Problem

Odgovori

Moški
Ženski
Neizbrano

BBKoda is Vklopljeno
[img] je vklopljen
[flash] je izključen
[url] je vklopljen
Smeški so izklopljeni

Pregled teme
   

Razširi pogled Pregled teme: Problem

Re: Problem

Napisal Mateja Blažka » 24 Feb 2021 12:48

Odgovor svetovalke
___________________

Ana pozdravljena,

Odločitev, da se boš razkrila staršem vsekakor ni enostavna. Predstavljam si, da v mislih preigravaš vse možne scenarije in odzive, kar niti ni tako slabo. Greva kar po vrsti. V primeru, da se odločiš za razkritje je dobro, da razmisliš o tem kdaj in kako bi to želela narediti. Kakšna bo reakcija staršev ti žal ne morem napovedati, vsekakor pa je lažje »prenesti« slabšo reakcijo, če si že vnaprej pripraviš različne scenarije in svoje odzive.

Predlagam ti, da si izbereš dan oziroma del dneva, za katerega veš, da je umirjen. Lahko je to vikend po kosilu ali zvečer. Dobro je tudi, da razmisliš na kakšen način bi želela povedati. Nekaterim je npr. lažje, če se razkrijejo s pomočjo pisma. V tem primeru se mi zdi pomembno, da ostaneš v prostoru in počakaš, da starša prebereta pismo. Drugi možen način je seveda z besedami. Npr. »Mami, oči, želela bi se z vama pogovoriti, ker sem glede sebe odkrila nekaj pomembnega in si želim, da sta tudi vidva del tega. Me je pa zelo strah, ker ne vem, kakšna bo vajina reakcija ...« Mogoče bi ti bilo lažje, če bi se najprej razkrila samo enemu od njiju, tistemu, ki ti je bližje?

Ko poveš sledi tisti del, za katerega si predstavljam, da te najbolj skrbi. Mogoče imaš vsaj rahel občutek, kako bi se lahko odzvala? Pomisli na kakšne trenutke, ko je v družini prišlo do pogovora o temi istospolne usmerjenosti. Ob kakšnem filmu, reklami, medijskih objavah ... Kakšni so bili takrat njuni odzivi? Odzivi staršev so lahko zelo različni. Nekateri se odzovejo ljubeče, drugi s šokom, tretji z jezo. Pogosto potrebujejo nekaj časa, da »sprocesirajo« novo informacijo o svojem otroku. Lahko, da ti bodo v tem času postavljali veliko vprašanj. Pomembno je tudi, da se v primeru nasilne reakcije poskusiš umakniti oziroma, če se starši ne pomirijo in bi se počutila ogroženo, pokličeš na številko klica v sili. Če bi potrebovala še kakšno dodatno podporo glede razkritja staršem, mi lahko pišeš tudi v našo svetovalnico na naslov: svetovalnica@legebitra.si.

Glede prijateljice pa ... Meni so bile v moji mladosti takšne situacije vedno težke. Predvsem zaradi strahu ali se bo prijateljstvo s tem končalo in nenehnim preigravanjem možnih izzidov v primeru, da poveš. Mogoče je dober začetek ta, da se tudi z njo odprto in iskreno pogovoriš o svoji spolni usmerjenosti?

Upam, da ti je moj odgovor v pomoč in bo vsaj malo prispeval k temu, da se bo lažje odločiti, kako speljati vse skupaj. Držim pesti za dobre izzide.
Mateja Vilfan, uni. dipl. socialna delavka

Problem

Napisal NuttelaChocolate » 20 Feb 2021 22:28

Pozdravljeni,
Sem Ana stara 17 let in imam težavo. Ni dolgo nazaj ko sem ugotovila da sem biseksualka(da so mi všeč in fantje in dekleta). Ne upam si povedati staršem ker ne vem kakšna bi bila njihova reakcija. Pa še nekaj je... spoznala sem, da mi je postala všeč najboljša prijateljica in ne vem ali ji naj povem ali ne in kaj naj pri vsem tem naredim?
Hvala za odgovor

Vrh