Tattoo

Vprašanja na tosemjaz.net.
420xD

Tattoo

ObjavaNapisal 420xD » 10 Apr 2017 17:42

Zanima me, če je "zdravo" narediti tattoo pri 15 letih. LP
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Tattoo

Uredništvo » 11 Apr 2017 14:04

Odgovor svetovalke
_________________

Pozdravljen(a).

Pri tetoviranju gre v bistvu za poškodbo kože. Res je, da se s tem lahko ustvari lepa umetnina, vedno so pa možni tudi zapleti, za katere moraš vedeti preden se za tattoo odločiš. Ker se tkivo pri tetoviranju poškoduje, se mora nato tudi zaceliti, pri tem pa obstaja možnost, da celjenje ne steče tako kot je treba in pride do razrasti brazgotinskega tkiva, kar pa tudi pokvari videz tatuja. Lahko pride tudi do okužbe tetoviranega predela oz. prenosa nevarnih virusov ali bakterij, ki se prenašajo s krvjo (to je odvisno tudi od kvalitete in čistoče orodja, ki ga uporabljajo v tattoo studiju).

V redkih primerih lahko tetovaža vpliva na izvid določenih slikovnih preiskav (MRI), če bi jo kdaj v življenju potreboval. Nenazadnje pa je to trajna sprememba na koži, glede na tvoja leta pa se bo tvoje telo še nekaj časa razvijalo in ti končni rezultat morda čez nekaj let ne bi bil všeč.

Če povzamem in ti odgovorim na vprašanje, menim, da pri 15 letih ni zdravo narediti tattoo. Je pa to vedno odločitev, ki jo sprejme vsak pri sebi.

Lep pozdrav,
Sanja Vulović, dr. med.
IHelp

Re: Tattoo

ObjavaNapisal IHelp » 12 Apr 2017 13:54

S tetoviranjem počakaj do takrat, da nehas rasti. Vse se lahko zgodi (npr rast in sprememba oblike kože) in tatu je izmaličen. In to je grdo... Počakaj...
Avatarka

Re: Tattoo

ObjavaNapisal Avatarka » 12 Apr 2017 18:09

Pozdravljeni. Brala sem, da je bilo enkrat zakonsko tako, da do 18. leta starosti si za narediti si tattoo ali piercing potreboval imeti dovoljenje staršev. Zdaj pa sem brala, da je zakonsko tako, da je potrebno do 15. leta za si narediti tattoo ali piercing imeti dovoljenje staršev. Kako je dejansko s tem?
jazverjamem
Objave: 349
Pridružen: 08 Maj 2012 17:23

Re: Tattoo

ObjavaNapisal jazverjamem » 13 Apr 2017 10:41

Pozdravljeni,

kakšna je možnost razrasti brazgotinastega tkiva, če si/ jemlješ Roaccutane tablete in se greš tetovirati?

V stranskih učinkih je omenjeno brazgotinjenje. Zato sprašujem. Zdravnica je tako ali tako proti tetoviranju ob uporabi kapsul pa pravi, da tetoviranje odpade.
Kaj pa potem? So možnosti brazgotinjenja večje?

Hvala za odgovor.
jazverjamem
______________
What you seek
is seeking you.
-Rumi
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Tattoo

Uredništvo » 18 Apr 2017 08:14

Odgovor svetovalke
________________

Pozdravljena,

vsi mlajši od 18 let potrebujejo pisno privoljenje staršev za tattoo, določeni studiji zahtevajo tudi spremstvo staršev, če si stara manj kot 17 let.

Lep pozdrav,
Sanja Vulović, dr. med.
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Tattoo

Uredništvo » 18 Apr 2017 08:15

Odgovor svetovalke
________________

Pozdravljen(a)!

Glede na učinke zdravila na kožo, menim, da bi tetoviranje bila precej neprijetna izkušnja-koža bi bila izrazito razdražena, celjenje bi potekalo veliko slabše in posledica bi lahko bila tudi slab končni videz tetovaže. Moj nasvet bi bil, da s tetoviranjem počakaš dokler jemlješ Roaccutane.

Lep pozdrav,
Sanja Vulović, dr. med
Avatarka

Re: Tattoo

ObjavaNapisal Avatarka » 18 Apr 2017 13:19

Pozdravljeni. Brala sem odgovor varuhinje otrokovih ali človekovih pravic (ne spomnem se več) nekemu dekletu, ki je spraševala, ali si lahko gre pod osemnajstim letom delati tattoo brez dovoljenja staršev. Varuhinja pa ji je odgovorila, da v Sloveniji dobijo otroci s 15. letom starosti zakonsko pravico do svobodnega odločanja o lastnem telesu (ali nekaj takšnega) in, da to torej vključuje tudi svobodno odločanje o lastnem telesu glede tattooviranja in piercingov. Da si torej lahko od 15. leta dalje po zakonu daš delati tattoo brez dovoljenja staršev. Torej to ne drži?
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Tattoo

Uredništvo » 21 Apr 2017 08:32

Odgovor svetovalke
_________________

Ponovno pozdravljena,

Res je, kar ti je varuhinja človekovih pravic povedala. Jaz sem ti odgovorila na vprašanje glede na informacije, ki sem jih pridobila iz tetovažnih studijev-tudi oni namreč lahko postavijo pogoje glede starostne omejitve, pri kateri želijo, da otroci pridejo s soglasjem staršev. Nisem pa prepričana, če to velja za vse, to boš morala preveriti sama.

Lep pozdrav,
Sanja Vulović, dr.med.