Nora sem in vsega imam dovol

Vprašanja na tosemjaz.net.
Z20K11H2003
Objave: 7
Pridružen: 07 Dec 2017 17:43

Nora sem in vsega imam dovol

ObjavaNapisal Z20K11H2003 » 05 Jan 2018 17:54

Pozdravljeni!
Stara sem 14 let in imam probleme. Z šestim razredom sem zamenjala šolo. No saj na prejšni šoli prav tako nisem imela prijateljev. Nikoli se nisem znala vključiti v družbo saj sem vedno iztopala, vendar vedno zaradi nečesa drugega. Že v 6.razredu sem pomislila na samomor vendar bolj zaradi tega ker se mi je zdelo da je bolje da se ubijem sama kot pa sošolec, ki je bil pol metra večji in eno leto starejši ter mi je grozil z nasilnim posilstvom in umorom. Še zdaj ne vem kaj sem mu storila vendar je bilo takrat tako hud. Zaradi tega ker nisem vedela kaj naj saj je bilo vsakič ko sem se posvetovala s šolsko svetovalko še huje sem se zaklepala v stranišče in se z glavo zaletavati v steno. Nato pa! Nič se ni rešilo.Začel mi je slediti v WC, ko sem zjutraj prihajala v šolo je bil vedno tam in me čakal ter opazoval. Še vedno se ga bojim. sedmi razed je bil nekako vredu. V 8.razredu pa se je poslabšalo saj so se 4 sošolke in dava sošolca spravljali name. Ne z nasiljem vendar besedami. O meni so širili vsemogoče. ko sem dobila kakšno dobro oceno so takoj začeli govoriti da se nastavljam učitelju, da mu ga drkam in takšne. potem so celo naredili seznam, ki so ga dali vsem učencem od 6. do 9.razreda. Jaz pa sem dobila samo rezultate. Učenci so lahko izbirali med: okej, grozna in pa kurba. najbrž veste česa je bilo največ. Hotela sem se ubiti in sem poiskala pomoč pri šolski svetovalki. Govorila je vse mogoče da bi me prepričala v nasprotno. Jaz pa sem samo trpela mučenje ki so mi ga zadajali sošolci. Začela sem se rezat. Do devetega razreda sem zdržala zdaj se mi pa že blede. pogovarjam se sama sabo kaj bi morala narediti. Da bi bilo mogoče bolje da bi takrat v 6.r pustila da me ubije. Dovolj imam vsega ne zdržim več. Ne morem spat boli me glava tablet pa ne morem vzet saj jih je mami po mojem poskusu samomora zaklenila in skrila. Tuhtam kako se bom obesila na kljuko. ali pa bi si prerezala žilo. Tako ali tako ne čutim NIČ! Ne veselja ne žalosti ne jeze in tudi bolečine. Zame je vse brez veze.
Zanima pa me kako naj se poslovim in kako naj v pismu ali karkoli bom že naredila ome nim in stem kaznujem vse, ki so to povzročili?
Hvala ker mi boste pomagali.
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Nora sem in vsega imam dovol

Uredništvo » 08 Jan 2018 12:36

Odgovor svetovalca
_________________

Pozdravljena.

Saj menda ne pričakuješ, da ti bomo svetovali kako se maščevati (vsem, ki si to zaslužijo) preden se ubiješ?!
Po mojem prepričanju še nisi izčrpala vseh možnosti in da torej razmišljanje o maščevanju in smrti ni na mestu. Poskrbeti moraš za sebe, se zaščititi.

Kar opisuješ so primeri medvrstniškega nasilja, fizičnega, spolnega in psihičnega. To se (ti) ne bi smelo dogajati. Starši, šola, policija, center za socialno delo… bi te morali zaščititi. Zgleda, da pa te, tako domači kot šolska svetovalna služba, ne jemljejo resno. Si jim povedala tako jasno kaj se ti dogaja kot si napisala nam? Sicer pa skoraj vsakodnevno sodelujem s šolami in vem, da je to kar opisuješ možno. Da se ti to dogaja in da te ne jemljejo resno. Uporabiti moraš izraz kot sem ga jaz (»nasilje«) in če te svetovalna delavka samo prepričuje, da ni tako hudo, moraš do ravnatelja oz. ravnateljice. In tam ponovno jasno povedati, da se ti dogaja nasilje. V šolah morajo na tako pritožbo ustrezno odreagirati, saj imajo glede tega zelo jasna navodila in protokole. Torej predlagane postopke ukrepanja. In prepričevanja, da ni tak hudo, ni med njimi. Obstajajo namreč Priporočila zavoda republike Slovenije za šolstvo, kako v takih primerih ustrezno ravnati. Kako zaščititi žrtev in kako obravnavati storilca.

Če na šoli tudi v tem primeru ne bi ustrezno odreagirali, lahko zadevo prijaviš direktno na najbližji policijski postaji. Enostavno povej, da se ti dogaja nasilje in da te (domači in šola) ne jemljejo resno. Seveda boš morala povedati kdo si, kdo so tvoji starši, kdo se znaša nad teboj… Da bodo lahko ukrepali. Pogovorili se bodo s teboj, nato pa s tvojimi starši in šolo. Seveda tudi z vsemi, ki nad teboj izvajajo nasilje. Brez tega, da jasno poveš kdo in kaj, ti pa ne morejo pomagati. Če bi to težko izvedla sama, se lahko obrneš na Center za socialno delo, ali kako drugo ustanovo, ki se ukvarja s pomaganjem v takih in podobnih situacijah. Npr. Svetovalni center ali društvo za nenasilno komunikacijo. Pa ti bodo pri tem pomagali.

