Čustveno nasilje

Odgovori

Moški
Ženski
Neizbrano

BBKoda is Vklopljeno
[img] je vklopljen
[flash] je izključen
[url] je vklopljen
Smeški so izklopljeni

Pregled teme
   

Razširi pogled Pregled teme: Čustveno nasilje

Re: Čustveno nasilje

Napisal Polona Kuzman » 23 Sep 2019 16:47

Odgovor svetovalke
_________________

Pozdravljena,

razumem te.Vesela sem, da razmišljaš o svojem prispevku k izboljšanju odnosa z očetom.Ta je zelo pomemben!

Sama si že ponudila rešitev. Pogovor vedno odkrije tisto, kar ne vemo o drugem. Kako čuti, misli ali vidi iz drugega kota našega obzorja.Verjamem ti, da je tvoj oče trmast; a ne vidim ovir, da mu ne bi zaupala česa si potrebna.

Zelo jasno prepoznavaš svojo potrebo po njegovi ljubezni, po spoštovanju, priznanju in zaupanju. Bi lahko začela s tem? Da brez pričakovanj izraziš česa si potrebna.

Je to mogoče s tvoje strani?
Včasih skromen del, ki izhaja globoko iz nas obrne goro predstav, poruši meje mnenj in nahrani odnos. Poskusi.

Čustveno nasilje

Napisal hshajahxhxj » 07 Sep 2019 03:21

Pozdravljeni,
pišem vam, ker ne vem na koga se obrniti.

Doma je že več mesecev napeto ozračje. Moj oče postaja iz dneva v dan bolj živčen in to jezo znese nad mano ali mojo mamo. Če povem bolj podrobno, za vsako malenkost kriči name, četudi ta malenkost sploh nima smisla za prepir. Name se jezi, če grem ven s fantom ali prijatelji, hkrati se jezi, če sem preveč doma. Jezi se, ker pravi, da nikoli ne pomagam, kljub temu, da dobesedno vsak dan čistim in pospravljam po hiši, saj je mama v službi. Kriči name, ker pravi, da sem preveč potratna, da se tuširam prevečkrat na dan (2x na dan poleti je preveč?) in da rabim elektriko po nepotrebnem z vsemi telefoni in računalniki in klimo (ki je jaz sploh ne uporabljam). Kriči, ker pravi, da ne jem zdravo, jezi se, da hodim preveč pozno spat, čeprav se zbujam ob normalnih urah zjutraj in normalno funkcioniram. Še bi lahko naštevala, a mislim, da ste razumeli.

Res bi rada poudarila, da nisem le najstnica, katero starši skušajo vzgojiti s strogostjo (oktobra grem na faks in znam že precej samostojno živeti), to niso le občasni vzgojni ukrepi, ponavlja se dobesedno VSAK dan in jaz tega ne prenesem več. Včasih kriči name brez razloga, pomojem niti sam ne ve, zakaj. Z mojim bratom se obnaša popolnoma drugače, z njim je ves sladek in ga vedno ščiti, čeprav je moj brat veeeliko bolj problematičen od mene (cigarete, trava, alkohol...). Mama pravi, da je to zato, ker je preveč stresiran v službi, ampak niti na Hrvaškem, ko smo šli na počitnice, ni bilo nič kaj drugače.

Vsak dan se počutim popolnoma izčrpana zaradi njegovih pripomb in očitkov, počutim se zanič, mislim, da nikoli ne bom dovolj dobra zanj in mu nikoli ne bom mogla ugoditi. Moji dnevi so uničeni zaradi njega in težko najdem nekaj, kar bi me osrečevalo.

Ne vem, kako naj se obnašam, kaj naj naredim, da me bo oče imel rad, ali pa da bi me usaj pustil pri miru. Preden mi rečete, naj se z njim pogovorim, naj vam povem, da je najbolj trmasta oseba, kar jih poznam in, da svojega mnenja nikoli ne spremeni. Zato ne vem kaj naj. Prosim pomagajte

Vrh