seks

Odgovori

Moški
Ženski
Neizbrano

BBKoda is Vklopljeno
[img] je vklopljen
[flash] je izključen
[url] je vklopljen
Smeški so izklopljeni

Pregled teme
   

Razširi pogled Pregled teme: seks

Re: seks

Napisal Marjetka Gojkosek » 23 Jan 2020 12:11

Odgovor svetovalke
_________________

Lepo pozdravljena.

Hvala za zaupanje svojih občutkov in hvala, da si se obrnila na nas s tem vprašanjem, prepričana sem namreč, da se s podrobnimi vprašanji in dvomi sooča kar nekaj mladostnikov.

Popolnoma razumljivo je, da se tako počutiš, saj si v precepu med tem, kar si glede spolnosti odnesla od doma (občutek gnusa, tabuja, nekaj slabega) in tega, kar si želiš s fantom, ki pa predstavlja ravno nasprotno: nekaj, kar povezuje, je lepo, daje užitek in si tega tudi želiš. Ta precep ustvarja dvom, zmedenost, saj čutiš oboje in ne veš, za kaj bi se raje odločila. Po eni strani si ne moreš pomagati, da se ti ne bi gabilo, po drugi pa se ti zdi, da bi rada imela spolnost s fantom, ki ga imaš rada in ti je zelo blizu.
Ti se boš seveda odločila po svoje, ti pa predlagam, da še malo počakaš, da se ti dvomi malo razblinijo, da se o tem večkrat pogovarjaš s svojim fantom in morda kakšno zaupanja vredno prijateljico. Na ta način ti bodo pogovor in že sama misel na spolnost postali bolj 'domači' in manj 'odvratni'.

Omenila si, da te ima fant rad in da mu zaupaš, tako da sem prepričana, da te bo razumel in bo počakal, da boš pripravljena. Nič ni narobe, če še to traja par mesecev ali več. Nima smisla, da se spuščaš v nekaj, kar ti ni všeč, saj ti bo pustilo grenak priokus in boš potem samo še težje uživala v spolnosti. Nisi grozna niti zmešana, prepričana sem, da se prvič marsikatero dekle ukvarja z enakimi občutki. Ko boš bolj pripravljena, se boš tudi lažje sprostila in boš lahko uživala. Mislim, da če se zaščitiš, nič ne more iti zares narobe. Predlagam, da se s fantom odločita, da bosta šla počasi in da bo nežen ter da bosta takoj prekinila, če te bo preveč bolelo.

Glede kontracepcije je najboljše, da ima fant v vsakem primeru kondom, ti pa se morda naroči pri ginekologinji (ali se pozanimaj v lekarni), kaj je najboljše zate (na trgu je več vrst kontracepcij, od tabletk do diafragme in podobno) . Vem, da ti je verjetno nerodno nekoga spraševati o tem, ampak zaščititi se res moraš, da preprečiš možnost zanositve.

Če se bosta s fantom sproti o vsem odkrito pogovarjala, se boš sprostila in spolnosti ne boš obžalovala. Omenjaš tudi svojo ranljivost in naj ti povem, da ni s tem nič narobe. Čisto prav je, da si previdna glede spolnosti in glede svojih čustev, saj je nerealno pričakovati, da boš pa kar vsem zaupala. Čustva in spolnost so pravzaprav zelo osebna tema in tako primerna za pogovor le z najbližjimi. Če tega od prej nisi bila navajena, je popolnoma normalno, da si glede tega bolj zadržana. Bolj ko se boš zmogla odpreti fantu in morda kakšni prijateljici, bolj boš začutila, da lahko govoriš o tem in lažje ti bo.

Želim ti vse dobro, pa srečno!

seks

Napisal helpmepls » 22 Jan 2020 18:21

hej stara sm 15 in ubistvu si nikol nism mislna da bom tole pisala. torej um moji starši mi nikoli niso povedali nič o sexu to je biu pri nas vedno velik tabu. vse sem izvedela v šoli ali pa od sovrstnikov in iskreno se mi zdi da to da o tem nisem nikoli govorila s starsi nekako otežuje vse skupaj. vem da njim ni udobno o tem govoriti z mano. zato sem nekako tudi jaz vse skupaj vedno dojemala kot nekaj slabega nekaj kar se ne počne nekaj kar je slabo, ogabno nekaj kar me naredi slabega človeka. odločena sem bila da to pač jaz nebom. in od kar imam fanta ( skupaj sva 4 mesce) me je on nekako pripravil do tega da sem več začela razmišjati o tem. problem je da jaz ljudem res težko zaupam še posebaj z mojimi čustvi saj se mi zdi da sem tako ranljiva in to me res moti. se vseeno sem temu fantu začela vse bolj zaupati. res sem prepričana da me nikoli ne bi prizadel vem da je res v redu in spoštljiv ter pozoren morda to zveni kot najivna zaljubljena najstnica a glede takšnih stvari sem vedno bila zelo previdna zato vem da se ne motim. on misli da naju bi sex zbližal, kar se tudi meni zdi , a potem ko razmišljam se počutim res slabo ker nisem prepričana kaj naj. ali sem grozna ker si želim, ali sem zmešana ker me skrbi. skrbi me da bi kaj šlo narobe. kaj če zanosim. kaj bom storila potem. res me je strah in res potrebujem nasvet ker nevem skom naj govorim o tem mislim s fantom seveda ampk rabim še kaksšno drugo mnenje rabim vedeti kaksna zascita je najbolsa. ali sem sploh pripravljena ali bomvse skupaj samo obžalovala. res sem zmedena in vem da je zmedeno tudi to sporočilo ampak to je use kar čutim in res hvala za kakršno koli pomoč.

Vrh