Kako preboleti in kako sprejeti?

Vprašanja na tosemjaz.net.
Intosemjaz

Kako preboleti in kako sprejeti?

ObjavaNapisal Intosemjaz » 19 Avg 2017 14:31

Pozdravljeni. Smesno zivljenje. Imela sem fanta s katerim je bilo vse prelepo (prva ljubezen), dokler nisem zvedela, da me vara. Oprostim (neumna jaz), se spet zgodi isto in spet isto in spet isto. Vsaj pet krat. Dokler se nekega dne nisem odlocila, da je dovolj in zakljucila, kar pa se ni zakljucilo kar tako. Prislo je do raznih scen, ko me je videl zunaj, itd. Hitro je prebolel, a se vedno mene spremlja po socialnih omrezjih in ga zanima kaj delam v zivljenju. Ceprav sem jaz zakljucila zgodbo, ali je normalno da mi je se vedno obcasno tezko, ko se spomnem vsega? Jaz od takrat nimam nobenega drugega, eden mi je vsec ampak je "vzvisen". Zdi se mi kot da v zivljenju vsi okoli mene imajo "tistega pravega" samo jaz ga nimam (pa so leta pri katerih sem si vcasih mislila, da bom imela druzino, itd). Pa tudi po vsem tezko koga spustim v svoje zivljenje, ker je moje mnenje, da bo enkrat vsega konec in se bojim, da bom spet trpela. Tezko hodim med ljudi, zelim se umakniti od vsega. Dosti pa hodim vn na party-je pa pijem, ker ko pijem mi je lazje (a nisem alkoholik, da ne morem brez alkohola), a tudi takrat se ne zelim pogovarjati z nobenim. Pa tudi vem, da alkohol ni resitev.
Ne vem, kako spet pridobiti voljo do zivljenja, ce pa se mi zdi, da me zivljenje vedno tepe. Ali se sploh kdaj preboli?
jazverjamem
Objave: 349
Pridružen: 08 Maj 2012 17:23

Re: Kako preboleti in kako sprejeti?

ObjavaNapisal jazverjamem » 21 Avg 2017 10:53

Hejla,

ne znam ti povedati, če kdaj preboliš. Res ne. Sploh prvo ljubezen. Jaz sem še vedno v tem procesu, pa je od razhoda minilo že pol leta. Mislim pa, da sem zdaj prišel v zadnjo fazo.

Najdem se v vrsticah, ko piješ alkohol -razumem, da takrat pobegneš realnosti in si vsaj "en malo" odpočiješ. Počenjam enako. Tudi sebe ne smatram pod alkoholika, ampak samo takrat dejansko pozabiš na vse stvari glede tega in se dejansko lahko za kratek čas "odpočijem". Brez, da bi me spremljalo "kup" občutkov itd.

Prekratkim sem se sem obrnil na ta forum, po nasvet kaj naj storim. Po prvem zmenku po razhodu, mi je bilo tako slabo (ne od hrane), da rajši sploh ne zmenkujem več. Preveč sem bil z mislimi drugje in enostavno nisem zmogel...

Sedaj so bili utrinki ;) Ne boš verjela, kaj mi je življenje pripravilo. Če ni skrivnost, da sem si zaželel, da "končno prebolim" me je življenje postavilo čisto na glavo.

Dobil sem novo službo preko ŠN in trikrat lahko ugibaš kdo dela zraven mene :/

In uspešno premagujem izziv. Glede nato, da me je oseba na drugi strani zapustila se držim boljše kot sem pričakoval. Dejansko sem ugotovil, da sem prebolel že velik del. Če so se mi prej začele tresti roke, in je moje srce začelo razbijati, ko sem to osebo videl na ulici in sva se spogledala...
Sedaj ne čutim ničesar. Ne tresejo se mi roke, srce mi ne razbija. Ne zanima me več toliko kaj počne, s kom dela, kako je. Izogibam se je. Na živce mi gre.

Včasih ne veš razloga neke situacije na začetku. Izveš ga šele na koncu. Sedaj mi je jasno. Nisem prišel v isti oddelek, da bi se ponovno zaljubil. V isti oddelek sem prišel še po zadnjo stvar. -Sebe :)

Upam, da sem ti kaj pomagal z delitvijo moje izkušnje :)
jazverjamem
______________
What you seek
is seeking you.
-Rumi
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Kako preboleti in kako sprejeti?

Uredništvo » 22 Avg 2017 10:53

Odgovor svetovalke
_________________

Lepo pozdravljena!

Kot lahko razberem iz vsega napisanega, je za teboj negativna izkušnja v ljubezni oziroma partnerskemu odnosu, posledica le-te pa je tvoja želja po umiku – včasih po umiku iz družbe, včasih pa po umiku v zabavo in posledično v alkohol. Sprašuješ se kako vse skupaj preboleti in zopet najti voljo do življenja. Napisala si tudi, da se ti zdi, da te življenje »vedno tepe«. Kaj misliš s tem »vedno«? Je to samo zaradi razhoda ali si doživela negativne izkušnje tudi na drugih področjih? Kako dolgo sta bila s fantom skupaj in koliko si stara? Koliko časa pa je minilo od razhoda?

