si ga uspešno opravila. Razumem tvoj strah, a izpit je mimo. Potrudila si se po najboljših močeh, sedaj pa ti ne preostane drugega kot počakati na rezultat. Zaskrbljenost ti ne bo pomagala, vsekakor pa ne moreš nič spremeniti, zato se poskusi sprostiti in čim manj sekirati. Poskusi se zamotiti s čim drugim, da boš čim manj razmišljala in skrbela glede tega.

Lep in uspešen teden ti želim,
Tina Rzeničnik Uršič, mag. psih.
Tina Rzeničnik Uršič, mag. psihologije