Depresija?

Vprašanja na tosemjaz.net.
enpac123

Depresija?

ObjavaNapisal enpac123 » 12 Sep 2017 20:51

Pozdravljeni.

Sem 18 let str, hodm v 4. letnik srednje sole. Ze od zacetka 4. letnika in se kar imam psihicne tezave. Sam sebi sem odkril ze socialno anksioznost, ampak ni tako huda. Niti nimam vseh znakov, nekaterih reci se bolj bojim, nekaterih sploh ne. V osnovni soli sem hodil tudi zaradi motenj koncentracije k pedopsihiatrinji, ki pa res ne zna resevati tezav, saj me je sprasevala samo nesmiselne stvari, na katere nisem imel odgovora. Na koncu sem se odlocil, da prekinem saj nisem vec zdrzal tistih ur pri njej, ker so bile to verjetno najslabse izkoriscene. Pa ceprav v prostem casu ne delam cisto nic. Pac nimam hobijev, ne vem kaj me zanima, niti ne vem kam naj grem naprej ko koncam srednjo solo, ce jo sploh bom. Ob zadnji uri mi je pedopsihiatrinja kar dala diagnozo, kaj je ugotovila do takrat in mi rekla, da imam depresijo. Ne zanikam, lahko da jo imam, ampak meni se zdi, da imam samo obdobja taka ko pride, potem je pa spet boljse. Tokrat se tole vlece ze predolgo in tokrat se mi zdi, da ni obdobje. Izgubil sem motivacijo, ne ljubi se mi cisto nic vec, popolnoma nic kar je v zvezi s solo me ne zanima. Med poukom sicer sledim nekaterim uram, ampak mi misli ponavadi odplavajo hitro na druge stvari, saj se zelo hitro zamislim, ker mi gre po glavi toliko razlicnih stvari. Pogledam neko stvar, zacnem razmisljati o njej, potem imam pa razlicne asociacije na to, in potem kar zacnem razmisljati stvari, ki sem jih povezal z razlicnim predmetom. Ne vem kako naj razlozim, ampak ok. Glavni problem je ta, ki sem ga ze omenil. Enostavno imam dosti vsega, nocem nic vec. Pa ceprav vem, da moram dokoncati solo, takole je sigurno ne bom. Ne vem kaj naj naredim.

Mogoce je tole neumno, kar bom zdaj rekel, ampak a je mozno, da se to dogaja, ker nisem se imel in jih tudi nimam nacrtovanih spolnih odnosov, ker povsod pise, da cloveka spremeni in da zacne gledati na svet drugace. Sploh prvic, ko dobis to izkusnjo. Sem pa istospolno usmerjen in mi je zato malo tezko, ker ne vem kako je s tem. Bi moral probati in bi bilo vse drugace? Ne znam se sprostiti, ker me zaradi anksioznosti vedno skrbi, kaj gre drugi osebi po glavi in kaj si misli, kaj negativnega ima za povedati pa noce, ker bi me s tem prizadel. Da se izognem tem skrbem pac raje ne poskusim. Str sm pa ze dost, da bi lahko probal.

Hvala za odgovor, za dodatne informacije vam lahko se napisem.

Lp
enpac123

Re: Depresija?

ObjavaNapisal enpac123 » 18 Sep 2017 14:53

A bo kaksen odgovor? Zmanjkuje mi casa za cakanje.
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Depresija?

Uredništvo » 18 Sep 2017 15:18

Lepo pozdravljen!

Tvoje vprašanje je pri svetovalki, zagotovo boš prejel odgovor.

Prijazen pozdrav iz uredništva.
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Depresija?

Uredništvo » 19 Sep 2017 17:01

Odgovor svetovalke
________________

Pozdravljen tudi ti, dragi četrtošolec,

praviš, da te nič več ne zanima. Niti v zvezi s šolo niti karkoli drugega.
Kdaj pa te je karkoli zanimalo?
Kdaj si nazadnje nekaj počel z veseljem?
Ali imaš kakšnega prijatelja?
Kako je pri vas doma? S kom živiš, si edinec?