Najprej naj ti povem, da je povsem normalno, da o tem še razmišljaš, ob teh mislih pa ti je težko, hudo. V ljubezni si namreč doživela negativno izkušnjo, saj je nekdo, ki si mu zaupala, tvoje zaupanje izdal. Lahko razumem, da si se počutila izdano, še posebej, ker praviš, da je to bila tvoja prva ljubezen, prva izkušnja. Normalno je tudi, da se sprašuješ, ali boš še zaupala komu in kdaj boš spet spoznala koga, ki mu boš lahko. Vse to je del procesa prebolevanja, ki ni kar »iz danes na jutri«, temveč traja dlje časa. Fantove scene in njegovo spremljanje tvojega življenja, kot praviš, pa ti to še otežujejo. Ni enostavnega recepta kako hitro preboleti, obstaja pa nekaj nasvetov ali tehnik, ki lahko pomagajo.

Če se najprej osredotočim na alkohol. Alkohol pripomore, da za trenutek pozabimo oziroma potlačimo negativno misel ali izkušnjo, se počutimo na nek način močnejše, vendar, ko njegov učinek popusti, se počutimo še slabše kot prej. Z alkoholom stvari ne izboljšujemo, temveč jih, obratno, poslabšujemo. Največ v vsem tem lahko naredimo sami s trdno voljo, odločnostjo, pozitivno naravnanostjo in z zavedanjem, da nam je življenje dalo izziv, ki ga bomo premagali, s tem pa se bomo okrepili.

Za začetek si lahko sestaviš seznam stvari, ki te veselijo in v katerih uživaš, prepričana sem, da ji lahko našteješ kar nekaj – od prijateljev, družine, narave, športa, glasbe, knjig, živali in še. Vzemi si čas, razmisli ter skušaj čimveč svojega prostega časa nameniti temu. Sestavi si tudi seznam ciljev, ki jih v življenju želiš doseči (na vseh področjih). Za nekatere si lahko sestaviš tudi načrt, kako jih boš dosegla. Sedaj je najbolj idealen čas, da se posvetiš sama sebi, svojim željam, interesom in ciljem. Pozitivna naravnanost je pri vsem tem zelo pomembna! Zakaj? Ker negativne misli izzovejo še večji strah in ostala negativna občutja (pri tebi je npr. negativna misel ta, da te življenje »vedno tepe« in, da si samo ti tista, ki ne najde »tapravega«). Negativne misli imajo veliko moč, zato je pomembno, da jih čimprej prepoznamo in se jim zoperstavimo – ko misel pride, jo pusti, da tudi gre kot je prišla. Skušaj se najprej povsem zavestno usmeriti v nekaj pozitivnega (npr. »Življenje je lepo!«, »Tudi jaz bom našla pravega, ko bo čas za to!«). Pozitivna misel bo spodbudila pozitivna čustva in občutja. Vse ostalo bo prišlo skupaj s tvojo odločnostjo in pozitivno naravnanostjo.

Verjamem, da bo prišel čas, ko boš vse skupaj prebolela in boš zopet lahko zaupala nekomu drugemu. Pomembno je, da najprej zaupaš sama sebi, da si sposobna in zmoreš, da ostaneš samozavestna, odločna in pozitivna!

Želim ti vse dobro in vabljena, da se nam še oglasiš! :)

Urška Mlinar, psihologinja
Intosemjaz

Re: Kako preboleti in kako sprejeti?

ObjavaNapisal Intosemjaz » 23 Avg 2017 17:25

Jazverjamem, hvala ti. Lazje je (vem ne slisi se lepo), ko vidis da je nekdo dozivel nekaj podobnega pa ti lahko svetuje.

G. Urska, najprej hvala za vas odgovor. S fantom sva bila skupaj dve leti, zdej pa je ze dve leti od tega. Stara sem 24 let.

Da me "vedno tepe" je misljeno zato, ker nikoli nimam srece v ljubezni, se mi zdi da bolj si dober, bolj si oslu podoben (to drzi pa se kako). To velja tudi med prijatelji, edino normalno kar mi ostane v zivljenju je druzina.

Prijatelji se mi zdi, da gledajo samo nase, nobenega ne zanima kako se pocutis, itd. In ja, vsak bi rekel, da to niso prijatelji. A torej v zivljenju obstaja samo eden pravi prijatelj? Ce sploh obstaja pravi?

V sluzbi se razumem z vsemi, a tudi tam se vcasih skregamo pa pridem domov objokana. Prevec si stvari jemljem k srcu in to ne znam spremeniti, taka sem.

