Kaj naj odgovorim sošolcem

Vprašanja na tosemjaz.net.
sestarka
Objave: 20
Pridružen: 25 Mar 2017 06:24

Kaj naj odgovorim sošolcem

ObjavaNapisal sestarka » 03 Dec 2017 10:53

Živjo.

Imam en problem.

Sošolci so začeli "podrobneje" opazovati punce. Včasih nam rečejo: "Na nosu imaš mozolj. Daj si ga stistni," ali pa: "Ti boš mogla pa malo mozoljčke popokat." Pa ne da bi se norčevali, čisto resno to rečejo. Mene to vseeno spravi v nelagodno situacijo. Kaj naj jim odgovorim? So pa to še telesno zelo nerazviti fantje, brez mozoljev.

Hvala.
book lover
Objave: 30
Pridružen: 08 Sep 2017 21:08

Re: Kaj naj odgovorim sošolcem

ObjavaNapisal book lover » 05 Dec 2017 16:21

Če ti zarad mozoljev težijo jim reč da ti ga maš vsaj na nosu oni pa v možganih
Zadnjič spremenil book lover dne 08 Dec 2017 21:41, skupaj popravljeno 1 krat
Rabimpomoč

Re: Kaj naj odgovorim sošolcem

ObjavaNapisal Rabimpomoč » 05 Dec 2017 20:20

Saj vem kako je to. Lahko jim rečeš da si jih boš stisnila (ni ti treba v resničnem življenju - za izgovor) in to je to.
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Kaj naj odgovorim sošolcem

Uredništvo » 11 Dec 2017 08:10

Odgovor svetovalke
_________________

Sestarka, pozdravljena!

Kakor si že sama ugotovila, razvoj​ fantov in deklet ne poteka povsem na enak način, kamor spada tudi to, da se pri dekletih prej pojavijo mozolji in pri fantih kasneje. So pa akne vezane na hormonske spremembe, katere se odvijajo tekom pubertete in so znak razvijanja tvojega telesa.

Opažaš, da te opazke tvojih sošolcev spravijo v nelagodje, kar je razumljivo. Skoraj praviloma mozolje doživljamo kot nekaj neprijetnega in nepotrebnega. Tudi odraslim se nam včasih pojavi in takrat prav tako čutimo to nelagodje, o katerem poročaš.
Kaj storiti ob takih situacijah? Glede na tvoj opis situacije imam občutek, da si večjega 'opozarjanja' na svoje mozolje ne želiš. V takem primeru je morda lahko rešitev to, da tako opazko ignoriraš ali pa se odzoveš mirno, npr. 'Hvala, bom že uredila.' Ali pa če ti je takšen način osebno blizu, se lahko na račun svojih aken tudi pohecaš. V kolikor se ta opozorila pojavljajo od enega in istega fanta, pa imaš tudi možnost, da se mu prijazno zahvališ in mu hkrati poveš, da ni potrebe po tem, da ti govori o tvojih mozoljih, saj sama dobro veš, kaj boš z njimi naredila. Možnosti odzivov je seveda veliko, je pa odvisno od tebe - kako bi se ti želela odzvati, pri kakšnem odzivu bi se počutila dobro in pri kakšnem ne.

Upam, da sem ti vsaj malo pomagala.

Saša Marija Ratnik, psihologinja