To kar ti je rekla pedopsihiatrinja o depresiji najbrž ima svojo težo. Verjetno je dovolj izkušena in usposobljena, da lahko dobro oceni psihično stanje. Depresija je bolezen, duševna motnja, ki ima svoj potek in svoje zakonitosti, kaže se na različne načine in z različno simptomatiko. Na srečo pa se jo danes že zelo dobro zdravi. To, da se s pedopsihiatrinjo nista ujela, je škoda. Ampak se pogosto zgodi, da človek naleti na terapevta, s katerim ni na pravi valovni dolžini. Morda bi sedaj poiskal nekoga novega in se pogovoril o vsem kar te teži, tudi o svoji spolni usmeritvi. Pomembno je, da imaš s terapevtom dober odnos, da si do njega odkrit. Gotovo tudi veš, da nihče ne more ničesar storiti namesto tebe in tudi nobeno svetovanje ne bo pomagalo, če sam ne boš aktivno sodeloval.

Ali doma vedo, da si istospolno usmerjen? Te pri tem podpirajo, sprejemajo, so morda do tebe obsojajoči ali odklonilni?

Zastavila sem ti kar nekaj vprašanj. Lahko nanja odgovoriš sam pri sebi, lahko pa mi še pišeš. Vedeti pa moraš, da si ti tisti, ki izbira to kaj bo počel, o čem bo razmišljal. Ko boš izbral aktivnost, se bo tudi tvoje razpoloženje spremenilo. Četudi trenutno ne najdeš ničesar, kar bi te veselilo, ti toplo priporočam, da brez odlašanja najdeš in izbereš neko aktivnost ter jo pričneš redno izvajati. Lahko bi npr. začel s kakšnimi vajami za sproščanje, z meditacijo ali čem podobnim.

Vsekakor pa se je potrebno težav lotiti korak za korakom, postopoma.
Najprej se loti tistega, kar boš najlaže rešil in tako naprej.

Želim ti vse dobro,
Jožica Barborič, specialistka klinične psihologije in psihoterapevtka RT
jazverjamem
Objave: 349
Pridružen: 08 Maj 2012 17:23

Re: Depresija?

ObjavaNapisal jazverjamem » 19 Sep 2017 17:58

Hejla,

prebral sem tvoje pismo in rad bi ti pomagal.

Na začetku ti lahko povem, da sem tudi jaz istospolno usmerjen. Torej sem glede tega povsem enak kot ti. Tudi jaz imam težave. Tudi jaz grem skozi izzive, ki se mogoče kdaj zdijo nemogoči. Tudi sam se kdaj počutim, da sem popolnoma sam v stvari, ki si jo začrtam. Včasih se mi zdi, da me cel svet ne razume. Včasih se sebi zdim tujec.

Ampak to je v redu. S tem ni nič narobe. To je del življenja. Del procesa. Tudi s tabo je enako. Enako je z vsemi. Veš ne determinirajo te stvari, ki se ti zgodijo. Determinira te tvoja reakcija in kako gledaš na te stvari. Zlagal se ti bom, če ti rečem, da ko imaš spolni odnos gledaš stvari enako. Ni res. Pritrjujem ti. Stvari gledaš drugače. Včasih bistveno drugače. Ko začneš z zvezo stvari zopet vidiš drugače. Ko z zvezo končaš (spet) na življenje gledaš drugače. To je del učenja, procesa.

V tvojem pismu razberem, da si obtičal na točki in ne veš kako naprej. Čakaš, da se stvari spremenijo. Pa se ne bodo. Zakaj bi se? Obstal si. Zakaj bi se sedaj stvari spreminjale?

