Nazivi

Vprašanja na tosemjaz.net.
AnaAna1

Nazivi

ObjavaNapisal AnaAna1 » 27 Nov 2021 20:04

Pozdravljeni!
Ker sem oseba ki je rada razgledana in ker je zdravstvo tema in podrocje kjer delam me zanima nekaj.
Ker sem trenutno na praksi v bolnici in sem glih vceraj dobila nalogo od glavne sestre da sem na gine. oddelek nesla nekaj sem se tam zagledala na nazive ki jih imajo zdravniki in zato me zanima kakšne so razlike med spodnjimi nazivi in kaj pomenijo? Zakaj majo eni 2x isti naziv drugi samo enkrat ipd… upam na odgovor :))

Dr. Ime priimek dr. Med. spec. Gin. In por.
Ime priimek dr. Med. spec. Gin. In por.
Doc. Dr. Ime priimek dr. Med. spec. Gin. In por.
Asist. Dr. Ime priimek dr. Med. spec. Gin. In por.
Asist. Ime priimek dr. Med. spec. Gin. In por.

Zavedam se nazivov na koncu “doktor medicine specialist ginekol. In porodništ..” ampak mene bolj “firbec” matra nazivov spredaj in ali ce je razlika med njihovimi deli in šolanjem? Glede na to da so vsi ginekologi/porodnicari….

Lp. :))
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Nazivi

Uredništvo » 29 Nov 2021 14:52

Odgovor svetovalke
________________

Pozdravljena,

hvala za tvoje zanimivo vprašanje, ki kaže, da res pronicljivo in radovedno opazuješ. Kot sama ugotavljaš, so vsi navedeni zdravniki (zato dr. med.) z zaključeno specializacijo iz ginekologije in porodništva. Nekateri med njimi – tisti, ki imajo »dr.« pred imenom – so opravili tudi znanstveni doktorat in so torej doktorji znanosti. Naziv asistent pomeni habilitacijo, ki je potrebna na izvajanje vaj v visokošolskem izobraževanju, naziv docent pa je še višji naziv, ki omogoča tudi izvajanje predavanj. Zapisano za imeni je torej izobrazba, pred imenom pa so znanstveni in habilitacijski nazivi.

Želim ti uspešno opravljanje prakse in veliko »firbca« še naprej,

dr. Katja Košir, univ. dipl. psihologinja