Nic Prijateljev

Vprašanja na tosemjaz.net.
Julian
Objave: 1
Pridružen: 06 Feb 2018 10:38

Nic Prijateljev

ObjavaNapisal Julian » 06 Feb 2018 11:31

Zdravo :)

Jaz imam tezavo kjer jaz nimam niti enega prijatelja.Ta problem sem imel že 4 leta,odkar sem zacel hoditi v srednjo solo.Tak obcutek imam kot da me noben ne mara...da me nobeden ne razume.Poslusam drugacno glasbo od drugih in nic ne grem na zabave.Ves cas sem osamljen in nobeden ne pride do mene da bi se pogovarjal z mano.Jaz se pa tudi ne upam do drugih preblizat in se pogovarjati z njimi....strah me je...Jaz se cez noc jokam zato ker razmislam o tem kaksno zivljenje imam...Jaz res hocem imeti vsaj enega prijatelja ki bi se rad z mano pogovarjal in druzil....res ne vem kaj naj naredim
Kylo Ren

Re: Nic Prijateljev

ObjavaNapisal Kylo Ren » 06 Feb 2018 20:47

Pozdravljen,
sva že dva jaz se drugače oblačim druga glasba mi je všeč drugi hobiji,... sploh pa nimam namena da bi se nekam prilagajala družbi, mislim če je vsem ušeč eno meni navadno tisto nič posebnega ali celo ogabno in tega mnenja ne spremenim. Verjetno me zato vrstniki izločijo, tudi sama sem mislila da sem čudna in da je nekaj narobe, a ko sem se temeljito razmislila sem videla da me ravno to dela unikatno in posebno sploh drugačno.S čimer ni nič narobe.

Skrivnost pridovinja prijatejev pa je da moraš najprej ljubiti sebe in se imeti iskreno rad in ko bos to dovrsil bos lahko ljubil druge ki se bodo dobesedno napopali nate ce se bos imel rad in oddajal pozitivno energijo .
Upam da ni ful cudno napisan ☺️.

In ti si ena posebno oseba ki bi morala biti trdna in vedeti da v prijateljih ne najdes ljubezni nihce ti je ne more dati oz je ti ne obcutis ker ni v tebi dovolj ljubezni. ce si tako nestabilen je pa prav da zalost izlocis skozi sloze.
Joj sori res nism majstr u razlaganju

Torej da ti strnem
Vse kar rabs narest je:
zacni se cenit in to da si drugacn je fajn🙃
Kar pomen tud mej se rad in te bojo mel tud drugi ker majo oni sreco da se druzijo s tako posebno osebo❤️
Prjatu ti ne bo dau pjubezni ki jo isces
In morde bo jutr u tvojo solo prsu en s katerim se bosta ful poklapala😀😀
Pa se to : OSTANI DRUGAČN!!!🙃😊😉

Podobna tebi ti zeli sreco pr iskanju pratlov


Kylo Ren❤️
Slovenski patriot
Objave: 28
Pridružen: 05 Feb 2018 16:10

Re: Nic Prijateljev

ObjavaNapisal Slovenski patriot » 11 Feb 2018 17:37

julian, mogoce ti bo lazje ce ti povem da se meni in se marsikomu dogaja ista stvar.
svetujem ti da pristopis do koga in zacnes pogovor vprasaj ceu lahko kako pomagas ipd.
v razredu sem jaz pristopil do fanta ki je bil tudi popolnoma nepriljubljen in sva se odlicno razumela tako zdaj imam vsaj enega prijatelja.
verhami mi da se da,ni bilo lahko ampak je uspelo in če je uspelo meni bo tudi tebi. pa vso sreco pri sklepanju novih prijateljstev
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Nic Prijateljev

Uredništvo » 12 Feb 2018 11:09

Odgovor svetovalke
_________________

Pozdravljen Julian,

ko sem prebrala tvoje pismo, sem začutila v tvojih besedah toliko osamljenosti, žalosti, nesprejetosti in tudi strahu. Zdi se, da se počutiš tudi drugačnega od svojih vrstnikov, tako zelo osamljenega. Ljudje smo zelo različni, od zelo odprtih navzven in družabnih do vase zaprtih in bolj samotarskih, od precej samozavestnih do manj samozavestnih. Vsak je individuum in poseben na svoj način. In prav v tej naši drugačnosti je čar, ker se lahko tako dopolnjujemo z drugimi, samo prave prijatelje moramo najti.

Kot pa že sam ugotavljaš, smo vsi družabna bitja in potrebujemo družbo, vsaj kakšnega dobrega prijatelja, kateremu lahko zaupamo. Prepričana sem, da je v tvoji okolici, morda v šoli ali soseščini kakšen vrstnik, ki bi se z veseljem družil s teboj. Toda če se držiš sam zase in si samo doma, je težko verjetno, da bodo ljudje sami trkali na tvoja vrata in te prosili za druženje in prijateljstvo.

Vem, da je težko, ker ljudje delujemo na podlagi naših predhodnih izkušenj, in če smo bili nekajkrat zavrnjeni, nam je težko narediti prvi korak, ker pričakujemo in se bojimo enakega odziva. In ta strah hromi, da bi stopili iz “varne samote” in tvegali, ampak brez tveganja ni sprememb. Zato kar pogumno, stopi iz varne cone in preizkušaj, izberi vrstnika, za katerega se ti zdi, da bi se lahko zbližala, in prvi stopi do njega. Naredi si plan in enostavno preizkušaj, stopi v akcijo. Verjemi, da se bo našel nekdo, s katerim se bosta začela pogovarjati in družiti. Če sprva ne boš naletel na pozitiven odziv, pa tega ne jemlji kot katastrofo in poraz, to je le del pridobivanja socialnih veščin, tvoje učenje. Tako kot se v šoli moramo učiti in vaditi npr. matematiko, je tudi v socialnih odnosih podobno. Socialnih veščin se je potrebno naučiti in to z vajo, med vrstniki. Tvoj največji uspeh je v prvi vrsti, da sploh pristopiš do vrstnikov in da si upaš narediti spremembo. Ker le-ta te bo prej ali slej privedla do pravega vrstnika, s katerim se bosta ujela in se družila ter postala prijatelja.

Zato kar pogumno, prvi korak si že naredil, s tem ko si pisal na našo svetovalnico, ostale korake pa le pogumno nadaljuj. Če pa želiš še kakšen nasvet, le piši, lahko tudi napišeš, kakšen je bil prvi odziv vrstnikov, ko boš šel v akcijo.

Želim ti vse dobro in te lepo pozdravljam,

Maja Gselman, univ. dipl. psihologinja