Bistvo je, da se "premikaš", da greš v življenje brez nekega strahu. Ko boš začel s spremembami, se bodo te tudi zrcalile v tvojem življenje. Vsak lahko reče imel bi "to" in "ono". Ampak pade nič ne iz zraka. Pravilno razmišljaš in zelo zrelo.
Že to, da si pisal in želiš odgovor je lep začetek. Mogoče si uvidel, da če v življenju "stojiš" na mestu ne pomaga prav dosti. Sedaj pa naprej.

Verjamem vate in vem, da boš zmogel. Če lahko verjamem jaz, ne vidim razloga, da tudi sam sebi ne bi mogel. Si mnogo večji od tvojih problemov in mnogo dragocenejši.

Želim ti prijetno jesen :D
jazverjamem
______________
What you seek
is seeking you.
-Rumi
enpac123

Re: Depresija?

ObjavaNapisal enpac123 » 19 Sep 2017 21:11

Pozdravljeni,

bom kar tukaj odgovoril na vprasanja.

Sam pri sebi se nisem kaj veliko resil. Nikoli nisem pokazal kaksnega posebnega zanimanja za kaksno posebno stvar. Vsec so mi nove stvari, novi mobiteli, racunalniki, zvocniki, avtomobili, tudi pasivne in nizkoenergetske hise rad gledam, ker so pac moderne in to me zanima. Tudi denar mi zelo disi in razmisljam npr. katero stanovanje bi si kupil, ce bi imel toliko denarja, ko brskam med nepremicninskimi oglasi. Enako za avtomobile. Seveda vem tudi sam, da se verjetno to ne bo zgodilo ali pa bi moral imeti zares ogromno sreco, da bi bil tako bogat. Ker nisem ravno kreativen in se mi ne ljubi iskati nekih novih idej, govorim o kaksnem ultra uspesnem poslovnem nacrtu s katerim bi to lahko uresnicil, pa zelo verjetno to ne bo ratalo. Ker tudi ne bi vedel s cim naj se sploh ukvarjam, ker me ne zanima kaksna stvar tako zelo, da bi se kar celo zivljenje s tem prezivljal. Zelim si sluzbo, v katero bom prisel z veseljem, v kateri bom delal z veseljem, in tudi zelo dobro zivel od nje. Sanje verjetno vseh ljudi. No nekateri bi mogoce sluzbo zamenjali raje za 50 milijonov in da so prosti vsega dela. Jaz vem, da si bom moral v zivljenju nekaj poiskati naprej in obvezno nekaj dinamicnega. Ker ne bom dolgo zdrzal vedno na istem mestu in da bo vedno ista rutina. To je ze izven vseh vprasanj se mi zdi :) Se ne spomnim kaksne stvari, katere bi delal z veseljem. Uzivam ob glasni glasbi, zares glasni. Ampak defenitivno ne kaksni narodno-zabavni, kaksen pop in house + nekaj balkana. Rad sem sam svoj DJ haha :) ne profi, in tudi nimam samozavesti in tako visoke samopodobe, da bi sploh pomislil na kaj vec od tega. Imam sicer prijatelje, ampak nimam pa najboljsih prijateljev. Svoje spolne usmerjenosti ne kazem in ne govorim. Zanjo ve nekaj oseb, ki pa to drzijo zase. Niso tako dobri prijatelji oziroma se ne druzim toliko z njimi, da bi jim lahko zaupal tiste stvari, katere skrivam v sebi. Zunaj imam neko fasado in pac ljudem povem nekaj do neke meje. Pri nas doma je sicer se kar v redu. Imam se oba starsa, se vedno porocena, nista locena kot pri vecini zdaj in imam mlajsega brata, ki ga ne bom vpletal v to. Druzini povem res tisto nujno, sploh pa njemu, ker se ga to ne tice (govorim o spolni usmerjenosti in o osebnih stvareh). Je pa tako, da bi rad imel malo vec socialnega zivljenja, ampak sem doma bolj na podezelju in traja 20 min voznje da prides do vecjega mesta. Nimam veliko avtobusov, okoli 7. Od tega so 4je zjutraj. Ne hodim ven na pijace, ker se prijatelji raje dobivajo z drugimi njim bolj blizjimi prijatelji, jaz se z njimi druzim samo v soli + pijace in kavice pred, med in po soli pred avtobusom za domov. Redko se zgodi, mogoce se je zdaj dvakrat v letu zdaj, da sem se dobil z njimi tudi zvecer pri njih ali pa kaj podobnega.