Kako razmisljati pozitivno, ce pa se vedno zgodi nekaj negativnega? Ali pa sem mogoce samo jaz taka, da si vse prevec jemljem k srcu pa zato ne morem razmisljati pozitivno?
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Kako preboleti in kako sprejeti?

Uredništvo » 25 Avg 2017 08:38

Odgovor svetovalke
________________

Lepo pozdravljena.

Hvala za tvoj odgovor. Ja res je, kot si napisala, izkušnje drugih, ki so doživeli nekaj podobnega lahko pripomorejo k temu, da nam je nekoliko lažje. Predvsem zaradi tega, ker vidimo, da nismo sami in se to ne dogaja le nam. Ne, da bi sicer privoščili drugim, vendar enostavno že samo zavedanje, da je tako, je lažje. Sem se odločila, da ti tudi sama zaupam svojo izkušnjo. Namreč tudi sama sem v življenju šla skozi proces prebolevanja in takrat imela občutje, da mi to nikakor ne bo uspelo. Vsi spomini, misli, čustva so se mešali v meni in nikakor nisem znala tega odklopiti. Skušala sem početi različne stvari, da o tem ne bi razmišljala in s časom je bilo nekoliko lažje. Potem so prišla na vrsto vprašanja – kdaj, kje in kako bom sploh spoznala koga in kako bom lahko spet zaupala. Želela sem spoznati nekoga, biti z nekom pa mi to nikakor ni uspelo – zdaj vem, da zato, ker sem bila s to mislijo enostavno preveč obremenjena. Minilo je kar nekaj časa in ravno v trenutku, ko sem se odločila, da se posvetim sebi in se s tem več ne obremenjujem, se je zgodilo. Vpisala sem se v nove športne aktivnosti, dobro sem se počutila in ko sem najmanj pričakovala, sem spoznala svojega sedanjega fanta. Naučila sem se ponovno zaupati in danes sem za svojo izkušnjo več kot hvaležna. Življenje mi je dalo izziv in čeprav sem mislila, da mi ne bo uspelo, mi je. Zato zaupam in verjamem, da bo to uspelo tudi tebi.

Žal mi je, da imaš negativne izkušnje tudi s prijatelji. To, da si po srcu dobra oseba, je lepa in pozitivna lastnost in je ne dajaj v nič! To ni lastnost, ki bi jo morala spreminjati, spremeni le svoja prepričanja in skušaj biti bolj pozitivno naravnana. Če si razočarana nad prijatelji, ki si jih spoznala do sedaj, poskušaj delati na tem, da spoznavaš nove ljudi. Pravi prijatelji obstajajo, vendar mora biti delo na vsakem odnosu obojestransko.

Lahko razberem, da si oseba, ki je pozorna na potrebe drugih in je razočarana, če ni tako nazaj. Povsem razumljivo. Tudi zaradi svojih izkušenj si na nekatere stvari bolj pozorna in imam vtis, da tudi čustvena, zato te vse skupaj bolj prizadene. To je del tvojega značaja in to so tvoje lastnosti zaradi katerih si edinstvena oseba.

Še vedno ti svetujem, da se ne vdaš kar tako in upoštevaš nasvete, ki sem ti jih podala v prvem odgovoru. Skušaj se osredotočiti na to, da v vsaki stvari najdeš nekaj pozitivnega. Vsaj poskusi :)

Urška Mlinar, psihologinja
jazverjamem
Objave: 349
Pridružen: 08 Maj 2012 17:23

Re: Kako preboleti in kako sprejeti?

ObjavaNapisal jazverjamem » 26 Avg 2017 09:24

Pozdravljena,

veseli me, da ti moja izkušnja nekaj pomeni. Ja, definitivno nisi sama.

Ljubezen je pač ljubezen. Le kdo bi jo razumel.

Imam pa še eno vprašanje za svetovalko. Prebral sem Vašo "osebno" izkušnjo. In kako sedaj gledate na prvo ljubezen? Kot dobro stvar? Ali še vedno kaj čutite do nje?

Upam, da nisem zastavil preveč osebna vprašanja :)

Hvala.
jazverjamem
______________
What you seek
is seeking you.
-Rumi
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Kako preboleti in kako sprejeti?

Uredništvo » 28 Avg 2017 13:36

Odgovor svetovalke
_________________

Pozdravljen,

danes gledam na vse skupaj kot na pozitivno izkušnjo, ljubezenska čustva pa niso več prisotna. Bi pa na tem mestu poudarila, da sem osebno izkušnjo delila le z namenom, da olajšam proces prebolevanja, s tem ko izpostavim, da so nekatera vprašanja, misli ter dileme v vsem tem povsem normalna ali pričakovana in kaj je tisto, kar je na primer pomagalo meni. Čeprav smo si med seboj različni in vsak preboli na svoj način, je bistvo zgoraj napisanega predvsem v tem, da ostanemo zvesti sami sebi in vztrajamo z zavedanjem, da bomo ta izziv premagali.

Urška Mlinar, psihologinja