Samomorilske misli

Odgovori

Moški
Ženski
Neizbrano

BBKoda is Vklopljeno
[img] je vklopljen
[flash] je izključen
[url] je vklopljen
Smeški so izklopljeni

Pregled teme
   

Razširi pogled Pregled teme: Samomorilske misli

Re: Samomorilske misli

Napisal Marjetka Gojkosek » 02 Jul 2020 10:10

Odgovor svetovalke
______________________

Lepo pozdravljena.

Malenkost, pa še kdaj, če boš rabila.

Vse dobro ti želim, pa srečno!

Re: Samomorilske misli

Napisal majala3521 » 01 Jul 2020 16:12

Iskreno Vam hvala.. Nemorem se vam zahvaliti.

Re: Samomorilske misli

Napisal Marjetka Gojkosek » 01 Jul 2020 06:49

Odgovor svetovalke
_____________________

Lepo pozdravljena.

Hvala, da si odgovorila na moja vprašanja, sedaj namreč malo bolj razumem tvojo situacijo.

Verjamem, da dedka zelo pogrešaš in si želiš biti z njim. Predstavljam si, da je bil zelo pomembna in topla oseba v tvojem življenju, brez katere ti je zelo težko. Naj pa te tukaj nežno opomnim, da zmoreš brez njegove fizične prisotnosti, saj si to dokazala s tem, da si že 10 let prizadevaš, da bi šla naprej. Včasih si tako močno nečesa želimo in smo žalostni, ker tega nimamo, da pozabimo ali spregledamo tisto, kar nam uspeva. Čeprav se ti zdi, da je življenje brez njega nesmiselno, ne morem mimo dejstva, da pa si zadnjih 10 let nekako le zmogla brez njega.

Ko ti je najtežje, si poskusi predstavljati, kaj bi si tvoj dedek želel zate. Prepričana sem, da bi te hotel videti srečno in nasmejano, želel bi si, da greš naprej, da živiš svoje življenje polno ljubezni, topline, razlogov za smeh, želel bi si, da si srečna s fantom in sestro, uspešna v šoli, vse to, kar ti sedaj težje uspeva zaradi žalosti.
Človeštvo še sicer ni ugotovilo, kaj se zgodi z našimi dušami po smrti, nekaj pa ti lahko zagotovim, in to je, da dedek ne trpi in mu je dobro, kjerkoli že je. Na oni strani smrti ni bolečine, sem pa prepričana, da si dedek vseeno ne želi gledati svoje vnukinje v solzah vsako noč.

Odločitev za samomor je precej velika, in kot si sama že ugotovila, lahko prinese veliko zapletov. Hkrati pa se je pomembno zavedati, da imaš ljudi, ki bi jih tvoj odhod globoko prizadel. Ti ljudje te imajo zelo radi, ti pa njih. Pomembno je, da poskušaš živeti in biti srečna z njimi. Dedek bi želel, da se imaš dobro z ljudmi, ki so del tvoje sedanjosti in da ne trpiš zaradi ljudi iz preteklosti. Življenje je tukaj in zdaj, in gre naprej, če tako hočemo ali pa ne. Tvoje življenje in duša želita, da greš naprej, da živiš dobro življenje, sicer ti ne bi dala možnosti, da si tukaj. Izkoristi jo po svojih najboljših močeh.

Dajva še reči nekaj besed o tem, da bi se dedku rada zahvalila. Človeštvo je zelo omejeno v razmišljanju, ko se gre za povezanost z ljudmi, ki so že odšli ali pa so daleč stran. Sveto smo prepričani, da je fizična povezava edina in najbolj pomembna, in verjamemo da če človeka ne vidimo ali fizično ni več prisoten, da se ne moremo zahvaliti in da ne moremo več imeti povezave z njim. Temu na srečo ni tako. Res je, da se počutimo zelo izgubljeni, ko nekdo odide, ampak v našem srcu in duši lahko živi za vedno. Vsak dan znova se lahko tej osebi zahvalimo, ker ne bo naša zahvala nič manj vredna in naša povezava s to osebo ne rabi zbledeti samo zato, ker je oseba umrla. Zelo boli, ko se to zgodi, saj pusti praznino, hkrati pa lahko ravno v tej trdni povezavi s to osebo najdemo moč, da gremo naprej in ji pokažemo, da bomo cenili življenje, ki ga je ona izgubila in bomo najprej ponesli to, kar nas je ta oseba naučila (tvoj dedek te je veliko naučil, ti dal ljubezen, vrednote in podobno). In skozi to, kar nesemo naprej, naša vez s to osebo večno živi. Ta oseba nikoli ne izgubi mesta v našem srcu in to je največ kar lahko naredimo zanjo. Ta oseba ne želi, da si vzamemo življenje, ta oseba želi, da ga obdržimo in ga živimo po najboljših močeh. Če bi tvoj dedek živel še samo en dan, bi bil žalosten ob pogledu na tvojo bolečino - ker te je imel rad, in te še ima, kjerkoli že je. Prepričana sem, da si želi, da greš naprej. Ti pa mu pokaži, da boš nadaljevala življenje hvaležna, da si ga imela priložnost imeti v svojem življenju in ga še imaš v svojih spominih in v svojem srcu.

Pa srečno!