Kar se tice pedopsihiatrinje. Ja, mogoce bi res moral poiskati drugo, ampak to bi rad obiskoval tako, da bi samo jaz vedel, da hodim k njej, ne pa vsa druzina, ker nocem, da bi izvedeli, da sem se sam odlocil obiskovati to. Takrat mi je predpisala tudi neke tablete za motnje koncentracije, katere so bile bolj za okras oz. bi bomj prav prisle kaksnim kandidatom za hujsanje, kajti po tistih tabletah ti pade apetit in to je vsa carovnija le teh. Mislim, da so se imenovale Concerta. Defenitivno pa bi rad neko osebo, ki ne bo sprasevala cudnih vprasanj in mi dajala nekih nalog za risanje. Npr. rekla mi je da naj narisem drevo, in potem me je ona sprasevala kaksne so korenine tega drevesa, kako naj jaz vem, ce jih pa nisem narisal. Enako s tem, zakaj na drevesu ni nobenh plodov. In kaksno je lubje? Ali je hrapavo ali je gladko. To je meni cista bedarija. Ce bo se naslednja h kateri bom sel taka, potem me ne bo vec. Hkrati mi je slo na zivce, da si je zapisala vsak "hmm ..", "amm ...", "ne vem", na papir. Karkoli sem dal iz ust je bilo ze na papirju. Ko sem sel pa enkrat k eni pedagoginji, ki ima center za kakovostno zivljenje in je samoplacnisko, je to cisto druga zgodba. K njej bi hodil vsak teden, tudi po veckrat, ampak zal nimam 55€ za vsako uro.

Doma ne vejo, da sem istospolno usmerjen in upam, da tudi nikoli ne bodo izvedeli. Za brata ne vem, mami je homofob, za atija tudi ne vem, ker nikoli ne komentira tega.

Nimam pojma kaksna aktivnost bi to bila. Meditacije, joga in podobno mi ne disijo in se mi zdijo nesmiselne. Ze ko gledam nekoga, grem raje stran, ker me dolgocasi to.

Nisem pa dobil odgovora, ce mi mogoce manjka teh spolnih aktivnosti, pa bi to lahko stvari popravilo. Verjetno je to odvisno od vsakega posameznika ampak naceloma je kako?

Hvala za odgovor in lep pozdrav
enpac123

Re: Depresija?

ObjavaNapisal enpac123 » 20 Sep 2017 23:08

Pozdravljen jazverjamem,

zanima me kdo sploh si ti? Ali si samo mimoidoci obiskovalec te strani ali si kaksen administrator podobne druge strani, kaksen strokovnjak za kaj podobnega ali karkoli ze si?

Hvala za odgovor in pomoc btw
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Depresija?

Uredništvo » 02 Okt 2017 09:16

Odgovor svetovalke
_________________

Pozdravljen,

če sem prav razumela, te zanima le še odgovor na zadnje vprašanje glede spolnih odnosov. Po mojem prepričanju so spolni odnosi pomemben del ljubečega medsebojnega odnosa dveh odraslih oseb, torej oseb, ki se imata iskreno radi. O spolnosti govoriš na način, kot bi šlo za neko športno aktivnost, ki jo človek prične vaditi, ko se za to odloči. Spolni odnosi so vendarle nekaj drugega, povezani so z globokimi čustvi in človeku prav gotovo prinesejo veliko pozitivnega v počutju.

