ljubezen-nasvet

Vprašanja na tosemjaz.net.
jazverjamem
Objave: 349
Pridružen: 08 Maj 2012 17:23

ljubezen-nasvet

ObjavaNapisal jazverjamem » 23 Apr 2017 21:46

Pozdravljeni,

prosil bi, da teme ne objavite javno. Hvala.

/izbrisano v uredništvu/
jazverjamem
______________
What you seek
is seeking you.
-Rumi
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: ljubezen-nasvet

Uredništvo » 03 Maj 2017 10:59

Odgovor svetovalke
________________

Izkušnja prve ljubezni je resnično zelo močna, nekako zaznamuje za vse življenje. Ne ravno vse osebe, a tiste, ki živijo skladno s samim seboj in to nekako pričakujejo tudi od drugih, konec prve ljubezni boli še bolj. Posebej še, ker so zaključki (praviloma) brez pravega odgovora. Zakaj ?

Odgovora ni. Na čustvenem področju pogosto ni racionalnih odgovorov in čustvene odločitve so same po sebi iracionalne. Odgovori so razvidni, bolj jasni iz daljave časa. Kot pravi pregovor, čas edini celi rane ljubezni; v tem je zrno resnice. Čez mnogo, mnogo časa smo potem hvaležni za izkušnjo prve ljubezni, ki nas je veliko naučila. Zlasti o sebi.

Kot praviš, si drugačen človek. Notranje nemiren, potrebuješ samoto, umik. Tista obeležja, ki so ti prej veliko pomenila in so sicer pomembni gradniki v življenju (odličnost, vozniški izpit, dobro, zanimivo in obetavno delo, vodilno mesto v družbi vrstnikov...), nimajo pravega leska. Notranje bolečine preglasijo vsakdanjost.
Zdravilo za svoje bolečine boš našel v sebi. Kot praviš, si prvič popolnoma zaupal ljubljeni osebi. Prav to je ljubezen; ne sprašuješ, zakaj in kako, preprosto se ji predaš. Zna biti kratkotrajna, a intenzivna. Prva posebej. Ljubljena oseba očitno ni čutila prav tako kot ti. Morda ne želi daljših zvez, ki postanejo s časom utesnjujoče. Nosijo odgovornost, pripadnost, prilagajanje, odrekanje. Nekateri tega ne zmorejo, ne znajo ali nočejo sprejeti. Take odločitve niso vedno racionalne, so tudi podzavestne, intuitivne; da, znajo pa biti tudi preračunljive. Morda se ti zato ljubljena oseba izmika, ne želi pogovora; morda ne bi znala pojasniti, ZAKAJ je konec. In to na tako brezoseben način; SMS. Sodobni komunikacijski medij je krut, neizprosen. Dokončen.

Težko je sprejeti prav to dokončnost. Zahteva čas. Ko jo sprejmeš, se s tem odločiš tudi, da greš naprej. Da ti življenje ne tiči več ujeto na nulti točki. Da si drugačen, boljši za dragoceno izkušnjo in da želiš živeti naprej. Da morda ne gre zaupati vsakemu človeku. Vzemi si čas in oblikuj načela, po katerih boš presojal vrednost oseb, ki vstopajo v tvoje življenje. Distance z drugimi osebami je tažko daljšati, ko so nam enkrat (pre)blizu. Je že tako, v življenju srečamo veliko znancev in le peščico prijateljev; ljubezen je redkost. A sem prepričana, da te bo našla, da jo boš prepoznal in začutil.

Daj si čas, potrebuješ ga zase, da zaceliš vse rane. In da, ne zapiraj se med štiri stene in ne utapljaj se v delu. Pojdi ven z vrstniki, pojdi v naravo, teci, kolesari, karkoli; da te bo spopadla lakota in da se boš spet počutil TI, kot si le TI. A vendar malo drugačen, bogatejši za izkušnjo, ki - kakor čudno se bere, je boleča, a velika učiteljica.

Lep pozdrav,
Žarka Brišar Slana, univ. dipl. psihologinja
jazverjamem
Objave: 349
Pridružen: 08 Maj 2012 17:23

Re: ljubezen-nasvet

ObjavaNapisal jazverjamem » 03 Maj 2017 15:15

Pozdravljeni,

moj odgovor naj ne bo javen �.

/izbrisano v uredništvu/
jazverjamem
______________
What you seek
is seeking you.
-Rumi
jazverjamem
Objave: 349
Pridružen: 08 Maj 2012 17:23

Re: ljubezen-nasvet

ObjavaNapisal jazverjamem » 20 Dec 2017 22:59

Pozdravljeni,

spet bi prosil, da vprašanja ne objavite javno :)
/izbrisano v uredništvu/
Hvala za odgovor
jazverjamem
______________
What you seek
is seeking you.
-Rumi
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: ljubezen-nasvet

Uredništvo » 04 Jan 2018 10:16

Odgovor svetovalke
_________________

Ljubezen je eno od najbolj kompleksnih čustev. Ne moremo ji priti do dna z racionalnim razmišljanjem, ker če je ljubezen tista prava, je iracionalna, spontana, neoprejemljiva in hkrati povsod. Pravijo, da smo zaljubljeni takrat, ko ne vemo razloga, zakaj ravno v to osebo; čutimo ljubezen in to je to. Ko začnemo iskati argumente, zase seveda, je to že presojanje ljubezni, ali je tista prava za nas, ali ima prihodnost, ali je čutenje ljubezni vzajemno.

Iz tvojega razmišljanja čutim, da prve ljubezni še nisi prebolel, da še odzvanja v tebi in tako še nisi pripravljen za novo ljubezen. Nobena od ljubezni ne more biti taka kot prva, nikoli. Po prvi nehote, podzavestno, vsako naslednjo primerjamo. Prva ljubezen nam je merilo, vse druge merimo po njej. Tudi vključimo neke miselne varovalke, želimo se zaščititi, da bi se izognili trpljenju, ki ga je zapustila prva ljubezen.

In kot povsod, vsakdo doživlja ljubezen po svoje. Bolj ko so izražene sposobnosti čustvovanja - čustev se namreč tudi učimo, vse življenje - močneje občutimo svoja čustva, do bolečine, ki jo opisuješ tudi sam.

Praviš, da ob fantu, s katerim sta, ne občutiš tako kot prvič. Celo zmrazi te ob misli, da bi se zbližala še bolj. Spoštuj, upoštevaj svoja občutja, svojo intuicijo. Ne vztrajaj v zvezi, ki te ne prevzame. Nova ljubezen naj ne bo nadomestek prejšnje; naj živi po svoje. Dokler tega ne boš čutil iskreno, brez zadržka, v tebi pač še ni prostora za novo ljubezen. Prijateljstva, simpatije lahko vodijo v ljubezen; a tista "na prvi pogled" je običajno ena sama, neponovljiva.

Žarka Brišar Slana, univ. dipl. psihologinja