Ples v paru

Vprašanja na tosemjaz.net.
Chacha
Objave: 44
Pridružen: 17 Mar 2018 22:29

Ples v paru

ObjavaNapisal Chacha » 17 Mar 2018 22:34

Sem najstnica. Zelo si zelim plesati v paru in resno razmisljam o tem da bi sla vse te plese trenirati-standardni in latinoameriski ampak problem je da so ti plesi dragi dobro...tistih 30evrov na mesec za vaje bi se slo saj imam stipendijo ampak zalomi se pri tistih oblekah za tekmovanja saj so draga za standard najmanj nad 500 evrov za latino pa tudi in za mojo druzino je to prevelik financni zalogaj...mislila sem ze si šparati da bi zbrala denar ampak dvomim da mi bo uspelo zbrati toliko denarjaa prosim za nasvete kaj bi vi naredili na mojem mestu ker ples mam najbolj rada na svetu
P.s lahko mogoce izveste ce se lahko grejo trenirati samo latino al se more oboje (latino in standard) ker ce bi sla samo latino bi pa se prisla financno skozi in vem da to ni tema za sem ampak nimam nikogar da bi mu to zaupala
sestarka
Objave: 20
Pridružen: 25 Mar 2017 06:24

Re: Ples v paru

ObjavaNapisal sestarka » 20 Mar 2018 16:47

Hej!
Predvidevam, da vsaj pol leta o začetku učenja ne boš šla na nobeno tekmovanje, tako da lahko skrbi odložiš za nekaj mesecev. Potem pa bi s trenerjem/trenerko verjetno našla/i rešitev glede obleke, mogoče ti jo lahko posodijo.
Lp
Številka123456789

Re: Ples v paru

ObjavaNapisal Številka123456789 » 22 Mar 2018 15:56

sestarka napisal:
20 Mar 2018 16:47
Hej!
Predvidevam, da vsaj pol leta o začetku učenja ne boš šla na nobeno tekmovanje, tako da lahko skrbi odložiš za nekaj mesecev. Potem pa bi s trenerjem/trenerko verjetno našla/i rešitev glede obleke, mogoče ti jo lahko posodijo.
Lp
Ja se strinjam sposodi si jo al pa kupi rabljeno
Hoja

Re: Ples v paru

ObjavaNapisal Hoja » 23 Mar 2018 18:35

Živjo, jaz tudi meni je ples velika strast in tudi jz 5 let plešem plese v paru. Tako ti povem... s tem športom se je težko ukvarjati profesionalno. To ti govorim odkrito in dobro namerno. Za začetek rabiš plesalca. Moraš imet precej srečo (sploh če si z majhnega kraja, mesta) da najdeš primernega. No potem so tukaj treningi kakor si že sama omenila, vendar ne poznam kluba (sploh v Lj), ki bi ponujal tečaje za manj kot 50-80€. Na žalost (zelo vesela bi bila če si ga našla!!!). Na treningih so obvezna oprema tudi plesni čevlji (60+€). Ponavadi imaš dvojne-ene za latin in ene za standard. Plesne obleke za tekmovanja za manj kot 200-300€ skoraj ne dobiš. Če kupiš rabljeno je ponavadi potrebno "popravilo" na razlicnih delih ta ti obleka lepo stoji. Če daš obleko šivat po merah te nova pride 500€+. Potem so tukaj še frizure, make-up, okraski, štartnine, prevoz na tekmovanja,... tako da to je res drag šport. Ampak je pa ena najlepših stvari. Z njo se lahko ukvarjas amatersko, za veselje nikjer ne pise da morass na tekmovanja. Srecno!!!
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Ples v paru

