kot je že bilo

Odgovori

Moški
Ženski
Neizbrano

BBKoda is Vklopljeno
[img] je vklopljen
[flash] je izključen
[url] je vklopljen
Smeški so izklopljeni

Pregled teme
   

Razširi pogled Pregled teme: kot je že bilo

Re: kot je že bilo

Napisal Uredništvo » 14 Avg 2012 12:35

Odgovor svetovalca
________________

Dragi fant!

Tvoje vprašanje se nanaša na pojav, ki ga opažaš pri sebi: zakaj imamo včasih občutek, kot da se je nekaj, kar smo pravkar doživeli, enkrat že zgodilo oz. da smo to nekoč že doživeli. Zaznavanje oziroma prepoznavanje nekega dogodka, neke situacije, kar je pravzaprav posploševanje pretekle izkušnje, utegne biti zmotno, tako da nekaj, česar še nikoli nismo videli, prepoznamo kot že znano, že videno. Takšnemu pojavu pravimo »že videno« (»déjà vu« - izg. dežá ví). Gre torej za občutje, pri katerem se zdi, da se je pravkar videno dogodilo že prej, čeprav se zagotovo ni.

Tak pojav ni redek in se dogaja v okviru docela normalnega, vendar zmotnega doživljanja. Velikokrat npr. človek na cesti sreča osebo, ki jo nagovori kot starega znanca, a se mora v naslednjem trenutku opravičiti, ker se je zmotil. Prav tako lahko npr. ponovno doživimo, da pridemo v kak kraj, kjer še nikoli nismo bili, a se nam zdi tako do podrobnosti in v živo znan, da začnemo resno misliti,da smo ga že večkrat videli.

Obratni pojav je »nikoli videno« (»jamais vu« - izg. žame ví). Gre za doživljanje napačnega občutka, ko oseba sedanje dogajanje občuti, kot da ga opravlja prvič, vendar ga je zagotovo že opravljala, doživela v preteklosti. Doživimo občutek, kot da se nekaj, kar smo pravkar doživeli ali pravkar doživljamo, še nikoli ni zgodilo oz. da tega še nikoli nismo doživeli, čeprav se je to zagotovo že zgodilo oz. smo zagotovo že doživeli.

Oba pojava sta povsem normalna, ko pa takšen pojav doživimo, nas obidejo precej neprijetna občutja.

Pobrskal sem tudi po spletu in ti posredujem povezavo na dva prispevka, ki podrobneje opisujeta pojav déjà vu:

http://mojezdravje.dnevnik.si/sl/Za+du% ... z+spominov

http://www.arhivo.com/kaj-je-pojav-deja-vu

Upam, da bodo moj odgovor in ta dva prispevka potešili tvojo radovednost in ti odgovorili na tvoje zanimanje o tem zanimivem pojavu.

Brane But, univ. dipl. psiholog

kot je že bilo

Napisal jazverjamem » 13 Avg 2012 14:14

Živjo,

Včasih, ko pridejo nekateri dogodki.... zabava, igra,... se mi zdi, ( v tistih trenutkih)da sem tiste dogodke že doživel, ne vem zakaj?

hvala

Vrh