Skolioza

Vprašanja na tosemjaz.net.
Akul1800

Skolioza

ObjavaNapisal Akul1800 » 03 Dec 2017 22:38

Na sistematičnem pregledu v osnovni šoli so odkrili, da imam skoliozo in da moram k ortopedu. Takrat skolioze nisem videl, ne čutil. Nato sem 2 leti hodil na preglede k ortopedu, ki pravi da ne rabim steznika.Na zadnjem pregledu ( spomladi) me hrbtenica še ni bolela in ortoped je rekel da mi ni več treba hoditi, saj sem nehal rasti. Septembra pa me je sprva začelo zategovati in špikati če se nisem držal naravnost.
Nazadnje kakor se spomnim sem imel dobrih 30 stopinj skolioze v zgornjem predelu hrbtenice in kompenzatorno skoliozo na spodnjem delu. Ali naj grem spet na pregled in ali je za zdravljenje prepozno?
book lover
Objave: 30
Pridružen: 08 Sep 2017 21:08

Re: Skolioza

ObjavaNapisal book lover » 05 Dec 2017 16:18

tud js mam skuliozo zarad prehitre rasti. Priporočam ti da zdravnika še vseeno obiščeš. Drgač pa tud če si nehu rast si lahk mal zbolšaš s tem da delaš vaje za hrbtenico. Js jih delam. Če pa nisi glih tip človeka za umirjene vadbe sta pa tud plavanje pa košarka priporočljiva.
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Skolioza

Uredništvo » 07 Dec 2017 12:21

Odgovor svetovalke
_________________

V veliki večini primerov skolioza ne boli. Ob koncu rasti se tudi skolioza v veliki večini ne spreminja več. Kljub temu imajo odrasli ljudje s skoliozo pogosto bolečine, ker je porušena biomehanika, kar pomeni, da »mišice napačno vlečejo« - ne vem, kako bi se drugače poenostavljeno izrazila. Pomaga edino telovadba – vedno, celo življenje, moraš krepiti mišice trebuha in hrbta – imenujemo jih kar mišični steznik.

Pregleda pri ortopedu zelo verjetno ne potrebuješ. Pa tudi obremenjevati se ti ni potrebno s tem, da si kaj zamudil.

Lep pozdrav,
Anita Jagrič Friškovec, dr.med.,
specialistka šolske medicine