hemo

Vprašanja na tosemjaz.net.
Wob

hemo

ObjavaNapisal Wob » 25 Nov 2021 23:35

Zdelo se mi je, da sem slabokrvna, ker mi vsi pravijo, da sem bleda kot smrt, potem pa mi je zdravnica rekla, da imam odličen hemoglobin. Je pa tako, ker sem se bala, da doma ne jemo dovolj hrane z železom, sem si kupila šumeče tablete z železom. Zdaj ne vem ali je hemoglobin odličen zaradi tega ali bi bil ok tudi če ne bi jemala dodatka? Kdaj je sploh priporočljivo jemati dodatek? In kdaj je priporočljivo jemati dodatek vitamin b12, ker igra tudi vlogo in kakšni so simptomi pomanjkanja vitamina b, kako se testira vrednost vitamina b12?
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: hemo

Uredništvo » 26 Nov 2021 16:35

Odgovor svetovalke:
_________________

Pozdravljena!

Odlična vprašanja! Za sintezo hemoglobina sta res pomembna oba, vitamin B12 in železo, pa tudi nekateri drugi vitamini. Ob pomanjkanju enega ali drugega se to kaže s slabokrvnostjo oziroma anemijo. Nadomeščati ju je potrebno, kadar dokažemo pomanjkanje, ki ga pri tebi niso, pa še takrat ju nadomeščamo z dodatki, ki jih predpisujemo zdravniki. Za oba dokažemo pomanjkanje s posebnimi laboratorijskimi preiskavami, ki jih napravimo kadar odkrijemo anemijo (nizek hemoglobin). Če imaš uravnoteženo prehrano in normalen hemoglobin, pomanjkanja tudi ne pričakujemo. Da bi se jemanje železa poznalo na krvi, bi ga morala jemati vsaj tri mesece ali več vsakodnevno, nič veliko pa ne bi vplival na vrednost hemoglobina, če je bila ta že pred pričetkom jemanja normalna. Simptomi pomanjkanja vitamina B12 ali železa so klasični simptomi slabokrvnosti: utrujenost, bledica kože, težka sapa ob naporu, vrtoglavica ob vstajanju,...pri hudih pomanjkanjih vitamina B12 pa lahko opažamo tudi nevrološke težave, ki so sicer zelo redke.

Srečno!
Katarina Zemljak, dr. med.,
specializantka interne medicine
Wob

Re: hemo

ObjavaNapisal Wob » 26 Nov 2021 19:56

Šumeče tablete (14 mg) sem jemala več kot tri mesece vsakodnevno. Mogoče je to vplivalo, da sem imela hemoglobin 148? Če tega ne bi jemala, bi imela še vedno normalnega, ampak ne tako visokega mogoče ali ne? Kdaj se šteje kot dovolj železa v prehrani in kdaj je smiselno jemati prehranske dodatke železa ali vitamina b12?
Zanima me še za kalcij in magnezij. Pijem kavo in kava vem, da "jemlje kalcij in magnezij iz telesa", bi bilo mogoče dobro jemati kalcij za zaščito kosti in magnezij za preprečevanje krčev?
Glede prehranskih dodatkov me tudi zanima, kdaj in katere je priporočljivo jemati ali velja to samo ob povečanih potrebah/posebnih stanjih& slabi prehrani, da se jih jemlje?
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: hemo

Uredništvo » 04 Dec 2021 11:37

Odgovor svetovalke
_________________

Težko rečem kaj je vplivalo na tvoje vrednosti hemoglobina. Če telo nima potreb po železu, ga odvečnega shrani ali izloči, hemoglobin se ne proizvaja v neomejenih količinah, le toliko kolikor ga potrebujemo. Za osebe med 14-im in 18-im letom, ki imajo menstruacijo, je priporočena količina dnevnega vnosa železa 15mg. Ob raznovrstni prehrani ga torej lahko dobiš dovolj tudi brez dodatkov. Ti so priporočeni ob dietnih omejitvah, ko se domneva, da s prehrano ne vnesemo dovolj železa ali vitamina B12 (vegani, frutarijanci npr). Kava zavira absorpcijo železa, če jo zaužijemo hkrati s hrano, nikakor pa ne jemlje kalcija in železa ven iz telesa. Kalcij se priporoča ženskam v menopavzi zaradi preprečevanja osteoporoze in ob dalj časa trajajočih terapijah s kortikosteroidi. Magnezij nadomeščamo v primeru dokazanega pomanjkanja, včasih tudi kot terapevtski poskus pri migrenskih glavobolih. Za samo preprečevanje krčev, če ni dokazanega pomanjkanja, ni dokazov, da pomaga. Dodatke torej jemljemo previdno, po navodilih in posvetu z zdravnikom, kadar je to res potrebno. Ni splošnih priporočil glede jemanja pri zdravih ljudeh, ki se zdravo prehranjujejo.

Lep pozdrav,
Katarina Zemljak, dr. med.,
specializantka interne medicine