OBJAVITE PROSIM ANONIMNO

Odgovori

Moški
Ženski
Neizbrano

BBKoda is Vklopljeno
[img] je vklopljen
[flash] je izključen
[url] je vklopljen
Smeški so izklopljeni

Pregled teme
   

Razširi pogled Pregled teme: OBJAVITE PROSIM ANONIMNO

Re: OBJAVITE PROSIM ANONIMNO

Napisal Uredništvo » 22 Sep 2021 12:37

Odgovor svetovalke
_________________

Pozdravljena.

Najprej naj te pohvalim, da si naredila pogumen korak in se s svojimi problemi obrnila na nas. Res mi je žal za to kar doživljaš v svoji družini. V ospredje stopa težava povezana z očetom. Napisala si, da je tvoj oče že od nekdaj bolj razdražljiv, odkar je babica v domu za ostarele pa njegovo vedenje postaja nevzdržno. Kot si že sama zapisala tvoj oče ni imel lahkega otroštva. To, da skozi otroštvo in vzgojo ne dobimo dovolj topline, ljubezni in podpore lahko pomembno vpliva na naše nadaljnjo delovanje v odraslosti. Seveda smo si različni in se s preteklimi izkušnjami ali primanjkljaji različno spoprijemamo. Vendar pa to ni opravičilo, da se na druge znašamo na način, kot se tvoj oče.

Ste se kdaj med seboj že odkrito pogovarjali o težavah? Na odnos med tvojima staršema in na dogajanje med njima seveda ne moreš vplivati. Lahko pa se z njima poskušaš odkrito pogovoriti. Predlagaj skupni pogovor, kjer jima jasno in odkrito povej, da ti je hudo in te skrbi zate in ostale družinske člane. Tvoja mama več kot očitno lepo skrbi za vse vas, bila pa je na voljo tudi babici, ko je to potrebovala. Morala se bo sama odločiti kaj bo naredila - ali bo na enak način živela še naprej, ali pa se bo postavila zase oziroma umaknila. To kar opisuješ je nasilje in je kaznivo dejanje. Glede na to, da mama verjetno nima dovolj moči, da bi storila ta korak jo poskusi podpreti in k temu še enkrat spodbuditi. Sicer bi bilo dobro, da to storiš ti. Vem, da to ni lahko, saj je tvoj oče, vendar je opisano dogajanje nedopustno. Upam, da bosta z mamo zbrali dovolj poguma in poiskali strokovno pomoč. Pripenjam ti spletno stran za pomoč žrtvam: http://www.prepoznajnasilje.si/nasilje- ... moc-zrtvam.

Bodi močna, poskusi se čustveno distancirati od negativnega dogajanja. Vem, da je to zelo težko, vendar je to preveliko breme za najstnico kot si ti. Ko bo vsega preveč, se o svojih občutkih pogovori s svojim fantom ali prijateljico. Pogovor pomaga, da čutiš podporo in razbremenitev. Prav tako lahko poskusiš poiskati pomoč pri šolskemu svetovalnemu delavcu ali prosiš svojo osebno zdravnico za informacije kako do psihologa. Za zaupen pogovor pa lahko vedno pokličeš tudi na TOM telefon (116 111) ali telefon Samarijan (116 123).

Želim ti veliko moči in podpore na poti, ki je pred teboj. Kadarkoli se lahko spet obrneš na nas.

Vse dobro,
Živa Goter, mag. psihologije

OBJAVITE PROSIM ANONIMNO

Napisal linaaapinaaa1223 » 12 Sep 2021 23:30

Zdravo, sem v veliki stiski, zato vam pišem.

// izbrisano v uredništvu //

Vrh