Narobe svet

Vprašanja na tosemjaz.net.
Gregorg

Narobe svet

ObjavaNapisal Gregorg » 07 Feb 2017 10:44

Pozdravljeni. Potrebujem pomoč. Kaj naj storim, nobeden me ne mara, vsi so nesramni do mene. Imam bolezen, kjer me ovira sluh, malce sem gibalno oviran. Naj zacnem pri starsih. Starsi ne razumejo mojih tezav, silijo me h necemu cesar ne morem pocet. Zmerjajo me, ker ne slism usega. Cisto sem zmeden. Naj se poudarim ljubezensko zivljenje. Star sem 20 let. Do sedaj se nisem imev resne zveze. Imev sem 3 punce, ki so mi use 3 dale konec. Sklepam da nisem nobenem vsec. Ne najdem sorodne duse. Veliko punc je ze bilo, ki so mi bile vsec ampak nobene nisem znav osvojiti. Naj se omenim oceta. Grozno je bil nasilen do mene, zdaj sem sav h mami in je bolje, vendar tudi pri njej ni roznato. Cisto sem zlomljen. Nevem kaj narediti.
jazverjamem
Objave: 349
Pridružen: 08 Maj 2012 17:23

Re: Narobe svet

ObjavaNapisal jazverjamem » 09 Feb 2017 10:19

Pozdravljen,

prebral sem tvojo temo. Kot mnoge, tudi tvojo večkrat.

Rad bi ti povedal, da na tem svetu nisi sam. Nisi in nikoli ne boš. Verjamem, da imaš veliko težav. Če ti je lažje, ti lahko povem, da jih imamo vsi. Tudi jaz jih imam in v tem trenutku bi najraje izginil. Pa nimam težav v šoli, ampak preprosto se mi je vse skupaj nabralo. Tega je sedaj toliko na mojih plečih, da komaj shajam. Rame me bolijo od nošenja vseh skrbi in težav. V prsih me stiska že cel teden, ker določenih stvari še nisem dorekel.
Ampak kaj to pomeni? To pomeni, da se je potrebno z vsem soočiti. Ni me strah tega in tudi tebe ne rabi bit. Enostavno je treba težava reševati na začetku in to morda že zdaj počnem. Morda zato, ker ne morem več shajati. Ampak sem pripravljen. Pripravljen sem na srdit boj proti vsem tem, kar me teži. Rad bi pripravil tudi tebe.
Kaj lahko odnesem iz te bitke? Rane? Misli? Skrbi? Moč? Napake? Znanje? Ne vem. Ampak v bistvu komaj čakam, da začnem. Toliko me čaka. Toliko lahko še naredim.

Najprej, kar se tiče tvojih lastnosti. Verjamem, da se ti večkrat zdi, da je življenje nepravično. Vem. Tudi meni se zdi. In mislim, da me je prepričalo. Ampak ne omagujem. Še vedno imam upanje, da lahko drugim pomagam takrat, ko mojo pomoč potrebujejo. Ti, jo sedaj. In pomagam ti.
Rad bi ti povedal, da ti lahko brez tega, da te poslušam ali vidim rečem, da si lep. Čudovit in edinstven. Ne potrebujem drugih čutil kot zgolj pozitivno misel in dejstvo, da je vsak človek čudovit.
Rad bi te vprašal kaj skrivaš v sebi? Katere so tvoje dobre lastnosti? Omeni mi jih! Katere so tvoje pozitivne misli? Napiši mi jih. Katere so tvoje dobre navade? Kaj si? Kdo si?
Ne glede na tisoče napak, ki jih lahko najdeš na sebi, je to še vedno in zgolj samo tvoje mnenje. Je to pravično? Je pravično, da na sebi opaziš samo napake, ki ti krojijo življenje? Če ti krojijo življenje še ne pomeni, da so slabe, veš.

Kaj je to življenje? Kaj ti predstavlja? Nič se ne more, razen tega, da se živi. In samo ti, ti izbiraš kako boš živel. Lahko se smiliš samemu sebi. Lahko vztrajaš in kljub težkim situacijam pogumno stopaš naprej.
Kajti ne veš kaj ti življenje prinaša. Res ne. Ne veš in nikoli ne boš. Treba je samo živeti. Zdaj in samo v tem trenutku.
Morda si utrujen. Od vsega. Od dram in takšnih in drugačnih težkih trenutkih. Ampak prosim ne obupaj. Ne zaradi mene, ampak zaradi sebe.
Zato, ker si vreden. Ker si človek. Ker lahko narediš toliko dobrega.

Verjamem vate. Zelo verjamem vate.
jazverjamem
______________
What you seek
is seeking you.
-Rumi
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Narobe svet

Uredništvo » 16 Feb 2017 08:19

Odgovor svetovalke
__________________

Spoštovani Gregor, ob vsem, kar sem prebrala o tem, kaj si doživljal in kaj vse ti povzroča težave, sem se zamislila. Posebej nad tem, ko pišeš, da tako pri očetu kot pri mami ne najdeš razumevanja. Oče je bil nasilen do tebe, pri mami pa se tudi ne počutiš najbolje. Iz pisma ne razberem, ali si še vključen v šolanje ali pa si morda zaposlen, delovno aktiven in vključen v kakšne delavnice. Si se šolal v redni šoli, glede na tvoje težave s sluhom in gibanjem ? Ali imaš kje osebo, strokovnega delavca, delavko, ki bi ji lahko zaupal in bi ti bila v pomoč? Morda razmišljaš o tem, da bi živel samostojneje, v kakšni bivalni skupnosti na primer, ki jih imajo številne nevladne organizacije, tudi invalidske. Tam bi lahko razvijal interese, ki jih imaš in ki so skladni s tvojimi sposobnostmi ter, kar je najpomembneje, našel vrstnike in vrstnice za druženje in prosti čas.

Kadar smo v stiski, nam je lažje, ko najdemo sogovornika, ki mu zaupamo. Tudi zato, da se upremo nasilju in pričakovanjem okolice, da smo uspešni celo v tistem, česar zaradi svojih omejitev ne zmoremo. Kot razumem, je zate največja ovira slab sluh; morda se ga da izboljšati s slušnim aparatom, zdravljenjem? O tem svetujem, da se pogovoriš s tvojim zdravnikom, zdravnico. Poizvej, ali v okolici, v kateri živiš, deluje kakšno društvo, kjer bi našel sogovornike in skupaj z njimi iskal zase širše možnosti za druženje, preživljanje prostega časa ali tudi za bivalno osamosvojitev od doma. Pomoč oziroma informacije lahko poiščeš tudi na Centru za socialno delo na območju, kjer živiš.

Upam, da imaš v svoji okolici kakšnega odraslega prijatelja, sestro, brata ali morda sorodnika (teto, babico ), ki te dobro pozna in mu lahko zaupaš svoje težave. Veliko lažje ti bo, ko boš imel v oporo in pomoč nekoga, ki te razume in ti iskreno želi pomagati.

Prosim, oglasi se še, da skupaj poiščeva izhode iz težav, ki jih imaš. Bodi odločen in pogumen, postavi se zase . Prepričana sem, da boš znal osvojiti pozornost deklice, kot jo iščeš. Nič se ne mudi, saj veš, največjo srečo dolgo iščemo, potem nas pa sama najde takrat, ko najmanj pričakujemo.

Pa srečno!
Žarka Brišar Slana, univ. dipl. psihologinja