Samozadovoljevanje

Odgovori

Moški
Ženski
Neizbrano

BBKoda is Vklopljeno
[img] je vklopljen
[flash] je izključen
[url] je vklopljen
Smeški so izklopljeni

Pregled teme
   

Razširi pogled Pregled teme: Samozadovoljevanje

Re: Samozadovoljevanje

Napisal Anja Knez » 12 Sep 2020 22:02

Odgovor svetovalke
__________________

Lepo pozdravljen, "Samsam",

najprej naj se ti opravičim za moj pozen odgovor in ker si moral dlje časa čakati nanj. Če te prav razumem, si mladostnik, ki se soočaš z vprašanji, precej značilnimi za obdobje najstništva. Zanima te, ali in v kolikšni meri se imajo starši pravico vtikati v tvoje življenje na področju spolnosti, kakor tudi, koliko besede imajo pri časovnem določanju tvojega prihoda domov, kadar si zunaj. Imam prav?

V obdobju najstništva se velika večina mladostnikov počuti precej omejeno in ima občutek, da se starši vmešavajo v njihovo življenje, da jih ne razumejo in da jim ne dovolijo stvari, ki so dovoljene drugim vrstnikom. Najpogosteje je v ozadju teh ravnanj strah in zaskrbljenost staršev, da se bo njihovemu mladostniku kaj zgodilo, da bo zapadel v slabo družbo in podobno. Tako postavljajo določene omejitve npr. kdaj priti domov in postavljajo vprašanja, s pomočjo katerih so bolj umirjeni, saj imajo občutek, da imajo še vedno nadzor in vpogled v življenje svojega mladostnika. To pa je pogosto precej moteče za najstnike in povzroči veliko slabe volje, nezadovoljstva ter konfliktov.

Vsak od nas je oseba zase, s svojim življenjem in svojim pogledom na svet. Pravno gledano, so starši do polnoletnosti odgovorni za svoje otroke, vsi pa vemo, da se njihova skrb z 18. letom vseeno ne zaključi. Še vedno izražajo skrb ter čustva in pogosto težko sprejmejo dejstvo, da njihovi otroci odraščajo, se osamosvajajo.

Tako je žal nemogoče enoznačno odgovoriti na tvoje vprašanje, v kolikšni meri se lahko starši vmešavajo v tvoje spolno življenje. Spolnost je del privatnega življenja vsakega posameznika in tako del intime. Vseeno pa je v obdobju mladostništva pri odraslih pogosto prisotna skrb, kako mladostniki gledajo na spolnost, kako izbirajo svoje partnerje, ali se prehitro odločijo za spolnost, ali so prisotna čustva v spolnosti ali gre zgolj za posledico fizične privlačnosti, ali se najstnik v spolnost spušča zaščiten ali ne in podobno. Vse to so vprašanja, ki so na mestu, čeprav se mladostnikom najverjetneje zdijo nepotrebna in povsem odveč.

Na tem mestu bi želela poudariti, da se mladostniki vedno mlajši spuščajo v spolnost in predvsem zaradi želje po raziskovanju le te. Zato je pogosto ne doživijo na način, kot bi jo morali. Težko je reči, kdaj je pravi čas stopiti v svet spolnosti, ter kdo je prava oseba, s katero bomo doživeli prvo izkušnjo. Pomembno pa je, da se mladostniki v to spuščajo premišljeno, s prisotno željo in čustvi do določene osebe ter vsekakor z uporabo zaščite. Cilj spolnosti tako ni raziskovanje in preizkušanje, kljub razvijanju močne potrebe po njej v tem obdobju, ampak bi morala spolnost predstavljati poglobitev in nadgradnjo odnosa.

Zato predlagam, da se o spolnosti s starši odkrito pogovoriš. Zaupaj jima, kaj te moti, prav tako pa prisluhni njunim strahovom in skrbem. Verjamem, da se starša ne bosta vmešavala v tvoje intimno življenje, v kolikor bosta vedela, kakšni so tvoji nameni, da pri tem poskrbiš za zaščito in da se v to spuščaš premišljeno. Ker sta starša odgovorna zate, imata tudi pravico postaviti določena pravila in omejitve, kar pa ne pomeni, da ti pri tem ne moreš imeti nobene besede. Preko odkritega in mirnega pogovora z izmenjavo mnenj in na način, da prisluhnete drug drugemu, boste lahko sklenili kompromis, ki bo sprejemljiv tako zate kot za tvoja starša. Ti skušaj razumeti njune skrbi, starša pa naj skušata razumeti tvoje želje in potrebe.

