zafrkavanje in uničevanje moje lastnine

Vprašanja na tosemjaz.net.
book lover
Objave: 30
Pridružen: 08 Sep 2017 21:08

zafrkavanje in uničevanje moje lastnine

ObjavaNapisal book lover » 01 Dec 2017 20:12

pozdravljeni, stara sem 14 let nisem ravno tipična punca, saj treniram karate. Karate treniram že 5 let a so me šele letos začeli zafrkavati, še posebej kadar m ni v šolo zaradi kakšnega tekmovanja in čeprav vedo da vedno vse nadoknadim. vendar se je po krompirjevih počitnicah vse začelo stopnjevati. Ker imam karate 1 uro po zadnjem šolskem avtobusu in se mi ne splača hoditi domov opremo vzamem s seboj v šolo. Ker je moja potovalka prevelika za v omarico jo dam nad omarice. Moji sošolci pa so jo začeli skrivat brskati po njej parkrat so mki tudi vzeli malico saj ponavadi pred treningom nekaj pojem da lažje delam. Ker nam je doma zmanjkalo salame in si nisem mogla pripraviti sendviča sem s seboj vzela 5evrov da si v trgovini kupim kako štručko sirovko. vendar so mi ta denar vzeli. Enkrat sem jih zalotila in vzela vse stvari. Nato me je eden od sošolcev začel daviti v samoobrambi sem ga brcnila v 'prenizek' predel. To je povedal učiteljici. Učiteljici sem povedala tudi svojo plat zgodbe z davljenjem vred. Učiteljica mi je rekla da bi naslednjič prišla do nje. Vendar mi ni verjela da me je davil. Zaradi te brce sem za kazen mogla k ravnatelju ta pa mi je dal opomin. Ker mojemu sošolcu ni bilo dovolj pa mi je prejšnji teden vzel kimono in ga počečkal z alkoholnim flomastrom. Doma sva z mami to probali oprati v pralnem stroju. kimono sva celo skuhali a madež i šel dol. edina rešitev je da kupim nov kimono ki pa ni tako poceni.

Prosim hitro odgovorite saj tega nočem več prenašati saj sem se poskušala braniti na vse možne načine pa mi učitelji ne verjamejo ali pa me za obrambo kaznjujejo TO NI FER!!!
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: zafrkavanje in uničevanje moje lastnine

Uredništvo » 11 Dec 2017 08:00

Odgovor svetovalke
_________________

Pozdravljena!

Odgovor ti pošiljam šele sedaj, upam, da ni prepozno.

Znašla si se v nezavidljivi situaciji, saj te sošolci maltretirajo. Žal mi je, da se ti vse to dogaja, zato te povsem podpiram v tem, da temu narediš konec.

Sošolci ti nikakor ne bi smeli stvari skrivati, krasti, še najmanj pa te daviti. To ni sprejemljivo oz. je celo nevarno, tako da je treba tu potegniti črto. Dobro je, da o tem obvestiš razrednika in pa seveda starše. Verjamem, da se sedaj počutiš izigrano in jezno, ker si dobila kazen zaradi samoobrambe. Vseeno pa je dobro, da je razrednik seznanjen s tvojo verzijo zgodbe. Tudi s počečkano kimono … Si mu/ji jo pokazala?

Kaj pa starši, ali oni vedo, da so te davili? To je pomembna informacija tudi zanje in vso pravico (ter dolžnost) imajo, da se glede tega pogovorijo z razrednikom. Končni cilj je, da postane tudi razrednik bolj pozoren na tiste, ki izvajajo nasilje in jih zaustavlja.

Seveda je dobro, da se znaš tudi sama braniti. Praviš npr., da si v samoobrambi sošolca brcnila, ko te je on davil. V tem primeru je res težko narediti kaj drugega, verjamem pa, da načeloma rada stvari rešuješ na besedni ravni. Pomembno je vedeti, da ti nihče nima pravice govoriti ali delati grdih stvari, kar lahko jasno in glasno poveš.

V kolikor boš čutila, da potrebuješ pomoč odraslih oseb, se kar obrni nanje. Pa naj bo to še kak drug učitelj, vsekakor pa starši. Tudi na našo svetovalnico še lahko pišeš, če te bo še kaj zanimalo.

Želim ti uspešne treninge karateja in čim več dobre volje :)

Lep pozdrav,

Jasna Pinoza, mag. psih.