Iz tvojih odgovorov razberem veliko želja, a malo pripravljenosti na akcijo. Ali poznaš pregovor, brez muje, se niti čevelj ne obuje? Torej dragi moj, če želiš slediti svojim željam, se odpravi na pot. Z začetek se osredotoči samo na en korak in ne na celotno pot, ki jo je potrebno prehoditi do cilja. Pa naj si bo to izboljšanje samopodobe, pridobiti pravega prijatelja ali kaj drugega.

Želim ti vse dobro,
Jožica Barborič, spec. klin. psih. in psihoterapevtka RT
jazverjamem
Objave: 349
Pridružen: 08 Maj 2012 17:23

Re: Depresija?

ObjavaNapisal jazverjamem » 02 Okt 2017 12:01

Pozdravljen,

Hvala za vprasanje.

Ne. Nisem strokovnjak niti nakljucen uporabnik tega foruma. Redno sodelujem na njem in pomagam, kjer lahko.

Imam, kar nekaj izkusenj, tako da mislim, da je prav, da se oglasim takrat, ko je to potrebno.

Lepo bodi
jazverjamem
______________
What you seek
is seeking you.
-Rumi
jazverjamem
Objave: 349
Pridružen: 08 Maj 2012 17:23

Re: Depresija?

ObjavaNapisal jazverjamem » 02 Okt 2017 20:11

Pozdravljen,

malo sem še razmišljal o tvojem odgovoru, ki si ga podal svetovalki. Odločil sem se, da ti zaupam še eno svojo izkušnjo. Morda boš sprejel kakšno pozitivno odločitev? Namreč malce me je razjezil tvoj odgovor, kjer si navedel, da je pomanjkanje avtobusov posreden razlog tvoje "nesreče".

Tudi jaz živim na podeželju in do mojega kraja peljeta samo 2 avtobusa. Zjutraj in popoldan. Pa me to ni bistveno omejilo.

Pri 15-tih sem začel potovati po Evropi in se srečeval s številnimi predsedniki in drugimi vladnimi predstavniki. Večkrat sem se srečal s predsednikom Republike in aktivno sodeloval z državno politiko. Imel sem priložnost svoje mnenje deliti pred Evropsko Komisijo in nemško kanclerko. Dva meseca sem PROSTOVOLJNO delal v azilnem domu, kjer sem se soočil z kruto realnostjo, bednim življenjem in z neprimernimi razmerami...
V vseh letih sem vzdrževal odličen učni uspeh, za nagrado pa sem letos počitniško delo opravljal še v svoji stroki.
Imam odlično študentsko delo, ki mi omogoča "nadstandardno" življenje, če se tako izrazim. Nikoli si nisem mogel privoščiti stvari, ki jih imam sedaj. Nikoli nisem imel denarja... Poleg tega nekaj denarja hranim še za študijska leta- vem, da mi bo prišel prav. Tudi doma razmere niso bile vedno takšne kot bi si želel. Ko sem že mislil, da sem osebnostno zelo zrasel, sem se zaljubil. Zveza se je sicer končala. Odkril pa sem področja, kjer je še vedno vredno graditi svoje potenciale.

Ampak ni stvar v tem, da naštevam svoje uspehe, da se hvalim. Nasprotno. Želim ti vliti moč in samozavest, ter zaupanje vase. Vem, da nas okoliščine večkrat precej omejuje. Na žalost. Ampak, da se jih presežt. Zagotovo. Če pa ne gre, se jih da omejiti. Lahko rasteš verjemi! Samo ne smeš obstati. Moraš pa nujno razumeti, da se za uspehi skriva polno trme, žalosti, vztrajnosti, potrpežljivosti, delavnosti, volje, padcev itd. Ni vedno prijetno. Je pa na koncu vedno vredno.

Upam, da sem ti še s tem odgovorom dodatno vlil energije k spremembi. Je pa na tebi. Mislim, da vse.

Lepo bodi,
jazverjamem
______________
What you seek
is seeking you.
-Rumi