Kako zaslužiti mladoleten?

Vprašanja na tosemjaz.net.
MakeMoneyRain

Kako zaslužiti mladoleten?

ObjavaNapisal MakeMoneyRain » 03 Jan 2018 17:47

Ojla
mene zanima, kako bi kot mladoletna oseba (14) lahko zaslužila? Res nujno potrebujem denar, mami mi žepnine ne, da. Občasno dobim kaj od babice.
Do marca si zelooo želim kupiti telefon, ki mi ga mami ne bo kupla pod nobenim pogojem.
Hočem zaslužiti vsaj 200e, da bo potem manj za plačevati.
Hvala in prosim za čimprejšnji odgovor
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Kako zaslužiti mladoleten?

Uredništvo » 11 Jan 2018 10:16

Odgovor svetovalke
________________

Pozdravljeni!

Dejstvo, ki ga ne moremo spregledati je vsekakor to, da mladostnikom pod 15 letom starosti ni dovoljeno delati, niti preko pogodbe o zaposlitvi niti preko študentskega servisa. Pogodbo o zaposlitvi lahko sklene oseba, ki je dopolnila starost 15 let, prav tako lahko začne oseba delati preko študentskega servisa, ko dopolni 15 let. Oseba mlajša od 15 let lahko dela pod omejenimi pogoji, kot je navedeno spodaj. Za delo potrebuje posebno dovoljenje:
Dovoljenje za delo otroka, mlajšega od 15 let se izda:
- za sodelovanje pri snemanju filmov, pripravi in izvajanju umetnostnih, scenskih in drugih del s področja kulturne, umetniške, športne in oglaševalne aktivnosti,
- če je otrok dopolnil starost 13 let, za opravljanje lažjih del, v času šolskih počitnic (30 dni)

Dovoljenje za delo otroka izda inšpektor za delo na podlagi pisne vloge mladostnikovega zakonitega zastopnika. Vendar pa je postopek kar dolgotrajen, glede na to, da mora mladostnik najprej najti delodajalca (tistega, ki ji bo tako zaposlitev nudil), vse mora iti preko zakonitega zastopnika, delovno mesto si mora ogledati inšpektor in potrditi, da je vse kot mora biti...skratka, verjetno boš prej dopolnil/la 15 let, preden bi bila ta zadeva rešena.

Morda ideja:

Številni mladi, ki starostne omejitve ne izpolnjujejo, a si želijo zaslužka, so prisiljeni v iskanje rešitev v okviru svojega doma. Odgovor mlajše od 15 let: »Ker sem še premlada, da bi lahko imela službo, sem dobila zamisel, kako denar zaslužiti doma. Mami mi je sestavila seznam stvari, pri katerih sem ji pomagala, za kar sem prejela tudi plačilo. Zlagala sem perilo, pospravljala stanovanje, pomivala posodo ... V nekaj mesecih sem zaslužila 100 evrov,« pravi. Med poletnimi počitnicami pa je pazila tudi na sosedove domače živali in s tem zaslužila 20 evrov na teden. »Pa še zabavala sem se,« veselo pripoveduje.

Obstaja še prostovoljno delo:

- mlajši od 14 let lahko delajo prostovoljno ob pogoju, da imajo mentorja. Delo je neplačano, vendar pa lahko organizacije do neke mere izplačajo kakšno nagrado, potne stroške. Pošiljam ti kontakt, kjer boš morda lahko dobil/a ustrezne informacije: (0)1 430 1288, info@filantropija.org - Slovenska filantropija

Pa srečno.
Gaja Pattzelt, univ. dipl. pedagoginja
za denarjem

Re: Kako zaslužiti mladoleten?

ObjavaNapisal za denarjem » 03 Jun 2018 11:04

Je kje lahko še kakšna rešitev ? Zelo rada bi dobila malo denarja, da bi si kaj kupila.Sem že razmišljala da bi prodajala limonado samo ne vem na kateri lokaciji.Hvala za vse odgovore.
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Kako zaslužiti mladoleten?

Uredništvo » 04 Jun 2018 10:20

Pozdravljena,

svetovalka ti je zgoraj že naštela nekaj svojih idej, kako zaslužiti denar. Morda pa ti bo kakšno idejo predlagal še kateri izmed tvojih vrstnikov, ki so vabljeni, da podelijo svoje izkušnje.

Lep pozdrav iz uredništva