Kam na sredno

Vprašanja na tosemjaz.net.
Gost

Kam na sredno

ObjavaNapisal Gost » 21 Feb 2018 21:50

Pozdrav, kot veste se bliza vpis v sredne sole jaz pa NIMAM POJMA kaj naj. V soli sem odlicna, dva ali tri predmete imam 4. Problem je,ker starsi zelijo da grem na gimnazijo js pa tega nocem!! Mogoce se zdi cudno (vsaj nekaterim) ker sm odlicna ampak jaz bi res rada postala frizerka. Imela bi tudi salon za nohte in makeup in vse to. Ampak starsi so res zelo proti ker mislijo da grejo odlicni na gimnazijo, te poklicne so za "malo manj pametne". Pravijo da sem prevec pametna in da naj to izkoristim za studij jaz pa tega rees nocem. Imam samo en mesec da se odlocim kaj bom.prosim za nasvet kako naj prepricam starse, kaj naj recem storim. Res sem cisto brez ideje zato bi bila vesela kakrsnega koli nasveta. Hvala!
Slovenski patriot
Objave: 28
Pridružen: 05 Feb 2018 16:10

Re: Kam na sredno

ObjavaNapisal Slovenski patriot » 22 Feb 2018 14:34

mislim ,da je odlocitev o sredni šoli samo tvoja zato če bi rada šla na frizersko potem tja tudi pojdi
Ana0009

Re: Kam na sredno

ObjavaNapisal Ana0009 » 22 Feb 2018 14:41

Zivjo!
Res je da je frizerska 3 letni program, kamor se po vecini vpisujuje ucenci z zadostnim ali dobrim uspehom. Zelo malo se jih odloci z odlicnim. Mogoce bi lahko sla na program kozmeticni tehnik, ki je 4letna in bolj zahtevna šola. Za frizerja lahko pozneje opravis se kaksen tecaj in si hkrati frizerka in kozmeticarka.
Seveda je odlocitev tvoja, odloci se kot mislis da je najbolje zate in ne oziraj se kaj si drugi mislijo.
book lover
Objave: 30
Pridružen: 08 Sep 2017 21:08

Re: Kam na sredno

ObjavaNapisal book lover » 23 Feb 2018 20:28

Pac tud moja sosolka je odlična pa gre na frizersko sam ona to hoče že od 4.r naprej tko, da so se starši že sprjaznli. Starše pa lahko pomiriš s tem, da se slučajno med šolanjem premisliš greš lahk tud 5 predmet delat sam ne vem kako gre to na 3+2 kolker je frizerska ampak se lahko pozanimaš
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Kam na sredno

Uredništvo » 27 Feb 2018 14:30

Odgovor svetovalke
_________________

Zdravo!

Res je pogosto tako, da se učno uspešni osnovnošolci vpisujejo v gimnazijski program, manj uspešni pa na strokovne (štiriletne) in poklicne (triletne) programe. Ni pa to 100% pravilo - nekateri učenci si zelo želijo določenega poklica, ki je dosegljiv s srednješolsko izobrazbo, in se tudi odlični ali prav dobri vpišejo na strokovno ali poklicno šolo. S tem ni nič narobe, res pa je, da nekateri kasneje svojo odločitev tudi obžalujejo, saj v treh ali štirih letih odraščanja najdejo zanje idealno smer študija, pa zanjo ne izpolnjujejo vpisnih pogojev (npr. opravljene splošne mature) ... Najbrž o tem razmišljajo tudi tvoji starši, saj si še res mlada in je zelo verjetno, da se bodo tvoje poklicne želje še spremenile. V šoli si uspešna, zato se gimnazijski program še najbolj ponuja - tako dobiš najboljšo izobrazbo in široko razgledanost, res pa zahteva od dijakov veliko domačega učenja na vseh predmetnih področjih. Ne morem trditi, da je to res najboljša izbira zate. Priporočam pa ti, da razmisliš o štiriletnih programih, ki vendarle dajejo dovolj znanja za morebitni študij, če bi kasneje ugotovila, da si tega želiš. Prav program frizer je "slepa ulica", saj nima niti možnosti nadaljevanja v PTI (poklicno-tehniškem) izobraževanju, to pomeni 3 + 2 leti (kot npr. lahko uspešni trgovci nadaljujejo v programu ekonomski tehnik). Si že slišala za študij kozmetologije na Fakulteti za farmacijo? Morda bi te zanimal ... zaslužek bi bil skoraj zagotovo boljši, zadovoljstvo in neodvisnost pri delu tudi.

Ne želim dajati vtisa, da so vredni in pomembni samo poklici na ravni visokošolskega ali univerzitetnega študija, sploh ne. Menim pa, da je pametno pustiti odprtih čim več poti, saj ne moreš vedeti, kako boš razmišljala čez tri, štiri leta. Na področju kozmetike in frizerstva obstaja tudi več različnih možnosti izobraževanja, ki jih lahko pridobiš tudi kasneje.

Podpiram sledenje notranji motivaciji, ki je močna in nas najbolj učinkovito usmerja, smiselno pa bi bilo, da si prezgodaj vendarle ne zapreš preveč poti.

Še to: v srednji šoli lahko v prvih mesecih še zamenjaš program in šolo, tako da ta prijava (do 5. aprila) ni še nič usodnega.

Upam, da boste s starši našli sprejemljiv kompromis.

Lep pozdrav,

mag. Helena Maher Resinovič, univ. dipl. psihologinja