Uredništvo » 28 Mar 2018 19:46

Odgovor svetovalke
_________________

Pozdravljena,

če še nikoli nisi trenirala plesa, bi bilo morda na začetku smiselno, da se vpišeš na tečaj plesa (standardnih in/ali latinsko ameriških), da ugotoviš ali ti te zvrsti dejansko odgovarjajo, ali bi si želela v prihodnje tudi hoditi na tekmovanja. Tečaji niso ravno najbolj poceni, kot si že sama ugotovila, če pa se želiš s plesom ukvarjati profesionalno, je pa to s finančnega vidika še večji zalogaj. Žal pa je tako kar pri veliki večini "profesionalnih" športov. Cene tekmovalnih oblek se gibljejo okoli: plesna obleka standard 800€ - 2000€, latino obleka 500€ - 1500€ (izposoja je tudi ena izmed možnosti, kot so ti že napisali). Vsekakor bi bilo super, če bi sama našla plesalca, sicer pa je ena možnost tudi, da ga dobiš v plesni šoli, kamor se vpišeš. Dejstvo je, da je plesnih šol zelo veliko in morda bi bilo smiselno, da si najprej malo po internetu pogledaš ponudnike, pokličeš na kakšno plesno šolo, se dogovoriš za kakšen informativni sestanek oz. pogovor, da zbereš čim več potrebnih informacij. Če malo pogledaš po spletnih straneh plesnih šol, lahko vidiš, da boš težko našla kaj pod 30 € oz. 35 € mesečno, to je že res tista najnižja cena, kjer treningi potekajo 1 × tedensko (60 min. ali 90 min. - odvisno od plesne šole). Velikokrat so tečaji organizirani po 8 vaj skupaj (2 × tedensko 1 mesec, ali 1 × tedensko 2 meseca) - cene se gibljejo od 60 € naprej. Znajo pa kakšne plesne šole za najstnike (osnovnošolce, dijake...) ponuditi tudi kakšno akcijsko ceno oz. kakšen popust. Zasledila sem, da nekateri ponujajo tečaje latinsko ameriških plesov in standardnih plesov ločeno, res pa je, da se ti plesi večinoma pojavljajo oz. jih ponujajo v kompletu.

Verjamem, da ti denar predstavlja težavo. Če si že dopolnila 15 let je ena izmed možnosti počitniško študentsko (dijaško) delo - delo preko študentskega servisa, kjer bi lahko nekaj malega zaslužila in denar shranila za ples. Lahko spremljaš tudi kakšne ugodne ponudbe tečajev. Če pa si mlajša od 15 let, pod takšnimi pogoji žal še ne moreš delati, zato nekaj drugih idej: Številni mladi, ki starostne omejitve ne izpolnjujejo, a si želijo zaslužka, so prisiljeni v iskanje rešitev v okviru svojega doma. Odgovor mlajše od 15 let: »Ker sem še premlada, da bi lahko imela službo, sem dobila zamisel, kako denar zaslužiti doma. Mami mi je sestavila seznam stvari, pri katerih sem ji pomagala, za kar sem prejela tudi plačilo. Zlagala sem perilo, pospravljala stanovanje, pomivala posodo ... V nekaj mesecih sem zaslužila 100 evrov,« pravi. Med poletnimi počitnicami pa je pazila tudi na sosedove domače živali in s tem zaslužila 20 evrov na teden. »Pa še zabavala sem se,« veselo pripoveduje.

Verjamem, da si morda starši tega ne morejo privoščiti, morda pa imaš kakšne sosede, ki potrebuje kakšno pomoč...

Zaenkrat toliko, upam, da si dobila kakšno idejo...pa srečno.

Gaja Pattzelt, univ.dipl.ped.
Gaja Pattzelt, univ. dipl. pedagoginja
Spetjspišm

Re: Ples v paru

ObjavaNapisal Spetjspišm » 31 Mar 2018 10:52

Al pa če si najstnica mislim da hodiš v šolo.nevem kako je na vaši šoli ampak na naši že dolgo poteka ŠPF(šolski plesni festival)
Ki imajo tudi parne plese.