Ogrci�

Vprašanja na tosemjaz.net.
Lolek��

Ogrci�

ObjavaNapisal Lolek�� » 21 Apr 2017 22:43

Pozdravljeni!
Imam problem. imam fuuuuul veliko mozoljev (po hrbtu, obrazu, prsih) vecina je teh črnih ogrcev in so res zelo grdi imam pa tut te gnojne al kako se jim reče in od teh dobivam brazgotine ze zdaj jih imam po hrbtu ter ponekot na obrazu. Zaradi tega sem bla pri zdravniku in mi je predpisal eno kremo sam mi sploh ni pomagala meni se je zdelo da imam se vec mozoljev. Vem da si jih ne bi smela stiskati saj to povzroca te brazgotine ampak res so zelo grdi. Kaj na naredim z njimi? Ker me je res ful sram boleči kaksno bolj odprto majcko ker se vidijo moji mozolji in brazgotine. Ali bodo te brazgotine kdaj izginile? In ali bodo mozolji cez leta tudi izginili kar sami od sebe ali si jih moram postiskat se posebej te črne ogrce?
Hvala vam za vse odgovore�
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Ogrci�

Uredništvo » 03 Maj 2017 09:05

Odgovor svetovalke
_________________

Pozdravljena!

Po tvojem opisu imaš zelo verjetno akne. So zelo pogosta kožna bolezen, ki se najbolj razmahne v puberteti zaradi hormonskih sprememb, deloma pa lahko nanje vpliva tudi stres, alkohol, kajenje ali določene vrste hrane (čokolada, močne začimbe), kar pa ni povsem dokazano. Pomembni so tudi dedni dejavniki.

Pri aknah gre za moteno izločanje loja iz lojnic in pridruženih bakterij, ki povzročijo vnetje lojnic in nastanek velikih bolečih pordelih mozoljev oziroma aken. S stiskanjem ali praskanjem se koža poškoduje, kar še dodatno pripomore k nastajanju brazgotin, bakterije pa se še bolj raznašajo. Pomembno je, da se ne dotikaš kože z umazanimi rokami. Koristno je čistiti kožo z vodo, blagimi mili in toniki, ki blago razkužujejo kožo. Na kožo ne nanašamo mastnih mazil, ki še bolj zaprejo pore. Najbolje, da se v lekarni posvetuješ s farmacevtom, kateri pripravki so primerni za mastno in aknasto kožo. Priporočljiv je tudi obisk kozmetičarke, ki ti bo strokovno odstranila ogrce.

Če pa so spremembe na koži zelo izražene in nastajajo brazgotine, je prav, da te ponovno pregleda tvoj zdravnik, saj je v nekaterih primerih potrebno zdravljenje z antibiotiki lokalno ali v obliki tablet, morda te napoti tudi k dermatologu.

Lep pozdrav.
Lucija Gobov, dr.med.,
specialistka pediatrije
jazverjamem
Objave: 349
Pridružen: 08 Maj 2012 17:23

Re: Ogrci�

ObjavaNapisal jazverjamem » 05 Maj 2017 10:29

Pozdravljen,

če meniš, da so tvoje akne v takšne stadiu, da ti bodo pustile trajne brazgotine, še enkrat obišči zdravnika. Pogovori se z njim in ga prosi za napotnico k dermatovenerologu.

V vsakem primeru upoštevaj nasvete, ki ti jih je svetovalka nanizala. Danes obstaja cel kup različnih pripravkov, ki pojav nastanek aken oblažijo, ne pa tudi preprečijo. V vsakem primeru, preden boš začel morebiti jemati druge tablete kot so antibiotiki, ali Roaccutane boš moral preizkusiti še druge možnosti.

Je pa res, da so Roaccutane tablete tiste tablete, ki akne preprečijo v več kot 90% in to trajno. Pogovori se o tem s tvojim zdravnikom.
Jaz, zahvaljujoč tem tabletam aken nimam več.

Lepo bodi.
jazverjamem
______________
What you seek
is seeking you.
-Rumi