Re: Samomorilske misli

Napisal majala3521 » 30 Jun 2020 08:56

Hvala Vam že vnaprej.

Lep pozdrav

Re: Samomorilske misli

Napisal Uredništvo » 30 Jun 2020 08:19

Odgovor svetovalke
____________________

Lepo pozdravljena.

Hvala tebi, da si tako hitro odpisala in mi dala novih uvidov v svojo situacijo.

A te lahko prosim, da počakaš do srede ali četrtka, da ti odpišem? Trenutno sem v časovni stiski, pa sem te želela obvestiti o tem, da ne boš mislila, da smo pozabili nate.

Hvala za razumevanje, pa se ti kmalu spet oglasim.

Vse dobro ti želim.

Re: Samomorilske misli

Napisal majala3521 » 28 Jun 2020 20:40

Pozdravljeni!
prosim izbišite. Hvala

/Izbrisano v uredništvu/

Re: Samomorilske misli

Napisal Marjetka Gojkosek » 27 Jun 2020 10:26

Odgovor svetovalke
__________________

Lepo pozdravljena.

Hvala, da si se obrnila na nas in nam zaupala svojo veliko stisko. Žal mi je, da se tako počutiš, upam pa, da skupaj najdeva kakšno rešitev in pot iz teh težkih občutkov.

Najprej se dotakniva teme glede tvojih skrbi, da bi fantovi starši preprečili nadaljevanje vajine zveze. Sicer staršev in vašega odnosa nisi omenila, menim pa, da bi vsak odrasel človek načeloma moral razumeti, da nisi bila ti odgovorna, za kar se ti je zgodilo. To pomeni, da si pošiljala slike, ker si se bala za svoje življenje, ne pa zaradi razkazovanja. Potencialno bi se lahko znašla v življenjski nevarnosti, zato si tudi reagirala tako kot si.
Tukaj lahko hitro razberemo, da tega nisi želela, da si bila v to prisiljena, da ne omenjam dejstva, da si bila praktično še zelo mlada (otrok).

Verjamem, da te skrbi, sploh ker so slike šle v javnost in ker je to nekaj, kar povzroča sram in negotovost, strah in tesnobo, hkrati pa veliko nemoč.
Predlagam, da se s fantom skupaj pogovorita s starši (ali pa se on sam), in da razložita, kaj se ti je zgodilo, predvsem pa da poudarita, da to ni bila tvoja odgovornost. Prepričana sem, da bodo razumeli, če ne, pa se bosta morala s fantom odločiti, kako nadaljevati zvezo brez starševskega dovoljenja. Predvidevam, da si sedaj skoraj ali pa že polnoletna, fant pa verjetno tudi, kar pomeni, da za to ne rabita 'blagoslova'.

Zdaj pa bi te rada povprašala še o samomorilnih mislih in o tem, da si se ob tej stiski leta nazaj porezala. Vem, da o tem ni lahko govoriti, a bi te prosila (če zmoreš), da mi poveš kaj več o tem. Tako bom lažje razumela, kaj se ti dogaja in ti lažje svetovala.
Najprej me zanima, odkod vsakodnevne misli o samomoru, kaj je tisto, zaradi česar si ne želiš več živeti? A so to samo misli, ki pridejo in gredo, ali pa imaš že idejo, kako bi to storila? A se ti to že dlje časa dogaja? Kako to, da si se zatekla v rezanje 5 let nazaj, kaj te je pognalo v to? Vem, da ni lahko o vsem tem pisati, zato se ti že vnaprej zahvaljujem za odgovore. Vse to mi bo namreč pomagalo napotiti te v pravo smer.

Dajva se še dotakniti tvojega prepričanja, da bi bili vsi srečni, če te ne bi bilo. Sicer ne poznam tvoje situacije, a menim, da bi bili tvoji bližnji vse prej kot srečni. Ko so ljudje žalostni in želijo umreti, ne vidijo ven iz tega velikega temnega mehurčka polnega žalostnih in težkih misli ter čustev, zato pogosto verjamejo, da bi bilo vsem bolje brez njih. Ker sami tako mislijo, so prepričani, da imajo drugi enako mnenje. Zelo dobro je vedeti, da ko smo nesrečni, vse vidimo v slabši luči in ne zmoremo videti, kako drugi ljudje resnično čutijo, saj smo okupirani s svojo stisko, in vse tudi vidimo v tej barvi, v barvi stiske. To ne pomeni, da se pretvarjamo ali da ne želimo ven iz te situacije, pomeni le, da stvari vidimo drugače in ponavadi bolj negativno kot bi si želeli.

Verjamem, da ti je zelo težko, hkrati pa verjamem, da obstaja način, kako priti ven iz te črne luknje. Upam, da mi boš lahko odgovorila na zgornja vprašanja, pa da bova skupaj dalje raziskovali, kako najti podporo. Če želiš, se lahko pogovoriva tudi o obisku psihologa, ker menim, da bi ti to precej olajšalo stisko, hkrati pa bi imela nekoga, ki bi ti stal ob strani.

Želim ti vse dobro, pa upam, da se kmalu spet slišiva preko spletne svetovalnice. Srečno!

Samomorilske misli

Napisal majala3521 » 24 Jun 2020 21:51

Pozdravljeni!
prosim če izbrišete sporočilo. Hvala.

/Izbrisano v uredništvu/

Vrh