E

Vprašanja na tosemjaz.net.
quawert

E

ObjavaNapisal quawert » 03 Dec 2021 07:38

Naj ne bo javno, prosim.

// izbrisano v uredništvu //
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: E

Uredništvo » 03 Dec 2021 13:06

Odgovor svetovalke
_________________

Pozdravljena,

najprej hvala, da si se obrnila na svetovalnico in si delila svojo stisko.
Pišeš, da je mamina bolezen zaznamovala tvoje celotno življenje, saj je mama zaradi svojega zdravstvenega stanja zelo zaskrbljena in zadržana. Svojo zaskrbljenost prenaša tudi nate. Verjamem, da zna biti to zate zelo naporno in izčrpavajoče, saj te na eni strani skrbi za mamo, na drugi strani pa si želiš manj skrbi glede tvojega lastnega zdravja. Po drugi strani pa se ti postavljajo tudi vprašanja glede tega, če obstaja možnost, da bi imela tudi ti podobne napade, kot jih ima mama.

Vprašanje glede dednosti lahko sicer nasloviš tudi na zdravnika oz. zdravnico, saj bo ta zagotovo ponudil/-a boljšo razlago. V splošnem pa velja, da je pojavnost epilepsije zelo zapletena, prav tako pa dednost – zato naj bi se epilepsija le malokrat prenesla na otroka. Vsekakor pa predlagam, da se o tem pogovorita z bolj usposobljenim strokovnjakom.

Skušaš si tudi poiskati razlago za mamino vedenje. Sama si našla kar nekaj razlag, zagotovo pa jih je v ozadju še več. Ker si želiš, da bi se mama razbremenila in počutila bolje in ker si želiš, da bi bilo manj obremenjenosti in skrbi tudi s tvoje strani, ti priporočam, da se skušaš z mamo o tem pogovoriti. Priporočljivo in dobro bi bilo, da bi si mama poiskala neko psihološko pomoč, ki bi ji koristila predvsem pri spoprijemanju s strahom in konstantno zaskrbljenostjo. V kolikor pa se mama s tem ne bi strinjala, ti predlagam, da si sama poiščeš osebo, na katero se lahko s svojo stisko obrneš (npr. svetovalno delavko, psihologinjo, svetovalko itd.). Ta te lahko opolnomoči za situacijo, ki jo opisuješ in skupaj bi lahko našli strategije za spoprijemanje s stisko.

Pomembno je, da imaš tudi ti osebo, na katero se lahko obrneš in ji poveš, kako se ob vsem tem počutiš.

Želim ti vse dobro in te lepo pozdravljam,

Urška Pisar, dipl. psihologinja (UN)
quawert

Re: E

ObjavaNapisal quawert » 04 Dec 2021 00:26

Naj ne bo javno, prosim.

// izbrisano v uredništvu //
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: E

Uredništvo » 06 Dec 2021 14:18

Odgovor svetovalke
_________________

Pozdravljena,

ker praviš, da mama ne želi pomoči s strani psihologa, ti predlagam, da si skušaš (kot sem ti pisala že zadnjič), sama najti neko podporo in pomoč. Verjamem, da ti je hudo, ko opazuješ mamo in vidiš njeno stisko, zato bi bilo res dobro, da bi se lahko ti o svojem doživljanju ob vsem tem z nekom pogovorila. Da bi skušala najti načine, kako mami na lep in spoštljiv način sporočiti, da je v določenih vidikih preveč zaščitniška; da bi našla načine, kako postati bolj samostojna; da bi našla strategije za spoprijemanje s čustvenimi obremenitvami… Da bi se lahko tudi ti z nekom pogovorila o tvojih skrbeh – bodisi glede zdravja ali pa tudi glede česa drugega.

Postavljajo se tudi vprašanja glede sladkorne bolezni pri mami in glede povečanega tveganja za pojav te bolezni pri tebi. Za ustrezen odgovor na ta vprašanja na žalost nisem usposobljena, zato ti predlagam, da slednja usmeriš na zdravnika ali pa ta vprašanja ponovno zastaviš kot novo vprašanje na svetovalnici – tako bodo prišla do ustrezno usposobljene osebe.

Tukaj pa ti prilagam še vire pomoči, kamor se lahko obrneš:
- svetovalnica Posvet (kontakt: 031 704 707 ali info@posvet.org),
- svetovalna služba na tvoji šoli,
- psiholog v tvojem kraju,
- TOM telefon (kontakt: 116 111; dosegljivi vsak dan med 12. in 20. uro).

Želim ti vse dobro,
Urška Pisar, dipl. psihologinja (UN)
quawert

Re: E

ObjavaNapisal quawert » 07 Dec 2021 02:14

Lahko še odgovor zdravnice, prosim.
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: E

Uredništvo » 08 Dec 2021 12:05

Odgovor svetovalca
_________________

Pozdravljena,

pri vsaki sladkorni bolezni se svetuje, da se posameznik drži diete. Tako da to, da ima ob zdravilih še dieto, ne pomeni, da gre za težjo obliko bolezni. Tip 2 je delno tudi dedno pogojen, a je predvsem odvisen od življenjskega sloga, zato ti svetujem uravnoteženo prehrano, dovolj gibanja, kontroliranje telesne teže. Tip 2 se redko kaže v mladosti, tisto je bolj značilno za tip 1 sladkorne bolezni.

Upam, da moj odgovor kaj pomaga.

Bodi dobro,
Igor Rakuša, dr. med.,
specialist družinske medicine
quawert

Re: E

ObjavaNapisal quawert » 08 Dec 2021 12:28

Naj ne bo javno.
// izbrisano v uredništvu //
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: E

Uredništvo » 08 Dec 2021 16:39

Odgovor svetovalca
_________________

Pozdrav,

epilepsija, ki je posledica poškodbe ni dedna.

Bodi dobro,
Igor Rakuša, dr.med.,
specialist družinske medicine