Torej vidiš, še zdaleč nisi izčrpala vseh možnosti in je torej preuranjeno obupavati.

Pa še nekaj bi ti svetoval. Ker se ti te stvari ponavljajo, ker tudi sama praviš, da se nikoli nisi znala vključevati v družbo, bi ti svetoval, da si najdeš pomoč, da s pomočjo strokovnjaka (psihologa, psihoterapevta) ugotoviš, zakaj se ti to vedno znova dogaja. Kaj bi bilo dobro spremeniti. Mlada si še, veliko življenja je še pred teboj in veliko možnosti za dobro in slabo. Zato je pomembno, da ugotoviš kaj spremeniti, da se slabo ne bo tako »lepilo« na tebe in da boš lahko uživala v dobrem.

Heliodor Cvetko, psiholog in psihoterapevt iz Svetovalnega centra Maribor.
Z20K11H2003
Objave: 7
Pridružen: 07 Dec 2017 17:43

Re: Nora sem in vsega imam dovol

ObjavaNapisal Z20K11H2003 » 08 Jan 2018 20:29

Pozdravljeni!
Prosim razložite mi zakaj sem potem raje v šoli kot doma (v šoli nimam družbe in vsi se spravljajo name, doma pa sem ves čas v svoji sobi se učim in berem knjige)?!
Poleg tega ima fant že policijski zapisnik in opozorilo prav tako njegov oče ter je družina socialno ogrožena ali nekaj takega in ga zato niso izključili saj tako so nam razložili v šoli.
Svetovalna delavka je vedno ukrepala ko sem ji povedala za anketo in ostale žaljivke vendar po vsakem pogovoru z njimi so se še bolj združil in jih opozorila niso ganila.
In ne v šoli nisem vsega povedala kot tudi tukaj nisem saj so nekatere stvari preprosto pretežko napisati.
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Nora sem in vsega imam dovol

Uredništvo » 09 Jan 2018 13:22

Odgovor svetovalca
_________________

Očitno se v šoli vendarle boljše počutiš kot doma, točno zakaj, pa bi lahko ugotovil le s tvojo pomočjo. Morala bi se bolj na dolgo pogovoriti o tem.

Glede na to da ima ta fant že kriminalno predzgodovino je jasno, da brez policije in še strožjih ukrepov ne bo šlo. Torej moraš njegovo nadlegovanje sama prijaviti policiji, vedno znova, če je treba teden dni vsak dan (oz. tako dolgo), da se bodo policaji naveličali in ga odstranili s šole. Seveda bi lahko tudi šola v vsakem primeru, ko prijaviš nasilje, poklicala policijo. Tako kot sem zapisal, dokler se ne bi zgodil ustrezen (potreben) ukrep. Torej, da ga ne bo šola »vrgla«, ampak da bo družbeni sistem poskrbel zanj oz. zate in druge, na katere se spravlja. Če je že star 16 let, ga je že mogoče zapreti, sicer pa se izreče drug primeren (vzgojno varstveni) ukrep, npr. prepoved približevanja, namestitev v vzgojni zavod. …

Kadar gre za nasilje, »pogovor s storilcem« ni zadosten ukrep, še posebej, če se primeri nasilja ponavljajo. Protokol, ki sem ga omenil v prejšnjem pismu, predvideva potrebno ukrepanje, da se žrtev zaščiti, storilca pa onemogoči oz. se mu tudi ustrezno pomaga.

Pogosto se zadeve ne rešujejo, kot bi se morale, ker žrtve ne prijavljajo vseh primerov nasilja, ker raje molčijo (da se izognejo neprijetnim obravnavam). Ker ni ustreznih reakcij, pa dobi storilec s tem še večjo moč. Šole ne prijavljajo da se ne bi izpostavljale v javnosti, pa imele težav s starši, odvetniki, novinarji….. včasih tudi z najboljšimi nameni upajo, da bodo besede zalegle, da se nasilje ne bo ponavljalo, da bo storilec »prišel k pameti«….. Pa se največkrat to seveda ne zgodi. Zato lahko priporočam le doslednost v ravnanju, ki sem ga opisal v prvem pismu.

Žal brez minimalnega izpostavljanja žrtve ne gre, pa saj, če tudi nič ne narediš si prav tako oz. še bolj izpostavljena. Samo če boš odločna, lahko upaš, da se bo kaj spremenilo.

Držim pesti, Heliodor Cvetko, psiholog in psihoterapevt iz Svetovalnega centra Maribor.
Z20K11H2003
Objave: 7
Pridružen: 07 Dec 2017 17:43

Re: Nora sem in vsega imam dovol

ObjavaNapisal Z20K11H2003 » 09 Jan 2018 16:36

Pozdravljeni!
ali je možna kakšna rešitev tudi brez staršev?
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Nora sem in vsega imam dovol

Uredništvo » 10 Jan 2018 12:29

Odgovor svetovalca
_________________

Pozdravljena,

jaz je žal ne vidim.

Heliodor Cvetko, psiholog
Z20K11H2003
Objave: 7
Pridružen: 07 Dec 2017 17:43

Re: Nora sem in vsega imam dovol

ObjavaNapisal Z20K11H2003 » 10 Jan 2018 18:40

Pozdravljeni,
mislim, da je potem bolje da počakam še to leto in vidim kako bo v srednji šoli.