Prekomerna teža

Vprašanja na tosemjaz.net.
FantZProblemom

Prekomerna teža

ObjavaNapisal FantZProblemom » 10 Apr 2018 20:09

Sem fant star 14 let in velik 180cm ter im 90kg. Sam vem da imam prekomerno težo in me to moti in mi zbija samozavest. Čeprav imam prijazne sošolce in sošolke in me še niso zmerjali zaradi tega me je strah kaj bo v srednji šoli! Poskušal sem z reazličnimi dijetami in rekreacijami a pomagajo čisto malo. Odpovedal sem se vsem sladkarijam in sldakim pijačam ter ne pojem veliko. Že zelo dolgo treniram košarko a to ni dovol. Prosim če mi lahko svetujete kašno dijeto ali kateri šprot / način je najoblši za hujšanje.
Dancer

Re: Prekomerna teža

ObjavaNapisal Dancer » 11 Apr 2018 11:35

Lahko da imas "prekomerno tezo" zaradi misic. Misicno tkivo tehta vec od mascobnega zato se lahko pozna v kilogramih. Veliko sportnikov ima v ITM visoko tezo v resnici pa so to le misice. Ampak spodbudno da zelis biti bolj zdrav in se ukvarjati s sportom.☺ Formule kako cim prej shujsati ni, najbolje da si poisces tisto kar ti je najbolj vsec. Plavanje, ples, kosarka, nogomet, met diska, tek, atletika ... mogoce borilne vescine? Vse dobro.❤
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Prekomerna teža

Uredništvo » 16 Apr 2018 11:06

Odgovor svetovalke
_________________

Pozdravljen.

Verjetno se želiš znebiti odvečnih maščobnih zalog, zato boš moral v svoj vsakdanjik vključiti čim več aerobne vadbe (tek, kolesarjenje, plavanje ipd.). Seveda je dobro, da gradiš tudi mišice in jačaš kosti, zato lahko 2-3 krat na teden dodaš še kakšne vaje za moč (skleci, počepi, trebušnjaki ipd.).

Hrana naj bo raznolika in razporejena v 5-6 obrokov na dan, zato da ne boš nikoli predolgo lačen in bo tvoje telo imelo dovolj hranil, da si opomore po treningih. Potreboval boš veliko zdravih proteinov (belo meso, ribe, stročnice, mlečni izdelki, jajca, občasno tudi rdeče meso), vsekakor pa se še naprej izogibaj sladkanim pijačam in sladkarijam, pa tudi hitri in mastni hrani, belemu kruhu in testeninam. V prehrano dodaj namesto tega veliko zelenjave, sadja, oreščke, polnozrnate izdelke.

To so nasveti za spremembo načina življenja, ki zahtevajo svoj čas in tudi vztrajnost. Ne bodo delovali v samo nekaj tednih, treba se jih bo držati več mesecev, tudi leta. Se bo pa naložba v svoje zdravje in počutje izplačala, verjemi. Zdrav način življenja bo doprinesel k tvoji samozavesti in uspehu v življenju. Tako da vztrajaj in ne obupaj.

Lep pozdrav,
Sanja Vulović, dr.med.
Sanja Vulović, dr.med., specializantka pediatrije