Verjamem, da ti bo s pomočjo odkritega in mirnega pogovora s starši uspelo razrešiti tvoje pomisleke ter dileme in da boste prišli do konsenza, ki bo sprejemljiv za vse.

Lepo te pozdravljam in ti želim vse dobro,

Re: Samozadovoljevanje

Napisal Samsam » 26 Avg 2020 20:06

Koliko se imajo starši za vtikavati v tvoje spolno življenje če si mladoleten, ker do polnoletnosti odgovarjajo zate ali živiš pod njihovo streho in koliko ti lahko tudi določajo uro da kdaj moraš biti doma?

Re: Samozadovoljevanje

Napisal Uredništvo » 26 Avg 2020 08:28

Pozdravljen Samsam,

svetovalec je na tvoja vprašanja že večkrat odgovarjal in kot je nazadnje napisal, ti ne more napisati starosti, od kdaj naprej bi naj začeli s spolnimi odnosi, saj je to odvisno od vsakega posameznika. Če imaš kakšno težavo, s katero se soočaš, pa si vabljen, da še pišeš.

Iz uredništva te lepo pozdravljamo.

Re: Samozadovoljevanje

Napisal Samsam » 25 Avg 2020 20:46

Ok, ok, samo ali ni odvisno tudi od staršev koliko ti dovolijo (večerni izhod, ipd.) ker do polnoletnosti oni odgovarjajo zate? In še dokler živiš pod njihovo streho nekoliko.
Kaj z medicinskega stališča, kdaj priporočate približno?

Re: Samozadovoljevanje

Napisal Igor Rakuša » 25 Avg 2020 08:55

Odgovor svetovalca
__________________

Pozdravljen,

ker si nismo vsi ljudje enaki, tudi to, kar dojemamo za normalno, ni pri vseh enako.
Ne morem ti dati neke številke, kot očitno želiš izvedeti od mene.

Bodi dobro,

Re: Samozadovoljevanje

Napisal Samsam » 24 Avg 2020 15:17

Do polnoletnosti starši odgovarjajo zate in tudi nekako dokler še živiš pod njihovo streho. In je odvisno kaj ti starši povedo glede tega, koliko svobode ti pustijo glede izhodov, ...?
Od katere starosti zdravniki potem mislite da je normalno?

Re: Samozadovoljevanje

Napisal Igor Rakuša » 24 Avg 2020 08:47

Odgovor svetovalca
__________________

Pozdrav,

zagotovo ni odvisno ne od tvojih staršev, ne od nikogar drugega. Za spolne odnose se odločaš popolnoma sam. Pri 13. letih si pa premlad.
Ponavadi je pa tako, da če se sprašuješ ali si premlad za njih, potem si res premlad in je bolje počakati.

Bodi dobro,

Re: Samozadovoljevanje

Napisal Samsam » 23 Avg 2020 16:36

Od katere starosti naprej je normalno imeti spolne odnose ker govorijo da pri 13 si premlad recimo? Ali je odvisno tudi od tvojih staršev pri kateri starosti ti dovolijo oziroma mislijo da je normalno?

Re: Samozadovoljevanje

Napisal Igor Rakuša » 29 Jul 2020 14:38

Odgovor svetovalca
__________________

Pozdrav,

nisem rekel, da je normalno imeti spolne odnose pri 15. letih. Normalno je, da se nekdo pri 15. letih pogosto samozadovoljuje. Spolni odnosi niso odvisni od starosti, je pa res, da jih nekateri imajo pri petnajstih, drugi pa še pri dvajsetih ne in je oboje normalno. Če nekomu ne ustreza, da ima spolne odnose, jih ne rabi imeti, dokler si jih ne želi, ne glede na njegovo ali njeno starost.

Bodi dobro,

Re: Samozadovoljevanje

Napisal Samsam » 28 Jul 2020 19:54

Pri kateri starosti je normalno imeti spolne odnose, ker ste rekli da je normalno to pri 15?

Vrh