Poklici z 3 letno poklicno

Vprašanja na tosemjaz.net.
Anonymous321

Poklici z 3 letno poklicno

ObjavaNapisal Anonymous321 » 15 Maj 2019 21:54

Pozdravljeni!

Zanima me kakšni poklici so za 3 letno solo oz. brez srednje šole. Problem je da mi ne gre dobro v šoli ne glede na to da se trudim.
Rad bi imel kakšno službo s tako izobrazbo kjer ne bom imel tudi min. plače.

Lp
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Poklici z 3 letno poklicno

Uredništvo » 17 Maj 2019 14:04

Odgovor svetovalke
__________________

Pozdravljen Anonymous321,

sprašuješ me več stvari. Najbolje, da greva kar po vrsti.

Ko zaključiš osnovno šolo, ne pridobiš poklica. Poklic na srednješolski ravni boš pridobil, v kolikor boš uspešno zaključil katerikoli dvo, tri ali štiriletni strokovni program. Programi se med seboj razlikujejo glede na zahtevnost in dolžino trajanja izobraževanja. Med katerimi programi lahko izbiraš, si lahko natačno ogledaš v razpisu za vpis v srednje šole (link: http://www.mizs.gov.si/si/delovna_podro ... dnje_sole/). Poklici, za katere se lahko izobražuješ na triletnem strokovnem programu, so npr. mesar, elektrikar, avtomehanik, mizar, mehatronik, orodjar ... Naštela sem poklice, ki jih na trgu dela tudi primanjkuje. To pomeni, da so že tekom izobraževanja dijakom na voljo kadrovske štipendije oz. štipendije za deficitarne poklice.

Sprašuješ me kakšno delo lahko opravljaš brez poklica. Takšno delovno mesto je npr. voznik tovornjaka. Naj pa ti povem, da kljub temu, da delodajalci med pogoji za zaposlitev sicer zapišejo, da je dovolj zaključena osnovna šola, bodo vendarle raje izbrani kandidata, ki bo znal še kaj več, imel zaključeno npr. tri letno strokovno šolo....

Vsekakor še vedno velja - več znaš, več veljaš in temu primerno je tudi plačilo oz. plača. Predlagam ti, da se potrudiš v šoli, da zaključiš srednješolsko izobraževanje in da si že v času šolanja aktiven pri kakšnem obrtniku, kot npr. vajenec.
Kaj praviš?

Verjamem vate. Bodi dobro,
Barbara Stožir Curk, univ. dipl. psihologinja