brat

Vprašanja na tosemjaz.net.
ena punca424

brat

ObjavaNapisal ena punca424 » 12 Apr 2018 15:18

Pozdravljeni!
Prosim, da tega ne objavite.

/Izbrisano v uredništvu/
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: brat

Uredništvo » 16 Apr 2018 10:41

Odgovor svetovalke
__________________
Pozdravljena.

Hvala za tvoje pismo in izraženo skrb glede mlajšega bratca.

Tvoj brat morda res išče pozornost, a ne namerno. Verjetno se tega niti sam ne zaveda, predvidevam da si zelo želi postaviti se zase, pa tega ne zna oz. zmore.

Vse to so seveda zgolj le moja ugibanja, saj njega ne moremo povprašati, kaj se dogaja.

Razloga za njegovo vedenje ne poznam, saj on, kot že rečeno, ne more odgovarjati zase. Vseeno pa ljudje iščejo (pretirano) pozornost zaradi različnih vzrokov kot so: premalo pozornosti doma / premalo podpore staršev in pomembnih drugih, nizke samopodobe, potrebe po dokazovanju, včasih tudi kakšne osebnostne motnje. V nobenem primeru tega ne počne nalašč, zato menim, da ti bo lažje, če boš poskusila razumeti, da njegovo vedenje ali odzivi niso za brezveze. Kot pri vseh nas, ima tudi njegovo vedenje izvor in namen. Verjetno vidi, da gre tebi in ostalim na živce in se zaradi tega še slabše počuti, kar njegovo stisko samo še poglablja. Poskusi namesto jeze reagirati z razumevanjem in empatijo. Poskusi si predstvaljati kako mu je, in če se da, ne izražati jeze vpričo njega. Če želiš, se lahko z njim tudi pogovoriš, ga povprašaš, kako se počuti, ampak brez obsojanja. Če se mu boš znala približati, ti bo mogoče nekega dne povedal, kaj ga muči. Prav gotovo je zelo dober razlog za to, da se tako odziva na posmehovanje. Ko boš bolj razumela njegovo vedenje, se boš mogoče tudi pripravljena postaviti zanj. Sam se ne more in ne zna. Zakaj, še ne veš. Predlagam, da si mu v oporo, kolikor se le da. Verjamem, da ni lahko, sploh če ti gre na živce. A morda si želi kletvic v videu zato, ker si želi biti sprejet. Ker se morda počuti zavrnjen, osmehovan, manjvreden in odveč. Morda si želi storiti vse za druge (ali pa se jim ne postavi po robu), ker si želi biti ljubljen, sprejet in del skupine, pripadati nekomu ali nečemu. Zakaj je temu tako, pa ve samo on oz. boš morda nekega dne tudi ti.

Pa srečno!
Marjetka Gojkošek, mag.psih.
ena punca424

Re: brat

ObjavaNapisal ena punca424 » 16 Apr 2018 16:16

Pozdravljeni!
Hvala za vaš odgovor. Prosim da tega ne objavite.

/Izbrisano v uredništvu/
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: brat

Uredništvo » 18 Apr 2018 09:28

Odgovor svetovalke
___________________

Pozdravljena, ne skrbi, tvoje pismo ne bo objavljeno.

Tiki ponavadi pomenijo kakšno nevrološko motnjo, so nenadzorovani, posamezniki se jih včasih zavedajo, včasih pa sploh ne. Lahko, da se ni pritoževal, ker se sošolci niso norčevali iz njega, lahko da jih je učiteljica prosila, da naj ga sprejmejo takšnega kot je. Vsak človek si želi pozornosti, kot že rečeno, ponavadi gre za kak globok razlog, ko si je nekdo želi "preveč". A ste se doma kdaj pogovarjali o tem? Kaj menijo tvoji starši? Prav gotovo so posebnosti v njegovem vedenju že opazili, se pa različni starši različno odzivajo na razne otrokove posebnosti, nekateri tega ne morejo sprejeti in se "pretvarjajo", da je vse v redu. Glede na zgoraj opisano, bi rekla, da se pri tvojem bratcu nekaj dogaja, a ne morem reči, kaj točno, saj imam premalo informacij, poleg tega pa je za diagnozo potrebna celotna klinična slika, testi itd. Omenila si nenavadno obnašanje, ki je po vsej verjetnosti povezano z njegovi simptomi, zato predlagam pogovor s starši (za lažje razumevanje), če želiš, pa lahko veliko informacij najdeš tudi na spletu. Pri slednjih bodi previdna, odsvetujem branje forumov in "laičnih" člankov, saj če želiš kvalitetne in verodostojne informacije, jih večinoma lahko najdeš med strokovnimi članki. Ko boš ugotovila, kaj se dogaja, boš prav gotovo lažje razumela in te ne bo več tako jezilo in razočaralo. Razumevanje samega vedenja in nenamernosti le-tega bo razrešilo marsikatero frustracijo, dvom in napetost.

Pa srečno!
Marjetka Gojkošek, mag.psih.